Lewis Hamilton je v Le Castelletu dosegel 65. zmago v formuli ena in prvo na VN Francije, ki se je na koledar kraljice motošporta vrnila po letu 2008. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je v Le Castelletu dosegel 65. zmago v formuli ena in prvo na VN Francije, ki se je na koledar kraljice motošporta vrnila po letu 2008. Foto: Reuters

Zelo sem hvaležen za zelo soliden konec tedna. S svojo ekipo sem že šest let, fantje vselej premikajo meje in nikoli ne obupajo. Rad bi se jim zahvalil, prav tako tudi vsem v tovarni.

Lewis Hamilton
Štart dirke je bil kaotičen, že v prvem zavoju sta trčila Valtteri Bottas in Sebastian Vettel. Foto: EPA
Max Verstappen je v Le Castelletu z drugim mestom dosegel najboljšo uvrstitev v sezoni. Pred tem je bil dvakrat tretji (v Španiji in na prejšnji dirki v Kanadi). Foto: EPA
Kimi Räikkönen je rešil Ferrarijevo čast s tretjim mestom. Foto: EPA
Hamilton dočakal zmago na VN Francije

Lewis Hamilton je zmagovalec dirke F1 za VN Francije v Le Castelletu. Drugi je bil Max Verstappen, tretji Kimi Räikkönen.

Hamilton je vodil praktično vso dirko, na štartu je za seboj zadržal vse tekmece, že v prvem zavoju se je 'otresel' Valtterija Bottasa in Sebastiana Vettla, ki sta trčila, morala opraviti prisilni postanek in 'padla' na začelje kolone.

Obema dirkača se je v nadaljevanju dirke sicer uspelo prebiti naprej, uspešnejši je bil Vettel, ki je zasedel 5. mesto. Vseeno Heppenheimčan nima veliko razlogov za veselje, saj je izgubil vodstvo v skupnem seštevku SP-ja in zdaj za Hamiltonom zaostaja za 14 točk.

Vettel zletel v Bottasa
Uvod v dirko je bil zelo razburljiv. Hamilton je sicer zadržal vodilni položaj, ki si ga je zagotovil v sobotnih kvalifikacijah, a najbolje je štartal Vettel, ki je pred prvim zavojem razvil najvišjo hitrost, nato pa je storil napako, prepozno je zavrl, zablokiralo mu je gume in trčil je v Bottasa. Oba sta zletela s steze, Nemec - kasneje ga je zaradi trka doletel pribitek petih sekund - je imel poškodovan nos na svojem ferrariju, Finec je imel prerezano zadnjo levo gumo. Oba sta morala opraviti postanek, na njuno srečo je pred tem na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Za drugi trk sta poskrbela Esteban Ocon in Pierre Gasly, prvi se je zabil v drugega. Katastrofa za francoska dirkača, oba sta že v 1. krogu končala domačo dirko.

Varnostni avtomobil se je umaknil ob koncu 5. kroga, po začetnem kaosu je bil vrstni red prvih desetih dirkačev sledeč: Hamilton, Verstappen, Sainz, Ricciardo, Magnussen, Leclerc, Räikkönen, Grosjean, Perez, Hülkenberg.

Räikkönen hitro do četrtega mesta
V naslednjih desetih krogih je bil poleg Bottasa in Vettla, ki sta se počasi prebijala iz ozadja, najbolj dejaven Räikkönen, ki je že takoj po umiku varnostnega avtomobila prehitel Leclerca, nato pa v naslednjih krogih uspešno strl odpor še Magnussena in Sainza. Hamiltona sta na drugem in tretjem mestu zasledovala red bulla, Verstappen je v 17. krogu za Britancem zaostajal za slabe štiri sekunde, Ricciardo za osem. Vettel je dirkal odlično, precej bolje od Bottasa, hitreje se je prebijal v zgornji del lestvice, po prvem postanku red bullov je bil že četrti, njegov moštveni kolega Räikkönen je bil tik pod vrhom, a še brez postanka. Medtem so moštva pogledovala proti nebu, pred začetkom je bilo 60 odstotkov možnosti za padavine, v drugi polovici francoske preizkušnje so bili oblaki nad dirkališčem Paula Ricarda vse temnejši.

Vettel izgubil boj z moštvenim kolegom
Hamilton je vodstvo izgubil le ob postanku, ko je na čelo kolone zapeljal Räikkönen, a je moral tudi ta že krog kasneje po nov komplet gum, zapeljal je za četrtouvrščenega Vettla, ki pa je dvoboj izgubil v 40. krogu, saj je bil Finec na krog več kot sekundo hitrejši. Tudi Vettel je moral po nove gume v 41. krogu, pred menjavo je odslužil petsekundno kazen z začetka dirke. Vrstni red pri vrhu se ni spremenil, najhitrejši na stezi pa je bil Räikkönen, ki je odpeljal tudi najhitrejši krog (1:34,810). Bil je za sekundo in osem desetink na krog hitrejši od tretjeuvrščenega Ricciarda, čigar prednost se je hitro topila.

Razburljiv boj za tretje mesto
V končnici dirke sta se za tretje mesto udarila Räikkönen in Ricciardo. Finec je v 47. krogu prvič resneje napadel Avstralca, ki je napade trikrat še uspešno odbil, pred 8. zavojem pa je vendarle moral priznati premoč. Do konca dirke se je zaostanek le še večal, za uvrstitev na oder za zmagovalce 28-letnik iz Pertha ni imel realnih možnosti.

Dirka za VN Francije, Le Castellet

Končni vrstni red (53/53):        
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:30:11,385
 2. M. VERSTAPPEN Red Bull  +7,090
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   25,888
 4. D. RICCIARDO  Red Bull  34,737
 5. S. VETTEL     Ferrari 1:01,935
 6. K. MAGNUSSEN  Haas    1:19,364
 7. V. BOTTAS     Merced. 1:20,632
 8. C. SAINZ      Renault 1:27,184
 9. N. HÜLKENBERG Renault 1:31,989
10. C. LECLERC    Sauber  1:33,873
11. R. GROSJEAN   Haas      1 krog
12. S. VANDOORNE  McLaren   1 krog
13. M. ERICSSON   Sauber    1 krog
14. B. HARTLEY    Toro Ros  1 krog
15. S. SIROTKIN   Williams  1 krog
16. F. ALONSO     McLaren   1 krog
                                  
Odstop: Gasly, Ocon, Perez, Stroll
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:       
 1. L. HAMILTON   Mercedes     145
 2. S. VETTEL     Ferrari      131
 3. D. RICCIARDO  Red Bull      96
 4. V. BOTTAS     Mercedes      92
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       83
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      68
 7. F. ALONSO     McLaren       32
 8. N. HÜLKENBERG Renault       32
 9. C. SAINZ      Renault       28
10. K. MAGNUSSEN  Haas          27
                                  
Moštva:                           
 1. MERCEDES 237  5. McLAREN    40
 2. FERRARI  214  6. F. INDIA   28
 3. RED BULL 164  7. HAAS       27
 4. RENAULT   60  8. TORO ROSSO 19
                                  

Zelo sem hvaležen za zelo soliden konec tedna. S svojo ekipo sem že šest let, fantje vselej premikajo meje in nikoli ne obupajo. Rad bi se jim zahvalil, prav tako tudi vsem v tovarni.

Lewis Hamilton
Hamilton dočakal zmago na VN Francije