Sebastian Vettel je še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci v skupnem seštevku F1 za svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Sebastian Vettel je še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci v skupnem seštevku F1 za svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Štart Monze
Sebastian Vettel je po štartu zadržal vodstvo, za njim je v prvi zavoj zapeljal Felipe Massa (desno). Foto: Reuters
Fernando Alonso in Felipe Massa
Navijači Ferrarija so upali, da bo v Monzi slavil ali Fernando Alonso ali Felipe Massa. Bliže zmagi je bil Španec (v ospredju), ki pa po prvem postanku ni mogel več slediti zmagovalcu Vettlu. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Vettel je imel v uvodnih krogih težave s preveliko obrabo sprednjih gum, proti koncu dirke mu je zagodel še menjalnik, a vse to ni bilo dovolj, da bi Nemcu ogrozilo šesto zmago v sezoni. Foto: Reuters
Vettel in Alonso po dirki v Monzi
Vettel na večni lestvici ujel Alonsa

To je bila za Vettla 32. zmaga v karieri, s čimer se je na večni lestvici po številu zmag izenačil z Alonsom. Za končno slavje se mu ni bilo treba pretirano potruditi, saj je pravzaprav vodil od začetka do konca. Ferrarijevi navijači so sicer upali, da bo Alonso precej bolj konkurenčen, a je bil Red Bull enostavno premočen.

Pirelli (edini) tudi naslednjo sezono
Italijanski proizvajalec gum bo moštva formule ena oskrboval tudi v prihodnji sezoni. "Če smo vsi skupaj zadovoljni, potem ni potrebe po razpisu. Če bi nekatere ekipe zahtevale tega proizvajalca, druge pa drugega, potem bi morali razmisliti o glasovanju. Vem, da je Michelin izrazil zanimanje, a na koncu smo morali vse narediti mi pri FII," je dejal predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze Jean Todt.

V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo formule ena je Vettel še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Alonsom, ta zdaj znaša velikih 53 točk. Do konca sezone je še sedem dirk, naslednja je na sporedu čez 14 dni v Singapurju.
"To je bila fantastična dirka, a opazi se razlika v vzdušju, če tu ne zmaga dirkač v rdečem. To pomeni, da smo se dobro odrezali, premagali smo rdečo ekipo. Dirka je bila za oba z Markom odlična, proti koncu dirke sva sicer imela nekaj težav z menjalnikom, a vse se je dobro izšlo, saj sem si nabral lepo prednost za fantastično zmago," je poudaril Vettel.

Odličen začetek Masse, trk Kimija
Dirko sta oba ferrarija začela odlično, Felipe Massa je hitro švignil mimo Nica Hülkenberga in Webbra, dirkača Sauberja je prehitel tudi Alonso. Vettel, ki je imel na začetku dirke veliko težav s preveliko obrabo sprednjih gum, je zadržal vodstvo in že začel večati prednost pred najbližjimi zasledovalci. Alonso je dirkal zelo agresivno, v 3. krogu je v drugi šikani brezkompromisno napadel Webbra in uspel, pet krogov pozneje je prehitel še Masso. Kimi Räikkönen, ki je v soboto kvalifikacije končal na 11. mestu, si je na štartu ob trku s Sergiom Perezom poškodoval sprednje krilce, zato je moral zaviti v boks in je dirko nadaljeval na zadnjem mestu.

Ferrari odlašal postanek Alonsa
Vettel si je nabral dobrih šest sekund prednosti, ki pa jo je začel Alonso vse bolj topiti. Na krog je v primerjavi z Nemcem pridobil približno pol sekunde, v 24. krogu sta v boks zavila oba red bulla, takoj zatem je prvi postanek na dirki opravil še Massa in zapeljal za Webbra, medtem ko je Alonso nadaljeval po stezi. Pri Ferrariju so s prvim postankom svetovnega prvaka iz sezon 2005 in 2006 predolgo odlašali, Španec je v boks zapeljal šele v 28. krogu, na stezo pa se je vrnil za Vettlom in tik pred Webbrom, ki je zaostal zgolj za dobro sekundo.

Nova točkovna ničla Räikkönena
Do konca dirke se vrstni red na vrhu ni več spremenil, Vettel je zlahka zadržal prednost in si privozil še šesto zmago v sezoni, medtem ko je Alonso uspešno odbil vse Webbrove napade za drugo mesto. Moštveni uspeh Ferrarija je s 4. mestom dopolnil Massa. Mercedesovo čast je s 6. mestom rešil Nico Rosberg, tri mesta slabše se je odrezal Lewis Hamilton. Räikkönen je še drugič zapored osvojil točkovno ničlo - na prejšnji dirki v Belgiji je odstopil zaradi težav s sprednjimi zavorami, tokrat je osvojil 11. mesto.

Dirka za VN Italije, Monza

Končni vrstni red:
 1. S. VETTEL    Red B. 1:18:33,357
 2. F. ALONSO    Ferrari     +5,467
 3. M. WEBBER    Red Bull     6,350
 4. F. MASSA     Ferrari      9,361
 5. N. HÜLKEN.   Sauber      10,355
 6. N. ROSBERG   Mercedes    10,999
 7. D. RICCIARDO Toro Rosso  32,329
 8. R. GROSJEAN  Lotus       33,130
 9. L. HAMILTON  Mercedes    33,527
10. J. BUTTON    McLaren     38,327
                                   
Odstop: Di Resta, Vergne           
                                  

Skupni vrstni red (12/19):

Dirkači:
 1. S. VETTEL    Red Bull       222
 2. F. ALONSO    Ferrari        169
 3. L. HAMILTON  Mercedes       141
 4. K. RÄIKKÖNEN Lotus          134
 5. M. WEBBER    Red Bull       130
 6. N. ROSBERG   Mercedes       104
 7. F. MASSA     Ferrari         79
 8. R. GROSJEAN  Lotus           57
 9. J. BUTTON    McLaren         48
10. P. DI RESTA  Force India     36
                                    
Konstruktorji:
 1. RED BULL 352 4. LOTUS       191
 2. FERRARI  248 5. McLAREN      66
 3. MERCEDES 245 6. FORCE INDIA  61
                                    
Vettel in Alonso po dirki v Monzi
Vettel na večni lestvici ujel Alonsa