Foto:
Foto:

Mednarodni atletski zvezi (IAAF) grozi nov škandal, potem ko sta francoski dnevnik Le Monde in nemška televizija ARD v petek objavila zgodbo o tem, da so funkcionarji IAAF prejeli več sto tisoč evrov od dopingiranih ruskih športnikov, ki so zato dobili "popolno zaščito".

Kot trdita omenjena časnik in televizija, je najmanj šest športnikov leta 2011 plačalo med 300.000 in 700.000 evrov vsak za to, da ne bi bili suspendirani in bi lahko nastopili na olimpijskih igrah v Londonu 2012.

To šesterico športnikov sestavljajo maratonka Lilija Šobuhova, tekmovalci v hitri hoji Vladimir Kanajkin, Valerij Boršin (zlat na OI v Pekingu 2008), Olga Kaniskina (zlata v Pekingu in srebrna v Londonu), Sergej Kirdjapkin (zlat v Londonu) in tekačica na 3.000 m z zaprekami Julija Zaripova, zlata iz Londona.

Šobuhova, ki je bila kljub plačilu suspendirana, je začela to "afero", potem ko je zahtevala vrnitev denarja in vse povedala Svetovni protidopinški agenciji (Wada). Nekdanji predsednik IAAF Lamine Diack, ki ga preiskujejo od novembra 2015 zaradi korupcije in pranja denarja, je osumljen, da je v tej aferi dobil 1,5 milijona evrov od predsednika ruske atletske zveze Valentina Balahniševa, STA.