Foto:
Foto:
Izziv: Sagadin, Lisac in Erjavec o košarkarski vojni

Jadranska liga je nastala, da bi klubom omogočili vsaj 50 ali 60 močnih tekem na leto. Če hočeš narediti kvalitetnega igralca, ki ga v Sloveniji že dolgo časa nihče ni uspel narediti, mu moraš nuditi 70 kvalitetnih tekem na sezono. Če samo tekmuješ v slovenski ligi, mu ne moreš nuditi tega.

Jugoslovanska liga je bila pred 30 leti najmočnejša liga v Evropi. Ligo ABA vodimo iz Slovenije, kar je dobro. Ne moremo je preseliti v Beograd, ker bi Hrvati ponoreli. Tudi v Zagreb je ne moremo preseliti, ker bi Srbi ponoreli. Verjetno bi se Hrvati in Srbi znova streljali. Počasi so se strasti umirile in zdaj Liga ABA mirno teče naprej.

Pred 20 leti sem bil predsednik strokovnega sveta KZS-ja in takrat sem dejal, da mora slovenska košarkarska liga v nekaj letih postati amaterska. Igralci, ki bi hodili v srednjo šolo ali na fakulteto, bi igrali in najboljši bi nato napredovali v Olimpijo in Krko, ki bi tekmovali v regionalnih ali evropskih tekmovanjih in bi bili na profesionalnem nivoju. Klubi, ki bi tekmovali, le v slovenski ligi, bi bili amaterski.

Danes je nemogoče v majhni Sloveniji financirati 12 košarkarskih klubov. Imamo deset profesionalnih nogometnih klubov, pa dva hokejska, štiri odbojkarske ... Kdo bo to financiral? Milano, ki je ekonomsko precej močnejši, ima pa približno dva milijona prebivalcev, ima v vseh športih pet profesionalnih klubov. Slovenija že 20 let plava v temi. Preprosto ne gre več, da so profesionalni klubi iz majhnih vaških skupnosti.

Najbolj uspešen košarkarski trener v Sloveniji Zmago Sagadin je v oddaji Športni izziv pojasnil trenuten položaj košarke v Sloveniji in Evropi.

Izziv: Sagadin, Lisac in Erjavec o košarkarski vojni