Lewis Hamilton je suvereno dobil dirko za VN Italije v Monzi. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je suvereno dobil dirko za VN Italije v Monzi. Foto: Reuters

Veste kaj, zelo mi je všeč tu v Italiji. Obožujem navijaško strast, še posebej tistih, ki stiskajo pesti za Ferrari. Takšne energije ne vidiš nikjer več, razen v Silverstonu. To mi je zelo všeč. Zelo sem vesel, ekipa je opravila izjemno delo.

Lewis Hamilton
Štart F1
Prvi zavoj na dirki. Najhuje jo je v ozadju skupil Max Verstappen, ki je trčil s Felipejem Masso, si uničil sprednjo desno gumo in del sprednjega krilca. Po prisilnem postanku je zapeljal na zadnje mesto. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je na odru za zmagovalce takole posnel Ferrarijeve navijače, ki so znova pripravili izjemno vzdušje. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je bil dirkač dneva. Foto: Reuters
Hamilton pokvaril zabavo v Monzi

Ferrarijevi navijači so na legendarnem dirkališču v Monzi zaman čakali na Ferrarijevo prebujenje. Mercedesa sta bila razred zase, Hamilton je vodil tako rekoč od začetka do konca, ničesar ni prepustil naključju, le v drugi šikani 20. kroga ga je malce zaneslo na izletno območje, a je hitro popravil napako in nadaljeval v zmagovitem slogu.

Drugouvrščeni Bottas se je hitro prebil v ospredje, za moštvenega kolega je bil prepočasen, njegovo drugo mesto nikoli ni bilo ogroženo, suvereno ga je zadržal do konca. Tretje mesto Vettla je bila tolažilna nagrada za zveste navijače Ferrarija, ki so ta konec tedna na dirkališču severno od Milana odkrito pričakovali zmago.

Verstappnova mora se nadaljuje
Dirko je najbolje začel Hamilton, ki je zadržal vodilni položaj in odbil napada Estebana Ocona in Lancea Strolla. Odlično je začel tudi Kimi Räikkönen, ki je hitro švignil mimo rojaka Bottasa, a je ta hitro zavzel svoje prejšnje mesto, v naslednjih krogih pa s prehitevalnimi manevri napredoval tik pod vrh. Znova je imel veliko smole Max Verstappen, ki je že v prvi šikani trčil s Felipejem Masso, zaradi česar je moral v boks na prisilni postanek (počila mu je sprednja desna guma, poškodovano je imel tudi sprednje krilce dirkalnika). Na stezo se je vrnil zadnji.

Räikkönen nezadovoljen z dirkalnikom
Vettel je zelo hitro napredoval, s sistemom DRS je v štartno-ciljni ravnini prehiteval dirkače pred seboj, nazadnje Ocona tik pred zavojem v prvo šikano. Medtem sta mercedesa narekovala tempo, bila sta enostavno prehitra za preostale dirkače, po 12 krogih je Vettlov zaostanek za vodilnim Hamiltonom znašal že več kot 10 sekund. Räikkönen se je medtem po radijski zvezi pritoževal nad zadnjim delom dirkalnika, Finec nikakor ni mogel ogroziti Strolla in Ocona pred seboj. Prvi postanek je opravil ob koncu 15. kroga. Postanek sta opravila tudi Ocon in Stroll, Kanadčanu se je postanek ponesrečil, tako da se je na stezo vrnil za Räikkönenom, Ocon pa je s Fincem izgubil boj v prvi šikani 26. kroga in padel na sedmo mesto.

V prvi polovici dirke je bil sicer zagotovo najdejavnejši dirkač na progi Daniel Ricciardo, ki je dirko začel šele s 16. mesta. Avstralec je imel na svojem dirkalniku nameščeno mehkejšo različico gum, s katerimi se je s 16. povzpel vse do 4. mesta.

Ricciardo (neuspešno) lovil stopničke
Tudi po postankih - Vettel je v boks zavil ob koncu 31. kroga, Hamilton krog pozneje - se razmerje moči pri vrhu ni spremenilo. Zadnji, ki je menjal gume, je bil Ricciardo, ki je 15 krogov pred koncem padel s tretjega mesta na peto. Z izjemno hitrim dirkanjem je ujel Räikkönena, ga prehitel, nato pa v končnici dirke skušal v celoti stopiti 10-sekundni zaostanek za tretjeuvrščenim Vettlom, a brez uspeha. Nemec je zadržal tretje mesto.

Dirka za VN Italije, Monza

Končni vrstni red (53/53):        
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:15:32,319
 2. V. BOTTAS     Mercedes  +4,471
 3. S. VETTEL     Ferrari   36,317
 4. D. RICCIARDO  Red Bull  40,335
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari 1:00,082
 6. E. OCON       F. I.   1:11,528
 7. L. STROLL     Will.   1:14,156
 8. F. MASSA      Will.   1:14,834
 9. S. PEREZ      F. I.   1:15,276
10. M. VERSTAPPEN Red Bull  1 krog
11. K. MAGNUSSEN  Haas      1 krog
12. D. KVJAT      T. Rosso  1 krog
13. N. HÜLKENBERG Renault   1 krog
14. C. SAINZ      T. Rosso  1 krog
15. R. GROSJEAN   Haas      1 krog
16. P. WEHRLEIN   Sauber   2 kroga
                                  
Odstop: Palmer, Vandoorne, Eric-  
        sson, Alonso              
                                  

Skupni vrstni red, dirkači:       
 1. L. HAMILTON   Mercedes     238
 2. S. VETTEL     Ferrari      235
 3. V. BOTTAS     Mercedes     197
 4. D. RICCIARDO  Red Bull     144
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      138
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      68
 7. S. PEREZ      Force India   58
 8. E. OCON       Force India   55
 9. C. SAINZ      Toro Rosso    36
10. N. HÜLKENBERG Renault       34
                                  
Moštva:                           
 1. MERCEDES 435  5. WILLIAMS   55
 2. FERRARI  373  6. TORO ROSSO 40
 3. RED BULL 212  7. HAAS       35
 4. F. INDIA 113  8. RENAULT    34
                                  

Veste kaj, zelo mi je všeč tu v Italiji. Obožujem navijaško strast, še posebej tistih, ki stiskajo pesti za Ferrari. Takšne energije ne vidiš nikjer več, razen v Silverstonu. To mi je zelo všeč. Zelo sem vesel, ekipa je opravila izjemno delo.

Lewis Hamilton
Hamilton pokvaril zabavo v Monzi