Takole je zadnje desna guma z dirkalnika Marka Webbra nekontrolirano poskakovala po boksih ... Foto: EPA
Takole je zadnje desna guma z dirkalnika Marka Webbra nekontrolirano poskakovala po boksih ... Foto: EPA
Paul Allen
... in zadela nič hudega slutečega snemalca Paula Allena, ki je utrpel zlom reber in ključnice. Udarec bi bil lahko tudi usoden. Foto: EPA
Vettel vesel, da dirka v Nemčiji ni bila daljša
Vettel s 30. zmago razveselil domače navijače


Na Nürburgringu so si Red Bullovi mehaniki ob prvem postanku Marka Webbra privoščili veliko napako, potem ko niso dobro privili zadnje desne gume na Avstralčev dirkalnik, zaradi česar je guma odfrčala z osi in priletela v nič hudega slutečega snemalca Paula Allena. Ta je utrpel zlom reber in ključnice, a vse skupaj bi se lahko končalo precej huje.
Webbra prehitro spustili nazaj na stezo
V izsledkih raziskave, ki so jih pri Red Bullu predložili Mednarodni avtomobilistični zvezi in preostalim 10 moštvom, so ugotovili, da je do incidenta prišlo, potem ko so Webbra mehaniki prehitro spustili nazaj na stezo. Mehaniku, ki ni privil zadnje desne gume, je pištola za privijanje zdrsnila z roke, s čimer je dal mehaniku pred dirkalnikom vedeti, da lahko Webber nadaljuje vožnjo. Ta je to storil in že po nekaj metrih ostal brez kolesa. V avstrijskem moštvu s sedežem v Milton Keynesu bodo zdaj spremenili pravila in na ta način poskusili preprečiti podobne incidente v prihodnje.
Hitro vzklile teorije zarote
Seveda pa velja tu omeniti tudi številne teorije zarot, ki so se pojavile neposredno po dogodku. Marsikateri ljubitelj kraljice motošportov je prepričan, da so mehaniki Webbru nalašč pokvarili dirko, zato da ne bi mogel ogroziti zmage moštvenega kolega Sebastiana Vettla. Avstralec je kljub vsemu prišel do točk, dirko je končal na 7. mestu, dobre pol minute za zmagovalcem.
Pri Red Bullu zelo zaskrbljeni
Po dirki so bili pri Red Bullu kljub Vettlovi krstni zmagi na domačih tleh z mislimi predvsem pri ranjenemu snemalcu. Šef moštva Christian Horner je dejal: "Danes je najpomembneje, da snemalec ni utrpel smrtno nevarnih poškodb. Današnja nesreča je opozorilo, kako nevarno je delo v boksih. Vsi so se odzvali. Videti je, da bo z njim vse v redu, kar me zelo veseli." Webber je še dodal: "Takoj sem vedel, da sem izgubil gumo, nisem pa vedel, da je ta koga zadela. To je grozno! Res upam, da je z njim vse v najlepšem redu. To je najpomembneje."
Snemalci na delu le za zidom
Zaradi incidenta je FIA sprejela nove omejitve v boksih formule ena. Na naslednji dirki na Madžarskem v bokse snemalci ne bodo več smeli, prav tako so omejili tudi hitrost dirkalnikov. Med dirko, je odločila FIA, bodo lahko v boksih in na delu dirkališča med garažami in stezo le člani moštev in uradno osebje dirke - drugim bo vstop onemogočen. Snemalci, ki bodo želeli dogajanje v boksih posneti od blizu, se bodo morali zadovoljiti s kadri izza zidu, ki ločuje bokse in stezo.

Vettel vesel, da dirka v Nemčiji ni bila daljša
Vettel s 30. zmago razveselil domače navijače