Foto:
Foto:

nosti več kot 500.000 evrov, ki smo jih na zvezi realizirali v zadnjih letih.

Košarkarska zveza Slovenije je odgovorila na zapise v medijih, da nič ne naredi za klube, ki so se pojavili po stečaju Maribora.

KZS je zapisal, da je leta 2011 ukinil prijavnino za vse ekipe nekdanjih pionirskih tekmovanj, ob tem pa razveljavil prijavnine še za naslednje ekipe istega kluba v istem tekmovanju. Leta 2012 je KZS zaradi večje transparentnosti prevzel plačevanje sodniških storitev, stroške klubov pa s tem znižal, odvisno od lige, od pet do 30 odstotkov. S tem ukrepom je KZS zagotovil tudi nemotena tekmovanja, nato pa na predlog klubov znižal tudi strošek podelitve pravice nastopa v moški kategoriji. Ti ukrepi so stroške klubov za tekmovanje, ki vključuje prijavnino, sodniške stroške in kazni, v povprečju zmanjšali na 14,87 odstotka njihovega letnega proračuna, v ligi Telemach pa le na 3,51 odstotka.

Lani je KZS klubom lige Telemach, 1. SKL za ženske in izžrebanim klubom nižjih kategorij naročil in plačal tudi celotno revizijo poslovanja. V KZS-ju še dodajajo, da so v zadnjih letih klubom pomagali tudi z materialnimi dobrinami, kot so košarkarske konstrukcije, snemalna oprema za delo trenerjev, žoge ekipam; v letih 2013 in 2014 je KZS tako za 4.000 žog porabil 140.000 evrov.

Po EuroBasketu 2013 je zveza za promocijo košarke namenila večje količine promocijskega materiala prvenstva, za razvoj mladih igralcev so ustanovili moško člansko reprezentanco B ter moško reprezentanco U-15, še povečala aktivnosti v reprezentancah mlajših kategorij, regijskem selekcioniranju in Igrivi košarki. To se, kot pojasnjuje KZS, v zadnjih letih pozna pri povečanju vpisa otrok v košarkarske šole.

Izvršni odbor KZS-ja pa je tudi sprejel sklep, da bodo za sezono 2015/16 vsi klubi, ki se bodo prijavili v 1. SKL za ženske, v tem tekmovanju sodelovali brez prijavnine.