Rubens Barrichello je odlično štartal in po desni strani prehitel moštevenega kolego pri Brawn GP. Foto: Reuters
Rubens Barrichello je odlično štartal in po desni strani prehitel moštevenega kolego pri Brawn GP. Foto: Reuters
Jarno Trulli
Jarno Trulli je takole raztreščil svojo toyoto. Foto: Reuters
Fernando Alonso in Lewis Hamilton
Felipe Massa, Sebastian Vettel
Massa je za seboj zadrževal hitrejšega Vettla. Foto: Reuters
Jensen Button in Rubens Barrichello
Penina za drugo mesto pač ni tako sladka kot za prvo mesto. Rubens to dobro ve. Foto: Reuters
F1: Nova dvojna zmaga Brawna

Karavana formule ena se je preselila v Evropo. Prevlada Brawna GP-ja se nadaljuje, moštvo Rossa Brawna se ponovno veseli dvojne zmage. Čeprav so pri Red Bullu računali, da bi Brawnu štrene mešal nadarjeni Nemec Sebastian Vettel, pa se je Britancu in Brazilcu na zmagovalnem odru pridružil njegov moštveni kolega Mark Webber.

Na štartu je najbolje potegnil Rubens Barrichello, ki se je prebil s tretjega mesta na sam vrh. Njegov sovoznik v Brawnu Jenson Button, ki je štartal z najboljšega mesta, je padel na drugo mesto. Dobro je začel tudi Felipe Massa (Ferrari), ki je na štartu prehitel Sebastiana Vettla (Red Bull). Svetovni prvak Lewis Hamilton (McLaren), ki je začel s 14. mesta, se je naprej skušal prebiti kar z vožnjo po travi.

Nesreča na štartu "priklicala" varnostni avto
V ozadju je s proge zaneslo Jarna Trullija (Toyota), ki je zadel še oba torra rossa, Sebastiena Buemija in Sebastiena Bourdaisa, ter Adriana Sutila (Force India). Vsi so morali končati dirko, zaradi številnih razbitin pa je na progo pripeljal varnostni avto. V petem krogu se je dirka nadaljevala z letečim štartom. Fernando Alonso (Renault) je bil že mimo Webbra, a je prehitro pripeljal v prvi ovinek, kjer ga je Avstralec prehitel nazaj.

Räikkönena na cedilu pustil njegov ferrari
Barrichello je pritiskal na plin in nizal najhitrejše kroge, Vettel pa je obtičal za Masso. V 15. krogu je bilo s pokvarjenim dirkalnikom konec dirke za Kimija Räikkönena (Ferrari), ki se je s 16. mesta povzpel na 10. mesto. Prvi je od vodilnih v 20. krogu na postanek zavil Button, krog za njim pa vodilni Barrichello, ki je po postanku le še povečal prednost pred moštvenim kolegom. Massa in Vettel sta skupaj zapeljala na postanek, a Nemec tudi tako ni mogel mimo Brazilca.

Barrichello na taktiki treh postankov
Kmalu je postalo jasno, da je Barrichello na strategiji treh postankov. Brazilskega veterana so njegovi mehaniki po radijski zvezi spodbujali, naj pritiska na plin, a dovolj velike prednosti ni mogel nabrati. V 31. krogu je odšel na svoj drugi postanek, po katerem je padel za Buttona. Jasno je bilo, da moštvenemu kolegi ne bo mogel preprečiti ponovnega slavja.

Webber v boksih do tretjega mesta
Po drugem postanku v boksu je Masso in Vettla prehitel precej neopazni Webber, ki se je do konca dirke povsem približal Barrichellu. Zadnjih 15 krogov so Masso po radijski zvezi opozarjali, da mora čuvati gorivo, sicer bo ostal brez krog pred koncem. Brazilec se je moral vdati in spustiti Vettla naprej tako rekoč brez boja in začeti voziti počasneje ter tako varčevati gorivo. V zadnjem krogu ga je ugnal še Alonso, a edini preostali Ferrarijev voznik je le prišel do prvih letošnjih točk. Svetovni podprvak je po dirki že vrgel puško v koruzo. "Mislim, da letos ne, morda prihodnjo sezono," je odgovoril na vprašanje, ali ima on sam ali Ferrari še kakšno možnost, da se letos bori za naslov prvaka.

Button dvomil o uspehu spremenjene strategije
Zadnjih osem let je VN Španije dobil voznik, ki je bil najhitrejši na kvalifikacijah. Tradicija se je ponovila tudi letos, ko je Button s "pole positiona" osvojil peto zmago kariere. "Sprva smo mislili, da je strategija treh postankov hitrejša. Nisem bil prepričan, da je dobro spreminjati strategijo. Ko smo dolili gorivo, je bil dirkalnik zelo težek. Nisem mislil, da bom na stezo prišel pred Masso in Vettla, vendar sem. Ciljno črto sem prečkal prvi. In to na dirki, kjer resnično nisem računal, da bom na zmagal. Občutki ob zmagi so res čudoviti, pred nadaljevanjem sezone sem zelo samozavesten. Čeprav preživljamo težke čase, nam uspeva zmagovati. Počutim se, kot da stojim na vrhu sveta," je po dirki povedal zmagovalec, ki so mu med dirko spremenili strategijo s treh na dva postanka.

"Ne morem verjeti, kako sem lahko ostal brez zmage!"
"Dirko sem imel povsem v svojih rokah in sem bil zelo presenečen, ko so mi sporočili, da so Jensonovo taktiko spremenili le na dva postanka. Radi bi vedel, zakaj so to naredili," je bil po dirki vidno razočaran veteran, ki je zbral največ nastopov na dirkah formule ena. "Ne morem verjeti, kako sem lahko ostal brez zmage!" je zmajeval z glavo, Button pa ga je tolažil: "Težko je razumeti, ker sem presrečen zaradi mojega novega zmagoslavja, toda sočustvujem s tabo, Rubens."

Naslednja dirka bo čez 14 dni na ulicah monaške kneževine.

Končni vrstni red:                     
 1. J. BUTTON      Brawn GP 1:37:19.202
 2. R. BARRICHELLO Brawn GP     +13.056
 3. M. WEBBER      Red Bull      13.924
 4. S. VETTEL      Red Bull      18.941
 5. F. ALONSO      Renault       43.166
 6. F. MASSA       Ferrari       50.827
 7. N. HEIDFELD    BMW           52.312
 8. N. ROSBERG     Williams    1:05.211
Odstop: Trulli, Sutil, Bourdais, Buemi 
(vsi v 1. krogu), Kovalainen (6.),     
Räikkönen (17.)     
                   
SKUPNI VRSTNI RED PO 5. DIRKI (OD 17) 
Vozniki:                              
 1. J. BUTTON      Brawn       41 točk
 2. R. BARRICHELLO Brawn       27     
 3. S. VETTEL      Red Bull    23     
 4. M. WEBBER      Red Bull    15,5   
 5. J. TRULLI      Toyota      14,5   
 6. T. GLOCK       Toyota      12     
 7. L. HAMILTON    McLaren      9     
  . F. ALONSO      Renault      9     
 9. N. HEIDFELD    BMW          6     
10. N. ROSBERG     Williams     4,5   
                                      
Moštva:                               
 1. BRAWN                      68 točk
 2. RED BULL                   38,5   
 3. TOYOTA                     26,5   
 4. McLAREN                    13             


S. J./T. V.

F1: Nova dvojna zmaga Brawna