Sebastian Vettel je na Nürburgringu vknjižil jubilejno 30. zmago v karieri. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je na Nürburgringu vknjižil jubilejno 30. zmago v karieri. Foto: Reuters

To je neverjetno! Zelo, zelo sem vesel! Kimi je sicer proti koncu dirke močno pritiskal, a tudi jaz sem - razen takrat, ko je bil na stezi varnostni avto - dirkal na polno. Zelo sem vesel, da se je dirka končala po 60. krogu in ne v 61. ali 62. krogu.

Sebastian Vettel
Mark Webber in Sebastian Vettel
Red Bullova dirkača sta sijajno začela dirko. Takole sta švignila mimo Lewisa Hamiltona, ki je v sobotnih kvalifikacijah dosegel 29. 'pole' v karieri. Foto: Reuters
Felipe Massa
Felipe Massa je dirko za VN Nemčije končal že v 4. krogu. Tudi lani je Brazilec v Nemčiji ostal brez točk - na Hockenheimringu je bil 12. Foto: Reuters
Guma
V boksih je ob prvem postanku Marka Webbra takole po zraku zletela guma, ki je zadela nič hudega slutečega kamermana. K sreči se je zanj vse dobro izšlo, a posledice bi bile lahko tragične ... Foto: Reuters
Varnostni avto
V 25. krogu je na stezo zapeljal varnostni avto, potem ko se je dirkalnik Julesa Bianchija sam od sebe vzvratno zapeljal čez stezo. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je vse do konca pretil Vettlu, ki pa je z zadnjimi močmi zadržal vodstvo in zmagal četrtič v sezoni. Foto: Reuters
Vettel vesel, da dirka v Nemčiji ni bila daljša
Vettel s 30. zmago razveselil domače navijače


Vettel je v končnici dirke na Nürburgringu odbil vse napade Räikkönena, ki je deset krogov pred koncem opravil zadnji postanek in poskušal s svežimi gumami ugnati 26-letnega Nemca, a se Lotusu taktika ni splačala - za (morebitno) zmago mu je zmanjkal krog, morda dva.

Snemalec je k sreči ni resneje skupil
V letošnji sezoni so glavna tarča kritik Pirellijeve gume, tokrat je ena izmed njih zadela snemalca v boksih, Paula Allena. Za incident tokrat ni kriv italijanski proizvajalec gum, temveč moštva Red Bulla, ki med postankom Marka Webbra na njegov dirkalnik ni pritrdilo zadnje desne gume. Ta je odfrčala in zadela nesrečnega Allena v levo stran telesa. K sreči s snemalcem ni nič hujšega. "Allen je po udarcu ostal pri zavesti, najprej so ga oskrbeli na dirkališču, nato pa je bil s helikopterjem prepeljan v bolnišnico v Koblenz. Tam bo ostal na opazovanju," so sporočili iz Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). Moštvo Red Bull je bilo zaradi hude napake v boksih kaznovano s plačilom 30.000 evrov.

Trikratni zaporedni svetovni prvak je tako še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Drugouvrščeni Fernando Alonso, ki je dirko končal na 4. mestu, za Nemcem zaostaja za 34 točk, tretjeuvrščeni Räikkönen za 41 točk.

Hamilton izgubil boj z red bulloma
Dirke Lewis Hamilton, ki je v sobotnih kvalifikacijah dosegel 29. 'pole' v karieri, ni začel najbolje - izgubil je boj z obema red bulloma, Vettel je švignil na prvo mesto, za njim je zapeljal Mark Webber. Felipe Massa, ki je dirko začel s 7. mesta, je dirko končal že v 4. krogu, ko ga je v prvem ovinku zavrtelo. Brazilec je tako prvič v Nemčiji ostal brez uvrstitve.

Guma zadela snemalca
Že tri kroge pozneje je Hamilton opravil prvi postanek, krog za njim je v boks po trše gume - potem ko se je izkazalo, da mehkejše različice gum niso najprimernejše - zapeljal tudi vodilni Vettel. Za trikratnim svetovnim prvakom je postanek opravil še moštveni kolega Webber, ki pa je imel pri menjavi gum veliko smole. Red Bullovi mehaniki so mu slabo pritrdili zadnjo desno gumo. Ko je speljal, je ta odfrčala stran in zadela snemalca.

Grosjean 'preganjal' Vettla
Po prvih postankih je Vettel zadržal vodstvo, na drugo mesto pa je zapeljal izjemno hitri Romain Grosjean, ki je iz kroga v kroga vozil hitreje in je pridno topil prednost 26-letnega Heppenheimčana. Precej počasnejša sta bila oba mercedesa, Nico Rosberg in Hamilton, mimo katerih je zlahka švignil Räikkönen. Potem ko je v 23. krogu drugič v boks zapeljal Hamilton, je mimo Britanca smuknil še Fernando Alonso.

Krog pozneje so ognjeni zublji zajeli dirkalnik Julesa Bianchija, zaradi česar je na progo zapeljal varnostni avto. Njegov prihod so hitro izkoristili Vettel, Grosjean in Räikkönen, ki so opravili drugi postanek.

Räikkönen v bokse šele v 50. krogu
V 29. krogu se je varnostni avto vendarle umaknil s steze, Vettel je vodil pred Grosjeanom in Räikkönenom, četrti je bil Alonso, ki je v naslednjih krogih nekoliko zmanjšal zaostanek za vodilnim, v 36. krogu je za Vettlom zaostajal za štiri sekunde, v naslednjih štirih krogih je zaostanek še prepolovil.

V 42. krogu je Vettel opravil tretji postanek, ob vrnitvi na stezo je zapeljal pred Grosjeana, ki je v bokse zapeljal krog predtem, povedel je Räikkönen, drugi je bil Alonso. Oba sta v 50. krogu opravila tretji postanek (mehkejše različice gum), na čelo kolone je znova zapeljal Vettel.

Vettel zadržal vodstvo do konca
Sledila je zelo razburljiva končnica dirke, vodilnega Vettla sta iz ozadja s svežim kompletom gum napadala Räikkönen in Alonso. Pet krogov pred koncem je Finec prehitel moštvenega kolega Grosjeana in začel totalen napad na vodilnega Nemca, ki pa se je začel prepozno - Vettel je vse napade odbil in vknjižil krstno zmago na dirkah za VN Nemčije.

Dirka za VN Nemčije, Nürburgring

Končni vrstni po 60 krogih:
 1. S. VETTEL    Red B. 1:41:14,711
 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus       +1,008
 3. R. GROSJEAN  Lotus        5,830
 4. F. ALONSO    Ferrari      7,721
 5. L. HAMILTON  Mercedes    26,927
 6. J. BUTTON    McLaren     27,996
 7. M. WEBBER    Red Bull    37,562
 8. S. PEREZ     McLaren     38,306
 9. N. ROSBERG   Mercedes    46,821
10. N. HÜLKEN.   Sauber      49,892
                                   
Odstopi: Massa, Vergne, Bianchi    
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. S. VETTEL    Red Bull       157
 2. F. ALONSO    Ferrari        123
 3. K. RÄIKKÖNEN Lotus          116
 4. L. HAMILTON  Mercedes        99
 5. M. WEBBER    Red Bull        93
 6. N. ROSBERG   Mercedes        84
 7. F. MASSA     Ferrari         57
 8. R. GROSJEAN  Lotus           41
 9. P. DI RESTA  Force India     36
10. J. BUTTON    McLaren         33
                                   
Konstruktorji:
 1. RED BULL 250 4. LOTUS       157
 2. MERCEDES 183 5. FORCE INDIA  59
 3. FERRARI  180 6. McLAREN      49
                                   

To je neverjetno! Zelo, zelo sem vesel! Kimi je sicer proti koncu dirke močno pritiskal, a tudi jaz sem - razen takrat, ko je bil na stezi varnostni avto - dirkal na polno. Zelo sem vesel, da se je dirka končala po 60. krogu in ne v 61. ali 62. krogu.

Sebastian Vettel
Vettel vesel, da dirka v Nemčiji ni bila daljša
Vettel s 30. zmago razveselil domače navijače