Miran Ališič že več desetletij podrobno spremlja formulo ena, prvič jo je komentiral marca 1996 v Melbournu. Foto: MMC RTV SLO
Miran Ališič že več desetletij podrobno spremlja formulo ena, prvič jo je komentiral marca 1996 v Melbournu. Foto: MMC RTV SLO


Ekstremne nevarnosti, ki je privlačila ljudi, da so ta šport spremljali, ni več. Dirkače formule ena sem primerjal z alpinisti. Ti so danes še vedno takšni, kot so bili, dirkači pa ne več. Včasih so bili res veliki frajerji, ljudje na robu. Vsakič, ko so se usedli v dirkalnik, so bili zavestno pripravljeni tvegati svoje življenje za to, kar počnejo.
Z alpinisti je to še danes tako. Vsi fantje, ki se odpravijo v Himalajo, se zavestno za vsak primer od vseh poslovijo. Kje pa imamo še to danes v formuli ena? Tega ni več. Ta element je treba vrniti, a kako bomo to danes vrnili, če izpade že zelo čudno, če to poveš na glas?

To je bil sestavni del tega športa, zaradi tega smo prižigali televizijo in hodili na dirke. Seveda ne samo zaradi tega, a tudi zato. To so bile moderne gladiatorske igre. Živali so tistega gladiatorja tudi pojedle - in to so hodile množice gledat v kolosej. Saj niso prišle tja zaradi branja Sokratove poezije. Zanimalo jih je, kako bo lev pojedel gladiatorja, ali pa, če bo gladiatorju uspelo ubiti tega leva. Res je, sliši se grozno, krvoločno, ampak tako to je.
Športni komentator TV Slovenija Miran Ališič je v daljšem pogovoru za MMC - v celoti si ga boste lahko na našem portalu v dveh delih prebrali jutri in v sredo - spregovoril o številnih razlogih za krizo v formuli ena. Po njegovem mnenju je med njimi tudi ta, da so v želji po (vse) večji varnosti izločili ekstremno nevarnost, ki je bila včasih eden od sestavnih elementov tega športa in je pred TV-zaslone ter na dirke privabljala širši krog navijačev; MMC.