Lewis Hamilton uspešno drvi drugemu naslovu svetovnega prvaka v formuli ena. Vseeno se bo moral za prvi naslov po letu 2008 še pošteno potruditi, saj ima pred drugouvrščenim Nicom Rosbergom zgolj 17 točk prednosti, do konca sezone pa jih je na voljo še sto. Foto: EPA
Lewis Hamilton uspešno drvi drugemu naslovu svetovnega prvaka v formuli ena. Vseeno se bo moral za prvi naslov po letu 2008 še pošteno potruditi, saj ima pred drugouvrščenim Nicom Rosbergom zgolj 17 točk prednosti, do konca sezone pa jih je na voljo še sto. Foto: EPA

Nazadnje, ko me je Nico napadel in sva dirkala tako blizu, me je zadel in me izločil iz boja. Tokrat sem moral podoben scenarij preprečiti in poskrbeti, da se nisva dotaknila in da mi ne bi slučajno predrlo gume.

Lewis Hamilton
Nico Rosberg
Nico Rosberg se je v Mercedesovi garaži poveselil konstruktorskega naslova svoje ekipe, a s kislimi nasmeški je jasno dal vedeti, da ga zadnji rezpleti dirk pred nadaljevanjem sezone v Austinu še kako skrbijo. Foto: Reuters

V dvoboju z Lewisom sem ga polomil. Šlo je za zares hudo napako. V zavoj sem s polno hitrostjo in polnim rezervoarjem goriva pripeljal prvič. Potem sem bil prepričan, da se mi ne bo uspelo prebiti med najboljših deset, a ta dirkalnik je naravnost fantastičen.

Nico Rosberg
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas se je, kot smo to od njega že vajeni, na odru za zmagovalce najprej odžejal s šampanjcem. Foto: Reuters

V formuli ena ne vozimo zato, ker bi bili radi najboljši med ostalimi ekipami, tu smo, ker želimo biti najboljši - in to je naš največji cilj!

Valtteri Bottas
Jenson Button
Jenson Button letos ne izstopa preveč, a kljub vsemu dosega solidne rezultate. Po petem mestu na Japonskem je bil tokrat četrti. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je bil v Sočiju vidno izčrpan. Na dirki so mu jo med drugim zagodli tudi mehaniki, ki se niso izkazali ob postanku, zaradi česar je bokse zapustil šele po 35 sekundah. Španec se je zavedal, da s ferrarijem F14 T nimajo niti najmanjših možnosti za kakšno večje presenečenje. Za nameček je priznal, da je imelo moštvo iz Maranella dejansko četrti najhitrejši dirkalnik na prizorišču zadnjih zimskih olimpijskih iger. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je še enkrat več, natančneje enajstič, v letošnji sezoni premagal moštvenega kolega Sebastiana Vettla, ki bo ekipo Red Bulla zapustil po sklepni dirki sezone v Abu Dabiju. Foto: Reuters


Kot da bi bila proga v Sočiju ustvarjena za 29-letnega voznika iz Stevenagea, ki je bil izjemno odločen od začetka prvega prostega treninga do konca dirke. Britanec prejšnji konec tedna ni imel resnega tekmeca, brez večjih težav si je privozil 31. zmago v karieri, s katero se je na večni lestvici izenačil z Nigelom Mansllom, in v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena moštvenemu kolegu Rosbergu pobegnil za 17 točk. Do konca sezone jih je sicer na voljo še 100.

Ljubitelji formule ena so upali, da bo dirka za VN Rusije poskrbela za kopico zanimivih dvobojev in razburljivih trenutkov, a številni so prepričani, da je bila to ena najbolj nezanimivih dirk v zadnjem času. Vseeno so Rusi s krstno dirko v Sočiju zadovoljni, nekoliko manj pa so zadovoljni s končno uvrstitvijo njihovega junaka Danila Kvjata, ki je po odličnih sobotnih kvalifikacijah v nedeljo osvojil zgolj 14. mesto.
Hamilton: Tudi, ko si sam, čutiš pritisk
Pri Mercedesu so si z dvojno zmago že zagotovili konstruktorski naslov. "V moštvu vlada neverjetna sinergija, ogromno je podpore. Vseskozi si želijo biti najboljši, motor in dirkalnik sta naravnost izjemna," je dejal Hamilton in priznal, da je pri Mercedesu, s katerim ima veljavno pogodbo do konca leta 2016, zelo zadovoljen. "Dajmo najprej to sezono pripeljati do konca, potem pa se bomo pogovarjali o novi pogodbi. Pri McLarnu sem preživel šest krasnih let, zdaj jih vsaj toliko želim preživeti pri Mercedesu," je dodal. Britanec je vodil praktično od začetka do konca. "Proga je res super, zelo zabavno je dirkati na njej. Resda med dirko nihče iz ozadja ni nad mano izvajal pritiska, a ko si sam, je to drugačen pritisk," je še povedal in se za konec dotaknil še začetka dirke, ko ga je kmalu po štartu napadel Rosberg. "Nazadnje, ko me je Nico napadel in sva dirkala tako blizu, me je zadel in me izločil iz boja. Tokrat sem moral podoben scenarij preprečiti in poskrbeti, da se nisva dotaknila in da mi ne bi slučajno predrlo gume," je dejal in sklenil: "To zmago posvečam Julesu!"
Rosberg: Šlo je za res hudo napako
Nico Rosberg se je po dirki le kislo smehljal. Čeprav je v moštvu vladala prava histerija ob osvojitvi konstruktorskega naslova, Nemec ni imel pretiranega razloga za slavje. Dobro se zaveda, da mu morebitni naslov svetovnega prvaka s tovrstnimi razpleti dirk počasi, a zanesljivo polzi iz rok. Tokrat si je dirko pokvaril že takoj na začetku, ko je precenil hitrost in si je z zablokiranimi kolesi uničil sprednje gume. Opraviti je moral prisilni postanek, zaradi katerega je izgubil ogromno mest, do konca dirke je nato le še neuspešno lovil najhitrejšega Hamiltona. "V dvoboju z Lewisom sem ga polomil. Šlo je za zares hudo napako. V zavoj sem s polno hitrostjo in polnim rezervoarjem goriva pripeljal prvič," je dejal Nemec, ki je zapeljal s proge v izletno območje. "Potem sem bil prepričan, da se mi ne bo uspelo prebiti med najboljših deset, a ta dirkalnik je naravnost fantastičen," je dodal. Rosberg je sicer celo dirko odpeljal z istim kompletom gum - s kompletom gum, za katerega so številni mislili, da ni mogoče odpeljati več kot 29 krogov.

Bottas noče biti najboljši med drugimi
Finski dirkač Valtteri Bottas se je moral znova zadovoljiti s tretjim mestom. V sobotnih kvalifikacijah mu je kazalo odlično, drvel je celo svojemu prvemu 'polu' naproti, a je nato v zadnjem zavoju pred štartno-ciljno ravnino storil napako in izgubil boj z mercedesoma. Na dirki je bilo podobno. Hamilton je bil enostavno premočen, drugo mesto pa je Rosbergu predal po vnovični napaki. "Prepričani smo bili, da se lahko v Rusiji povsem enakovredno kosamo z Mercedesom. Morda celo za zmago, a na koncu temu ni bilo tako. V formuli ena ne vozimo zato, ker bi bili radi najboljši med ostalimi ekipami, tu smo, ker želimo biti najboljši - in to je naš največji cilj," je poudaril Finec, ki je po Zeltwegu in Spa-Francorschampsu tretjič v letošnji sezoni - in karieri - osvojil tretje mesto. "Do konca sezone so še tri dirke. Letos bo Mercedes zelo težko premagati, a pozimi bomo trdo delali, da bomo naš zaostanek za najboljšim moštvom konkretno zmanjšali," je še obljubil.
Button: Tudi naslednje leto želim dirkati
Tik pod zmagovalni oder se je uvrstil Jenson Button. Britanec, ki je zadnjič zmagal na sklepni dirki sezone 2012 v Interlagosu, se je odlično boril na progi in si privozil tretje četrto mesto v sezoni. Prihodnost 34-letnika v kraljici motošporta je še vedno negotova, z McLarnom ni podpisal nove pogodbe za naslednjo sezono. "Tudi naslednje leto si želim dirkati v konkurenčnem dirkalniku in v formuli ena. Ves čas se trudim za to," je odkrito priznal Button, sicer svetovni prvak iz leta 2009. "Nekaj časa nam je bilo v letošnji sezoni težko, a to je zdaj za nami. Težje je za mojega moštvenega kolega. Jaz sem del formule ena že vrsto let, zmagal sem na 15 dirkah, prav tako sem tudi že osvojil naslov prvaka. Večji pritisk čuti Kevin (Magnussen). Je mlad dirkač, zagotovo mu je težje. Upam le, da se bodo v moštvu po koncu sezone pravilno odločili," je še povedal.

Alonso: Dirkali smo za Julesa!
Znova je solidno nastopil Fernando Alonso, ki pa mu več kot šestega mesta s ferrarijem F14 T, s katerimi imata s Kimijem Räikkönenom letos kopico težav, ni uspelo iztržiti. "Dobro smo se zavedali, da bo za nas štart najpomembnejši in odločilen del dirke. Napadli smo, pridobili nekaj mest, a dejansko smo imeli četrti najhitrejši dirkalnik na stezi, zato je bilo Magnussena nemogoče zadržati za seboj. Kakšne bistvene razlike na koncu nismo naredili, osvojili smo šesto mesto, ki smo si ga tudi zaslužili," je bil povsem realen Španec, ki bo po koncu letošnje sezone zapustil Ferrari, katerega član je od leta 2010. "Danes smo vsi dirkali za Julesa! Dirka ni kompletna, ker smo na progi pogrešali enega izmed nas. Upam, da bomo v naslednjih treh mesecih lahko stopili pred kamero in vam sporočili dobre novice," je še dejal Alonso, ki je bil z nekdanjim moštvenim kolegom Felipejem Masso - oba sta neprestano na zvezi z Bianchijevimi predstavniki in Marussio - ta konec tedna videti povsem izčrpan. Ne le fizično, tudi psihično.
Red Bull ni razmišljal o ukazih
Dvoboj red bullov je znova, enajstič letos, dobil Daniel Ricciardo, ki je osvojil sedmo mesto, osmi je bil štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel. Avstralec je med dirko po radijski zvezi poudaril, da je precej hitrejši od moštvenega kolega. Sklepalo se je, da bodo v moštvu Vettlu ukazali, naj Ricciarda, ki letos niza precej boljše rezultate, spusti predse, a je vodja ekipe Christian Horner zanikal, da so kdaj koli pomislili na kakršen koli ukaz. "Nobenih pogovorov ni bilo o tej možnosti. Treba se je zavedati, da se je vse to dogajalo na začetku dirke in do konca bi se lahko še marsikaj spremenilo," je dejal Britanec in dodal: "V tistem trenutku to ni imelo nikakršnega smisla." Horner je še poudaril, da Ricciardove možnosti za naslov prvaka sicer še obstajajo, a da so neznatne. "Za prvim mestom zaostaja za 92 točk, do konca sezone jih je na voljo le še 100. Moral bi dobiti zadnje tri dirke, mercedesa pa bi morala vsakič odstopiti, kar je malo verjetno," je še povedal.
Dirkače zdaj čaka krajši premor, saj je naslednja dirka na koledarju formule ena na sporedu šele čez tri tedne, ko se bodo v Austinu udarili na dirki za VN Združenih držav Amerike.

Nazadnje, ko me je Nico napadel in sva dirkala tako blizu, me je zadel in me izločil iz boja. Tokrat sem moral podoben scenarij preprečiti in poskrbeti, da se nisva dotaknila in da mi ne bi slučajno predrlo gume.

Lewis Hamilton

V dvoboju z Lewisom sem ga polomil. Šlo je za zares hudo napako. V zavoj sem s polno hitrostjo in polnim rezervoarjem goriva pripeljal prvič. Potem sem bil prepričan, da se mi ne bo uspelo prebiti med najboljših deset, a ta dirkalnik je naravnost fantastičen.

Nico Rosberg

V formuli ena ne vozimo zato, ker bi bili radi najboljši med ostalimi ekipami, tu smo, ker želimo biti najboljši - in to je naš največji cilj!

Valtteri Bottas
Hamilton se je v Sočiju izenačil z Mansllom
Štart dirke F1 za VN Rusije v Sočiju
Na kvalifikacijah v Sočiju najhitrejši Hamilton
Soči še pod vtisom nesreče Bianchija
Olimpijski Soči nared za prvo dirko formule ena
Hamilton se je v Sočiju izenačil z Mansllom
Štart dirke F1 za VN Rusije v Sočiju
Na kvalifikacijah v Sočiju najhitrejši Hamilton
Soči še pod vtisom nesreče Bianchija
Olimpijski Soči nared za prvo dirko formule ena