Lewis Hamilton je po številu zmag (28) na večni lestvici prehitel rojaka Jackieja Stewarta. Za Rosbergom v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena zaostaja za 22 točk, do konca sezone jih je na voljo še 175. Foto: EPA
Lewis Hamilton je po številu zmag (28) na večni lestvici prehitel rojaka Jackieja Stewarta. Za Rosbergom v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena zaostaja za 22 točk, do konca sezone jih je na voljo še 175. Foto: EPA

Danes sem sem prišel z družino. Po navadi ne prihaja na dirke, a tokrat sem jo želel tukaj, saj mi prinaša srečo. Morda jo bom moral odslej pripeljati na vsako dirko.

Lewis Hamilton
Nico Rosberg
Nico Rosberg se je moral po veliki napaki v 29. krogu zadovoljiti z drugim mestom. Mercedesa sta v letošnji sezoni že sedemkrat dosegla dvojno zmago in sta le še tri tovrstne uvrstitve oddaljena od rekorda mclarnov Ayrtona Senne in Alaina Prosta iz leta 1988. Foto: EPA

Zelo mi je bilo težko, težko mi je še zdaj, a glede na to, kako hiter je bil Lewis, bi dirko najbrž tako ali tako dobil. Zmago si je zaslužil.

Nico Rosberg
Felipe Massa
Felipe Massa, dolgoletni član Ferrarija, ki je pred začetkom letošnje sezone prestopil k Williamsu, je na zmagovalnem odru nagovoril zveste italijanske navijače, ki so mu vsa leta stali ob strani in ga bodrili. Moštvo Franka Williamsa je letos sicer osvojilo že 177 točk, kar je 22 točk več, kot jih je osvojilo v prejšnjih štirih sezonah skupaj! Foto: EPA

Resda ne dirkam več za Ferrari, a to moštvo bo vedno v mojem srcu, saj sem pri njem preživel zelo lepa leta kariere. Tu me imajo ljudje radi in zelo sem vesel, da sem se uvrstil na zmagovalni oder v Monzi - na izjemnem dirkališču, ki ga obožujem.

Felipe Massa
Hamilton najhitrejši tudi v Monzi
Napaka Rosberga v 29. krogu drago stala
Štart dirke F1 za VN Italije
Mercedesa najboljša v kvalifikacijah Monze

Dirka v Monzi je znova postregla z nekaj zanimivimi dvoboji, prelomila pa se je v 29. krogu, ko je vodilni Nico Rosberg storil veliko napako. Vodilni v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena je prepozno zavrl ob koncu štartno-ciljne ravnine in zapeljal s steze, kar je hitro izkoristil Lewis Hamilton, ki je zapeljal v vodstvo in ga zadržal do konca.

Porazen konec tedna za Ferrari
Po dirki sta bila drugače od prejšnje dirke v Spa-Francorschampsu oba mercedesa zadovoljna, veliko bolj zadovoljen je bil Hamilton, ki je le nekoliko zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku. Povsem drugače je bilo v taboru Ferrarija, ki je znova razočaral navijače. Moštvo iz Maranella je na "domači" dirki osvojilo zgolj dve točki - njegova najslabša bera točk v Italiji po letu 2005, ko sta Michael Schumacher in Rubens Barrichello zasedla 10. oziroma 12. mesto.
Hamiltonu srečo prinesla družina
Lewis Hamilton je v Monzi dosegel 28. zmago v karieri, s čimer je na sedmem mestu večne lestvice prehitel sira Jackieja Stewarta. "Danes sem sem prišel z družino. Po navadi moji družinski člani ne prihajajo na dirke, a tokrat sem jih želel tukaj, saj mi prinašajo srečo. Morda jih bom moral odslej pripeljati na vsako dirko," se je nasmehnil Hamilton, ki je dirko za VN Italije dobil drugič, prvič po letu 2012, ko je moral za zmago odbiti vse napade Sergia Pereza. Britancu so po radijski zvezi naročili, naj nekoliko upočasni in varčuje gume za končnico dirke, v kateri naj bi Rosberga napadel za zmago, a se Hamilton ni strinjal. "V letošnji sezoni se je to izkazalo za ne preveč dobro taktiko, vedel sem, da to ni pravi načrt za zmago," je še povedal zmagovalec dirke, ki je še naprej vneto pritiskal na Rosberga in ga naposled - tudi z nekaj sreče - prehitel za 6. zmago v sezoni.
Rosberg: Počutim se grozno!
"Grozno je tako izgubiti vodstvo," je poudaril Nico Rosberg. "Toda Lewis je bil danes zelo hiter. Kot raketa se je prikradel za mano, moral sem močno pospešiti, kar je privedlo do napake. Zelo mi je bilo težko, težko mi je še zdaj, a glede na to, kako hiter je bil Lewis, bi dirko najbrž tako ali tako dobil. Zmago si je zaslužil." Z zmago je Hamilton nekoliko zarezal v prednost moštvenega kolega. Ta zdaj znaša 22 točk. "To ni bila nikakršna katastrofa, nadoknadil je le sedem točk. Glede na vse težave, ki smo jih imeli ta konec tedna, se bolje pravzaprav sploh ne bi mogli odrezati. Do konca sezone je še veliko, zelo pomembna bo konstantnost. Še vedno bom želel vsako dirko dobiti, pred naslednjo preizkušnjo v Singapurju sem zelo optimističen," je še povedal Nemec.

Massa: Ferrari bo vedno v mojem srcu
Felipe Massa, svetovni podprvak iz sezone 2008, je v Monzi 37. stopil na zmagovalni oder in prvič po lanski dirki za VN Španije v Barceloni. "Zelo sem vesel prve uvrstitve na zmagovalni oder v letošnji sezoni," je dejal Brazilec, ki se je pred začetkom sezone iz Ferrarija preselil k Williamsu. "Na letošnjih dirkah nisem imel veliko smole. Upam, da bo od zdaj naprej sreča na moji strani," je dodal in za konec namenil še nekaj besed italijanskim navijačem, ki večinoma pesti stiskajo za Ferrari. "Resda ne dirkam več za Ferrari, a to moštvo bo vedno v mojem srcu, saj sem pri njem preživel zelo lepa leta kariere. Tu me imajo ljudje radi in zelo sem vesel, da sem se uvrstil na zmagovalni oder v Monzi - na izjemnem dirkališču, ki ga obožujem."
Bottas: Raje bi se boril za zmago
Štart se je povsem ponesrečil Valtteriju Bottasu, ki je pred začetkom dirkaškega konca tedna v Monzi upal na dobro dirko, ki pa se je sfižila že na začetku. Finec je moral pokazati vse svoje vrline, da se je prerinil tik pod zmagovalni oder. "Takoj, ko so ugasnile luči, sem pritisnil na plin, gume pa so se vrtele v prazno. Pravzaprav dirkalnik ni imel pravega oprijema, dokler nisem prestavil v peto prestavo," je priznal Bottas, ki bo z moštvenim kolegom Masso Williamsov dirkač tudi v prihodnji sezoni. "Danes sem zelo užival, a veliko raje bi se boril za zmago. Vseeno nam je uspel lep moštveni uspeh. Kot ekipa še nismo na tisti najvišji ravni, a naslednjo sezono bomo vsekakor še močnejši," je še obljubil 25-letnik iz Nastole.

Ricciardo: Peto mesto je bil maksimum
Tokrat se Danielu Ricciardu, ki je pred dirkaškim koncem tedna v Monzi dobil dve zaporedni dirki, ni uspelo vmešati v boj za stopničke. Večji del italijanske preizkušnje je vozil v ozadju, v končnici dirke pa se je z izjemno vožnjo uspešno prebijal v ospredje, na koncu je osvojil peto mesto. "Taktika se mi je danes obrestovala, z dobro ohranjenimi gumami sem na koncu lahko vozil nekoliko bolj agresivno in si priboril boljšo uvrstitev," je dejal Avstralec, ki se je zavedal, da v Monzi zaradi počasnejšega Renaultovega pogonskega sklopa ne bo mogel konkurirati za najboljša mesta. "Mislim, da je bilo peto mesto, tudi z dobrim štartom, danes največ, kar bi lahko dosegel. Štart ni bil idealen, do prvega zavoja voziš celo večnost, zato si napake na štartu enostavno ne smeš privoščiti. Spustil sem sklopko in izgubil prepotreben dober oprijem. Vseeno smo ohranili trezno glavo in popravili napako," je še dodal.
Vettel si želi vrnitev med najboljše
Ricciardo je ob koncu dirke švignil tudi mimo moštvenega kolega Sebastiana Vettla, ki je bil med dirko popolnoma neopazen in je na koncu osvojil šesto mesto. To pomeni, da ga je mlajši kolega letos premagal že desetič. "Mislim, da je to največ, kar sem lahko dosegel. Obrabe trše različice gum nisem mogel nadzirati, kot bi si želel. Kar zadeva taktiko, smo želeli karseda hitro ugnati mclarna, zato smo tudi prvi opravili postanek, nato pa so se v nadaljevanju gume začele preveč obrabljati, tako da je bilo to vse, kar sem lahko storil," je povedal aktualni svetovni prvak, ki ima kljub neuspehom v letošnji sezoni še vedno isti cilj. "Cilj je vrnitev med najboljše. V tem trenutku je razlika zelo velika, morali se bomo zelo potruditi, da jo zmanjšamo. Letos smo imeli veliko težav, a prepričan sem, da bomo zaradi njih še močnejši, če se bomo iz vsega tega kaj naučili."
Alonso: Navijači si zaslužijo veliko več
Pravo polomijo pa so doživeli pri Ferrariju. Njihov najboljši dirkač Fernando Alonso je dirko zaradi tehnične okvare dirkalnika sklenil ob koncu štartno-ciljne ravnine 29. kroga. Španec je priznal, da se je s težavami spopadal že nekaj krogov pred odstopom. "Sistem ERS že nekaj krogov ni deloval, kot bi moral, v 29. krogu pa se je vse skupaj izklopilo, da bi obvarovalo motor," je priznal dvakratni svetovni prvak, ki je želel v Monzi doseči dober rezultat predvsem za zveste navijače "poskočnega konjička", ki že od lanske dirke za VN Španije čakajo na novo zmago. "Razumljivo je, da nismo zadovoljni z razpletom dirke. V Monzi dirkaš za navijače in tokrat jim na žalost nismo uspeli dati tistega, kar so želeli. To je vse, česar smo v tem trenutku sposobni. Žal mi je za njih, saj si zaslužijo veliko več. Rad bi se jim zahvalil za vso neverjetno podporo," je povedal Alonso.
Kimi poskrbel za edini točki Ferrarija
Njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen si je od dirke obetal veliko več, v moštvu so pri njegovem dirkalniku spremenili prestavno razmerje, s čimer so želeli omogočiti večjo hitrost, a se je Finec opekel že v kvalifikacijah, ko se ni uvrstil v tretji del. V nedeljo mu kaj vidnejšega ni uspelo, na koncu se je moral zadovoljiti z 9. mestom, ki mu je navrglo dve točki. "Vedeli smo, da bo tu zaradi dolgih ravnin zelo težko doseči dober rezultat. Želeli smo imeti dobro dirko za celotno moštvo in navijače, a to je to, kar trenutno premoremo," izgovorov ni iskal zadnji Ferrarijev dirkaški svetovni prvak - naslov je osvojil leta 2007 -, ki je prepričan, da bi se lahko po lestvici še nekoliko povzpel, če bi bila dirka daljša za dva ali tri kroge. "Morda bi lahko v naslednjih krogih prehitel nekaj dirkačev, ki pa bi me po vsej verjetnosti spet prehiteli v naslednji ravnini. Dirkalnik je bil uravnotežen, manjkata nam oprijem in hitrost. To je vse," je sklenil 34-letnik iz Espaa. Italijanom je v tolažbo to, da so z 9. mestom Räikkönena podaljšali niz zaporednih dirk (80), na katerih so osvojili vsaj točko, a kaj jim to pomaga, ko so svetlobna leta oddaljeni od njihove zlate dobe iz prejšnjega desetletja.

Danes sem sem prišel z družino. Po navadi ne prihaja na dirke, a tokrat sem jo želel tukaj, saj mi prinaša srečo. Morda jo bom moral odslej pripeljati na vsako dirko.

Lewis Hamilton

Zelo mi je bilo težko, težko mi je še zdaj, a glede na to, kako hiter je bil Lewis, bi dirko najbrž tako ali tako dobil. Zmago si je zaslužil.

Nico Rosberg

Resda ne dirkam več za Ferrari, a to moštvo bo vedno v mojem srcu, saj sem pri njem preživel zelo lepa leta kariere. Tu me imajo ljudje radi in zelo sem vesel, da sem se uvrstil na zmagovalni oder v Monzi - na izjemnem dirkališču, ki ga obožujem.

Felipe Massa
Hamilton najhitrejši tudi v Monzi
Napaka Rosberga v 29. krogu drago stala
Štart dirke F1 za VN Italije
Mercedesa najboljša v kvalifikacijah Monze