Mark Webber si je zmago v Silverstonu priboril dobre štiri kroge pred koncem dirke. Foto: Reuters
Mark Webber si je zmago v Silverstonu priboril dobre štiri kroge pred koncem dirke. Foto: Reuters

Še vedno vodim v skupnem seštevku in to je tudi naš glavni cilj! Proti Marku smo izgubili sedem točk, proti drugim dirkačem pa pridobili.

Fernando Alonso
Mark Webber
Avstralec je zmagal drugič v letošnji sezoni. Prvo zmago je vknjižil v Monte Carlu. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je bil dobre štiri kroge oddaljen od tretje zmage v sezoni. Na koncu je tretjič letos osvojil drugo mesto. Foto: EPA
Webber najhitrejši v Silverstonu

Alonso je vozil odlično, vodil je praktično vso dirko, a ga je na koncu izdala slab(š)a odločitev njegove ekipe, ki je za zaključek dirke izbrala mehkejšo različico pnevmatik, zaradi katerih je bil Španec iz kroga v krog počasnejši. Webber je to izkoristil in zmagal drugič v letošnji sezoni (prvič je slavil v Monte Carlu). Tretji je bil njegov moštveni kolega Sebastian Vettel.

Bi radi prebrali več novic o formuli ena?
Vabljeni na naš poseben portal F1express.si.


Alonso odlično zaprl pot Webbru
Z odličnim štartom je presenetil Webber, ki je takoj napadel vodilnega Alonsa, ki je Avstralcu pot hitro zaprl in obdržal prvo mesto. Dobro je dirko začel tudi Felipe Massa, ki je prehitel aktualnega svetovnega prvaka Vettla, najslabše pa jo je odnesel Škot Paul Di Resta, ki je tekmovanje sklenil že po nekaj ovinkih s predrto pnevmatiko. "Ne vem točno, kaj se je zgodilo. Na četrtem ovinku sem zavil in opazil, da v eni od pnevmatik ni nikakršnega pritiska. Smola, a tu nisem imel kaj storiti," je po radiu takoj po odstopu dejal 26-letnik iz zahodnega Lothiana.

Perez ostro nad dirkanjem Maldonada
Prvič je zares zavrelo v 12. krogu, ko sta trčila Segio Perez in Pastor Maldonado. Oba sta dirko končala predčasno. "Pastor ne spoštuje drugih dirkačev! Že sem ga prehitel in moral bi mi pustiti nekoliko več prostora, da ne bi trčila, a se je odločil, da pritisne na vse ali nič. Res ne vem, zakaj tako vozi in res upam, da nekdo ukrepa. Nisem prvi, ki mu je to storil," je bil razjarjen Mehičan Perez.

Hamilton ni bil zadovoljen s pnevmatikami
V 18. krogu je Hamilton izkoristil postanke v boksih svojih tekmecev in smuknil na prvo mesto, a le za kratek čas, saj ga je že takoj zatem ujel in prehitel Alonso. Britanec je imel težave z gumami, v naslednjih devetih krogih je v boks zapeljal kar dvakrat (v drugo je mehkejšo različico pnevmatik zamenjal za tršo). V 25. krogu je Kimi Räikkönen prehitel Schumacherja in odpeljal najhitrejši krog (štiri desetinke hitreje od Alonsa).

Alonso v 48. krogu izgubil vodstvo
Webber je izkoristil počasnejše mehkejše gume Alonsa in ga dohitel deset krogov pred koncem, v 48. krogu pa ga je zelo tvegano po zunanjem delu steze na ovinku tudi prehitel in prvič na tekmi prevzel vodstvo. Pri Ferrariju so se ušteli z izbiro pnevmatik, prednost je iz kroga v krog manjšal tudi drugi dirkač Red Bulla Vettel, ki pa Španca ni uspel dohiteti in je na koncu osvojil 3. mesto.

Mehkejše pnevmatike se niso obnesle
"Danes nismo imeli sreče z izbiro mehkejših različic pnevmatik, zato moramo čestitati Red Bullu. Ta dirka je zdaj za nami, misli pa smo že preusmerili na VN Nemčije," je priznal vodja ekipe Ferrari Stefano Domenicali, Alonso je še povedal: "Danes je bilo zelo napeto, odločale so malenkosti, a na koncu je bil Webber precej hitrejši in je zasluženo zmagal. Za zmago smo se borili na treh od zadnjih štirih dirk in upam, da so bili naši navijači danes s predstavo zadovoljni. Še vedno vodim v skupnem seštevku in to je tudi naš glavni cilj! Proti Marku smo izgubili sedem točk, proti drugim dirkačem pa pridobili."

Webber, ki je bil na novinarski konferenci prešerne volje, je dodal: "Dirka je bila zelo zanimiva. Alonso je vozil zelo hitro, a mi smo za končnico ubrali boljšo taktiko. Nismo se predali, vseskozi smo pritiskali in na koncu zmagali."

Končni vrstni red (52/52):
1. M. WEBBER Red Bull 1:25:11,288 2. F. ALONSO Ferrari +3,060 3. S. VETTEL Red Bull 3,836 4. F. MASSA Ferrari 9,519 5. K. RAIKKONEN Lotus 10,314 6. R. GROSJEAN Lotus 17,101 7. M. SCHUMACHER Mercedes 29,153 8. L. HAMILTON McLaren 36,463 9. B. SENNA Williams 43,347 10. J. BUTTON McLaren 44,444 Odstopi: Petrov, Di Resta, Perez, Maldonado.
SKUPNI VRSTNI RED (9/20):
Vozniki:
1. F. ALONSO Ferrari 129 2. M. WEBBER Red Bull 116 3. S. VETTEL Red Bull 100 4. L. HAMILTON McLaren 92 5. K. RÄIKKÖNEN Lotus 83 6. N. ROSBERG Mercedes 75 7. R. GROSJEAN Lotus 61 8. J. BUTTON McLaren 50 9. S. PEREZ Sauber 39 10. P. MALDONADO Williams 29 Ekipe:
1. RED BULL 216 2. McLAREN 152 3. LOTUS 144 4. FERRARI 142

Še vedno vodim v skupnem seštevku in to je tudi naš glavni cilj! Proti Marku smo izgubili sedem točk, proti drugim dirkačem pa pridobili.

Fernando Alonso
Webber najhitrejši v Silverstonu