Dirka F1 za VN ZDA ima bogato zgodovino. Letos jo bodo šele tretjič izpeljali v Austinu, prej so se dirkači merili v Sebringu, Riversidu, Watkins Glenu, Phoenixu in v Indianapolisu. Foto: EPA
Dirka F1 za VN ZDA ima bogato zgodovino. Letos jo bodo šele tretjič izpeljali v Austinu, prej so se dirkači merili v Sebringu, Riversidu, Watkins Glenu, Phoenixu in v Indianapolisu. Foto: EPA

Zame je to eden najboljših dirkaških koncev tedna v letu. Ameriški del moje družine me vedno pride spodbujat, tu sem dobil tudi krstno dirko za VN ZDA leta 2012, zato mi je Austin še toliko bolj pri srcu. Tu zares uživam, veselim se nove dobre dirke.

Lewis Hamilton
Štart v Austinu
Ena izmed glavnih značilnosti proge v Austinu je vzpon takoj po štartno-ciljni ravnini. Foto: EPA
Bruce McLaren
Prvo dirko F1 za VN ZDA je leta 1959 dobil Novozelandec Bruce McLaren. Foto: Wikipedia/Lothar Spurzem
Michael Schumacher
Največ zmag na dirkah za VN ZDA je zbral legendarni Michael Schumacher (5). Foto: EPA
Lewis Hamilton
Krstno dirko v Austinu je leta 2012 dobil Lewis Hamilton. Foto: EPA

Gre za zanimivo stezo z 20 zavoji, kjer se dirka v nasprotni smeri urnega kazalca. Za štartno-ciljno ravnino je pred prvim zavojem vzpon, kar je tudi posebnost te steze.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Lani je ciljno črto prvi v Austinu prečkal Sebastian Vettel. Foto: EPA

Po 16 dirkah v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Lewis Hamilton (291 točk), ki ima pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom 17 točk naskoka (274). Daniel Ricciardo je na tretjem mestu (199), četrti je Valtteri Bottas (145). Na petem mestu je aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je zbral 143 točk, dve manj ima šestouvrščeni Fernando Alonso.

Ob Ališiču še Mihelič
Kvalifikacije in dirko za VN ZDA si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Miranu Ališiču se bo kot strokovni komentator v obeh prenosih pridružil Niko Mihelič. Ne zamudite!

Največ zmag na dirkah za VN ZDA ima legendarni Michael Schumacher (5), ki je zmagal v sezonah 2000, 2003, 2004, 2005 in 2006. Drugo mesto si s po tremi zmagami delita Britanca Graham Hill (1963, 1964, 1965) in Jim Clark (1962, 1966, 1967). Z morebitno nedeljsko zmago bi se jima pridružil Hamilton, ki je v ZDA slavil v letih 2007 in 2012. Najuspešnejše moštvo v ZDA je Ferrari, ki je slavil devetkrat, po osemkrat sta slavila Lotus in McLaren.

Vettel obožuje prvi del proge
Številni so prepričani, da Vettlu nikakor ne bo uspelo ponoviti uspeha iz lanske sezone, a Nemec ostaja optimist, saj mu proga v Austinu nadvse ustreza. "Gre za zanimivo stezo z 20 zavoji, kjer se dirka v nasprotni smeri urnega kazalca. Za štartno-ciljno ravnino je pred prvim zavojem vzpon, kar je tudi posebnost te steze," je priznal Nemec, ki je lani vknjižil prvo zmago v Združenih državah Amerike. Še najbolj pa obožuje prvi del proge, "Prvi del prog je fantastičen. Je hiter in razgiban, kombinacija zavojev me spominja na Silverstone in Suzuko," je poudaril.


Hamilton: Austin mi je zelo pri srcu

Veliko oči bo v nedeljo uperjenih v Hamiltona, ki lahko z morebitno zmago poveča prednost na vrhu skupnega seštevka in naredi še en pomemben korak proti naslovu svetovnega prvaka. "Naslednje dirke bodo odločile prvaka, vse skupaj pa se bo začelo v Austinu," je dejal Britanec in dodal: "Zame je to eden najboljših dirkaških koncev tedna v letu. Ameriški del moje družine me vedno pride spodbujat, tu sem dobil tudi krstno dirko za VN ZDA leta 2012, zato mi je Austin še toliko bolj pri srcu. Tu zares uživam, veselim se nove dobre dirke."

Skoraj 120 tisoč gledalcev leta 2012
Dirkališče, kjer bodo v nedeljo izpeljali VN ZDA, leži v bližini glavnega mesta zvezne države Teksas, Austin. Je prvo dirkališče v Združenih državah Amerike, ki je bilo zgrajeno izključno za potrebe formule ena. Tako kot drugod po svetu se je tudi v Austinu pod dirkališče podpisal arhitekt Hermann Tilke. Proga ima 20 zavojev, krog je dolg 5,513 km, dirkači jih bodo morali v nedeljo premagati 56. Najhitrejšega je lani odpeljal Vettel (1:39,349). Na tribune se ob progi, ki so jo odprli pred dobrima dvema letoma, lahko nagnete 120 tisoč gledalcev, leta 2012 je dirko v živo spremljalo kar 117.429 ljubiteljev tega športa.

Prvi v ZDA slavil Novozelandec
Prvo dirko za VN ZDA, ki se je štela za svetovno prvenstvo formule ena, so izpeljali 12. decembra 1959, in sicer v Sebringu v zvezni državi Florida. Dirko je z najboljšega štartnega položaja začel Stirling Moss, ki pa jo je končal že v 5. krogu. Slavil je Novozelandec Bruce McLaren, ki je 42 krogov prevozil v 2 urah, 12 minutah in 35 sekundah. Drugi je bil njegov moštveni kolega Francoz Maurice Trintignant, tretji pa Britanec Tony Brooks (Ferrari). Po dirki je v skupnem seštevku v vodstvu ostal Jack Brabham, ki je bil na dirki četrti, drugi je bil Brooks, na tretje mesto pa je zdrsnil Moss.

Hamilton dobil krstno dirko v Austinu
Prvo dirko za VN ZDA v Austinu je leta 2012 dobil Hamilton. Z najboljšega štartnega položaja jo je začel Vettel. Ko ga je Hamilton prehitel, se je Nemec sicer pritoževal svoji ekipi, da je dirkač McLarna vozil nevarno in se med prehitevanjem celo dotaknil njegovega dirkalnika. A pozneje se je zadovoljil s tem, da bo končal za Angležem, in ni več tvegal spopada za zmago. "Zmagal sem na novem dirkališču. Čudovito, presrečen sem. Navijači so bili odlični, zelo lepo so nas sprejeli. Dirka je bila med najboljšimi letos zame in za mojo ekipo in lepo je bilo spet stopiti na najvišjo stopničko," je bil po 21. zmagi v karieri in četrti lani vesel Hamilton. Drugi je bil Vettel, tretji Alonso.

Lani nova Vettlova zmaga
Lansko dirko je brez večjih težav dobil Vettel. Ta je vodil praktično od štarta do cilja. Ameriško preizkušnjo je po pričakovanjih začel odlično, precej slabše se je odrezal njegov moštveni kolega Mark Webber, ki je prav tako štartal iz prve vrste. Na prejšnjih dirkah si je Vettel že zelo hitro privozil veliko prednost, a tokrat svojim najbližjim zasledovalcem ni mogel pobegniti, saj je na stezo že v 1. krogu, potem ko je svoj dirkalnik v zaščitni ogradi razbil Adrian Sutil, zapeljal varnostni avtomobil, ki je s steze zapeljal tri kroge pozneje. Ob Vettlu sta se na zmagovalni oder povzpela še Romain Grosjean in Webber. Četrti je bil Hamilton, peti Alonso.

Stavnica za VN ZDA:
1. Lewis Hamitlon (1,57)
2. Nico Rosberg (3,25)
3. Valtteri Bottas (12,00)
4. Daniel Ricciardo (15,00)
5. Felipe Massa (23,00)
6. Fernando Alonso (41,00)
7. Jenson Button (51,00)
8. Sebastian Vettel (67,00)
9. Kevin Magnussen (101,00)
10. Kimi Räikkönen (126,00)


Dirkači bodo v Austinu v petek ob 16.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 16.00, ob 19.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 21.00.

Dirka za VN ZDA, Austin

Petek ob 16.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 20.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 16.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 19.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 21.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Zame je to eden najboljših dirkaških koncev tedna v letu. Ameriški del moje družine me vedno pride spodbujat, tu sem dobil tudi krstno dirko za VN ZDA leta 2012, zato mi je Austin še toliko bolj pri srcu. Tu zares uživam, veselim se nove dobre dirke.

Lewis Hamilton

Gre za zanimivo stezo z 20 zavoji, kjer se dirka v nasprotni smeri urnega kazalca. Za štartno-ciljno ravnino je pred prvim zavojem vzpon, kar je tudi posebnost te steze.

Sebastian Vettel