Vedno nasmejani Daniel Ricciardo je priznal, da je bila nedeljska dirka ena njegovih najljubših v karieri. Foto: EPA
Vedno nasmejani Daniel Ricciardo je priznal, da je bila nedeljska dirka ena njegovih najljubših v karieri. Foto: EPA
Nico Rosberg in Lewis Hamilton
Nico Rosberg je ugnal moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, ki si je boj za zmago pokvaril že na sobotnih kvalifikacijah. Britanec odličnega dosežka - 3. mesto, potem ko je dirko začel z 20. štartnega položaja - ni pretirano proslavljal. Foto: EPA
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas še naprej niza odlične rezultate. Na krstno zmago v kraljici motošporta bo moral počakati vsaj še do nedelje. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel ni bil tako hiter, kot bi si želel biti. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je znova iztržil maksimum iz svojega ferrarija F14 T. Na stezi se je znova spustil v boj z red bulloma, na koncu se je moral zadovoljiti s 5. mestom. Foto: EPA
Felipe Massa
Felipe Massa je po nesreči v prvem krogu z nasmeškom zapustil dirkališče, pozneje pa je odgovornost za trk naprtil Kevinu Magnussnu. Komisarji FIE so se sicer odločili, da dirkačev za nesrečo ne bodo kaznovali. Foto: EPA
Rosberg osrečil nemške navijače
Masso že v prvem zavoju obrnilo na glavo
Rosbergu »pole position« na domači dirki


Nadvse razburljiva nemška dirka je postregla s starim in pričakovanim zmagovalcem - mercedesom. Slavil je Nico Rosberg, a ljubitelji formule ena vseeno niso ostali ravnodušni. Hockenheimring je postregel z odličnimi boji med dirkači, agresivno vožnjo Lewisa Hamiltona, s katero je Britanec pridobil kar 17 mest, in celo s spektakularno nesrečo že v prvem zavoju, ko je prevrnilo dirkalnik Felipeja Masse.

Organizatorji so bili s potekom in razpletom dirke zelo zadovoljni, nekoliko manj pa z obiskom. V Hockenheim se je zgrnilo okrog 50 tisoč navijačev, kar je občutno manj od 'zlate dobe' Michaela Schumacherja, ko so bile dirke tako rekoč razprodane, tribune pa zapolnjene do zadnjega kotička.
Rosberg osrečil nemške navijače
Za Rosbergom so fantastični dnevi. Potem ko se je poročil s svojo dolgoletno partnerico Viviane Sibold, je tokrat stopil še na najvišjo stopničko na domači dirki. Pravzaprav z izjemo štarta ni imel večjega dela, vodil je od začetka do konca nedeljske preizkušnje in postal šele prvi Nemec po legendarnem Schumacherju leta 2006, ki mu je uspelo zmagati na Hockenheimringu. "To je zame zelo poseben dan. Hvala vsem za podporo, rad bi se vam zahvalil. Čutil sem spodbudo in navdušenje. Vesel sem, da se je izšlo," je svoje prve občutke v besede strnil Nemec, ki je v dirkaškem seštevku povečal prednost pred moštvenim kolegom Hamiltonom. Priznal je, da se je od vsega najbolj bal prihoda varnostnega avtomobila ob koncu dirke, ko je na štartno-ciljni ravnini obstal sauber Adriana Sutila. "Prihod varnostnega avtomobila bi mi precej otežil delo na koncu," je odkrito priznal in dodal, da že nestrpno pričakuje naslednjo dirko. "Z dirkalnikom, ki ga imam na razpolago, komaj čakam dirko na Hungaroringu. Mercedesu sem zelo hvaležen za dirkalnik, ki ga imam," je sklenil.
Bottas bo moral na zmago še počakati
Zadovoljen je bil tudi Valtteri Bottas, ki se je še tretjič zapored uvrstil na oder za zmagovalce. V moštvu Williams je to nazadnje uspelo Juanu Pablu Montoyi leta 2003, ko se je na stopničke uvrstil na dirkah v Nemčiji, na Madžarskem in v Italiji. To je bila za moštvo iz Grova tudi 300. uvrstitev na oder za zmagovalce. "Zelo sem vesel, da sem se tretjič zapored uvrstil na zmagovalni oder. Ni bilo lahko, za uspeh je bil potreben trud vseh inženirjev," je dejal novi odlični finski dirkač v karavani formule ena, ki je po tretjem mestu v Zeltwegu in drugem v Silverstonu tokrat pričakoval zmago, a bo nanjo moral še malce počakati. "Rad bi se zahvalil vsem navijačem, na tribunah sem videl nekaj finskih zastav, vsem se zelo lepo zahvaljujem," je dejal Bottas, ki se je na podelitvi takoj odžejal s šampanjcem.
Hamilton: Prehitevati je bilo težko
Lewis Hamilton je bil v nedeljo najdejavnejši dirkač. Po polomu na sobotnih kvalifikacijah in menjavi menjalnika je moral dirko začeti z 20. štartnega položaja, a se mu je kljub temu z napadalno vožnjo in atraktivnimi prehitevalnimi manevri uspelo uvrstiti na zmagovalni oder. Zagotovo mu je drugo mesto spolzelo iz rok po trku z Jensonom Buttonom, v katerem si je poškodoval sprednje krilce. "Zelo sem se zabaval," je v uvodu dejal Britanec in dodal: "Dal sem vse od sebe. Težko se je bilo varno prebiti mimo vseh teh dirkačev, med drugim sem trčil tudi z Buttonom. Mislil sem, da se mi bo odprl prostor mimo njega, kar je Jenson storil že večkrat v zadnjem času, a zgodilo se je nasprotno. To je bila z moje strani pač slaba presoja." Svetovni prvak iz leta 2008 je večino dirkačev prehitel na najpočasnejšem delu steze, v šestem zavoju. "Prehitevati je bilo zelo težko, zato sem zelo vesel, da sem danes osvojil nekaj točk," je še povedal 29-letni dirkač.
Vettel je želel biti napadalnejši
Svetovni prvak Sebastian Vettel je končno premagal svojega moštvenega kolega Ricciarda. Zavihtel se je tik pod zmagovalni oder, za četrto mesto pa se je moral pošteno potruditi. Znova se je moral spustiti v boj z Alonsom. "Začela sva tam, kjer sva končala v Silverstonu," se je pošalil in nadaljeval: "V prvem delu dirke je bilo zelo razburljivo. Na neki točki je bilo zelo napeto, ko sem se znašel ob obeh ferrarijih, a mi je k sreči uspelo ostati spredaj." Vettel je s četrtim mestom osvojil 12 točk, v dirkaškem seštevku je z 82 točkami šesti. "Danes bi bil z veseljem napadalnejši, a dirkalnik ni bil tako hiter, kot bi si želel," je še povedal.
Ricciardo v boju z Alonsom nadvse užival
Zelo zanimiv je bil tudi boj med Danielom Ricciardom in Fernandom Alonsom. Španec je Avstralca večkrat prehitel, toda dirkač Red Bulla je vsakič znova vrnil udarec. Na koncu je moral vendarle priznati premoč, a je večkrat dokazal, iz kakšnega testa je. "To so trenutki in boji, ki so mi osebno najbolj všeč! Fernando slovi kot zelo dober dirkač, težko bi našel boj z boljšim," je dejal in dodal: "Bilo je neverjetno zabavno! Vsekakor dirka, na kateri sem najbolj užival. Jasno, ne v prvem krogu, kjer sem se znašel na napačnem mestu ob napačnem času. Nisem je skupil tako hudo kot Massa in upam, da je z njim vse v redu. Bil sem na zunanji strani, in če sem se želel izogniti trku, sem moral zapeljati s steze. Zaradi tega sem zdrsnil krepko nazaj. Od tistega trenutka sem po radijski zvezi dejal, naj začnemo veliko vrnitev, in prav to nam je uspelo. Močno smo se borili in dali vse od sebe."
Massa: Kriv je Kevin!
Za zelo razburljiv začetek dirke sta tokrat poskrbela Kevin Magnussen in Felipe Massa. Že v prvem zavoju sta namreč trčila. Slabše jo je odnesel Brazilec, ki je po prevračanju končal v pesku, medtem ko je Danec dirko po prisilnem postanku lahko nadaljeval. Massa je bil že drugič zapored udeležen v nesreči v prvem krogu - v Silverstonu je preizkušnjo končal že po nekaj zavojih, ko je vanj trčil Kimi Räikkönen. Čeprav komisarji za incident v prvem zavoju niso podelili nobene kazni, je Massa prepričan, da je za njegov odstop kriv izključno dirkač McLarna. "V prihodu v zavoj sem bil pred njim. Če mora kdo v tistem trenutku paziti, je to dirkač, ki je zadaj. Nesreče si sicer še nisem ogledal po televiziji, a po navadi je dirkač zadaj tisti, ki mora pritisniti na zavore," je prepričan Massa, ki je k sreči ubežal poškodbam: "Zagotovo je bilo grozneje nesrečo spremljati od zunaj kot iz dirkalnika. Z mano je vse v redu, razočaran sem le nad novim odstopom, ki se je znova zgodil, ko je nekdo drug trčil vame."
Na Massove očitke se je odzval tudi Magnussen, ki je poudaril, da enostavno ni imel prostora zapeljati kam drugam. "Če bi lahko zapeljal kam drugam, trka ne bi bilo," je dejal in sklenil: "Žal mi je za vse skupaj. Storil sem vse, da bi se izognil trku, a drugega mi ni preostalo."

Rosberg osrečil nemške navijače
Masso že v prvem zavoju obrnilo na glavo
Rosbergu »pole position« na domači dirki