Nico Rosberg bo nedeljsko dirko v Austinu začel z najboljšega štartnega položaja. Foto: EPA
Nico Rosberg bo nedeljsko dirko v Austinu začel z najboljšega štartnega položaja. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je največ dragocenega časa izgubil v srednjem delu proge. Foto: Reuters
Rosberg v kvalifikacijah pred Hamiltonom

prve vrste bo štartal še njegov moštveni kolega Lewis Hamilton.

Nemec, ki v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena za Britancem zaostaja za 17 točk, ima tako sijajno priložnost, da zareže v prednost in si nekoliko popravi položaj na lestvici pred koncem sezone.
V drugo vrsto sta se uvrstila williamsa Valtteri Bottas in Felipe Massa, peti je bil Daniel Ricciardo, šesti Fernando Alonso. Jenson Button je osvojil sedmo mesto, osmi je bil moštveni kolega pri McLarnu Kevin Magnussen. Deseterico sta sklenila Kimi Räikkönen in Adrian Sutil.

Vettel le zapeljal na stezo
V prvem delu kvalifikacij je bil najhitrejši Hamilton, ki je brez večjih težav odpeljal najhitrejši krog. Progo je prevozil v 1:37,196. V prvem delu sta presenetila predvsem williamsa, ki na prostih treningih nista blestela, tokrat pa sta bila tik pod vrhom - Massa (+0,681) je bil drugi, Bottas (+1,053) je bil tretji. Rosberg je za Hamiltonom na četrtem mestu zaostal za dobro sekundo (+1,107). V drugi del kvalifikacij se ni uspelo prebiti Jean-Ericu Vergnu (2,054), Estebanu Gutierrezu (+2,359), Sebatianu Vettlu (+2,425) in Romainu Grosjeanu (+2,483), ki je v zadnjem poskusu zapeljal s steze.

Sauber po dolgem času spet v finalu
Drugi del kvalifikacij, ki so ga dirkači odpeljali na mehkejših različicah gum, je dobil Rosberg, ki je že takoj odpeljal najhitrejši krog, pozneje je prednost z drugim hitrim krogom pred najbližjim zasledovalcem Hamiltonom še povečal (+0,997). Znova sta se za mercedesa uvrstila williamsa Massa in Bottas, peti je bil Ricciardo, šesti Alonso. Po zelo dolgem času se je v finalni del kvalifikacij uspelo uvrstiti sauberju - Adrian Sutil je osvojil 10. mesto, za Rosbergom je zaostal za dobri dve sekundi (+2,088). Izpadli so Pastor Maldonado (+2,177), Sergio Perez (+2,264), Nico Hülkenberg (+2,308) in Danil Kvjat (+2,409).

Hamilton največ izgubil v drugem sektorju
Tudi v finalnem delu kvalifikacij je Rosberg hitro smuknil na prvo mesto, edini dirkač, ki je dejansko ogrozil njegov najhitrejši krog, je bil Hamilton, ki pa je po solidni vožnji v prvem in tretjem veliko časa izgubil predvsem v drugem sektorju, kjer so dirkači skozi hitre zavoje prek visokih stranskih pospeškov dirkali s hitrostjo 240 km/h. Hamiltonu se napad na "pole" ni posrečil, na koncu se je moral zadovoljiti z drugim mestom, za moštvenim kolegom pa je zaostal za slabe štiri desetinke sekunde (+0,376).

Dirka za VN ZDA, Austin

Kvalifikacije, izidi:
 1. N. ROSBERG    Merc.  1:36,067
 2. L. HAMILTON   Mercedes +0,376
 3. V. BOTTAS     Williams  0,839
 4. F. MASSA      Williams  1,138
 5. D. RICCIARDO  Red Bull  1,177
 6. F. ALONSO     Ferrari   1,543
 7. J. BUTTON     McLaren   1,588
 8. K. MAGNUSSEN  McLaren   1,639
 9. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   1,737
10. A. SUTIL      Sauber    2,743
11. P. MALDONADO  Lotus          
12. S. PEREZ      F. India       
13. N. HÜLKENBERG F. India       
14. D. KVJAT      Toro Rosso     
15. J.-E. VERGNE  Toro Rosso     
16. E. GUTIERREZ  Sauber         
17. S. VETTEL     Red Bull       
18. R. GROSJEAN   Lotus          
                                 
Rosberg v kvalifikacijah pred Hamiltonom