Kimiju Räikkönenu je v končnici dirke kljub precej načetim gumam uspelo za seboj zadržati Sebastiana Vettla in še petič v karieri v Budimpešti osvojiti 2. mesto. Na zmagovalnem odru se je takole odžejal ... Foto: EPA
Kimiju Räikkönenu je v končnici dirke kljub precej načetim gumam uspelo za seboj zadržati Sebastiana Vettla in še petič v karieri v Budimpešti osvojiti 2. mesto. Na zmagovalnem odru se je takole odžejal ... Foto: EPA

Videlo se je, da sem bil lačen zmage, saj sem vozil na vso moč, želel sem mimo tekmecev. Po navadi obtičim v gneči, tokrat pa se to ni zgodilo in izkoristil sem vse svoje znanje.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton ostaja edini dirkač v zadnjih osmih letih, ki mu je uspelo dirko za VN Madžarske dobiti s prvega štartnega mesta (2007, 2012 in 2013). V nedeljo je na Hungaroringu sicer dosegel 22. zmago v karieri. Foto: EPA

Vedel sem, da bodo gume zdržale do konca, prav tako nisem dvomil, da bo Vettel ostal za menoj, saj sem bil še vedno zelo hiter. Ekipa je ta konec tedna dobro delala, vse je delovalo dobro. V soboto nismo bili dovolj hitri, zato se na dirki žal nismo mogli boriti za zmago.

Kimi Räikkönen
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel po dirki ni bil pretirano zadovoljen z uvrstitvijo na 3. mesto. Foto: EPA

Kimiju sem povedal, da nisem zadovoljen. Samo nasmehnil se je. To je pač dirkanje.

Sebastian Vettel
Mark Webber
Mark Webber je na nedeljski dirki odpeljal najhitrejši krog. To je bil njegov 17. najhitrejši krog v karieri. Foto: EPA

Nisem storil veliko napak, na stezi sem želel z istim setom gum ostati čim dlje. Na koncu sem močno pritiskal na plin, vendar ne dovolj, da bi se zavihtel na zmagovalni oder.

Mark Webber
Fernando Alonso
Fernando Alonso ni zadovoljen z zmogljivostjo letošnjega dirkalnika Ferrari F138. Foto: EPA

Pri Ferrariju sem zelo zadovoljen. Seveda pa moramo izboljšati dirkalnik, če se želimo potegovati za naslov svetovnega prvaka. Zdaj nastopa čas kislih kumaric, in upam, da bomo imeli to poletje v moštvu medijski mir.

Fernando Alonso
Romain Grosjean
Romaina Grosjeana sta v Budimpešti doleteli dve kazni - ena med dirko in ena po njej. Med dirko je moral kazensko zapeljati skozi bokse, po dirki pa so mu komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze pribili še 20 sekund, kar pa na koncu zanj ni bilo usodno, saj je imel na 6. mestu pred sedmouvrščenim Jensonom Buttonom 21,5 sekunde prednosti. Foto: EPA


Na Hungaroringu je še četrtič v karieri slavil Lewis Hamilton, ki je vknjižil prvo zmago po odhodu iz McLarna, katerega član je bil med letoma 2007 in 2012. Z novimi 25 točkami, ki jih je vknjižil s prvim mestom, se je po mnenju številnih vmešal v boj za naslov svetovnega prvaka, toda zaostanek za vodilnim Vettlom je še vedno ogromen - Britanec je po polovici sezone zbral 48 točk manj.

Razloga za slavje ni imel Fernando Alonso, ki je v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo zdrsnil mesto navzdol in je zdaj tretji, za Nemcem pa zaostaja za 39 točk. Ferrari preprosto nima konkurenčnega dirkalnika, s katerim bi lahko Španec posegel po višjih mestih. Za naslov prvaka bo moralo moštvo iz Maranella v drugi polovici sezone pokazati občutno več.
Hamilton vknjižil številne dosežke
Hamilton je na Hungaroringu postal šele prvi Britanec po Stirlingu Mossu, ki je dirko v formuli ena dobil z nemškim dirkalnikom. Mossu je to z Mercedesovim dirkalnikom W196 uspelo na dirki za VN Velike Britanije leta 1955. "Zelo sem presenečen nad zmago. Hvaležen sem Mercedesu, da me je povabil v moštvo. Potem ko v Silverstonu nismo testirali, nismo pričakovali, da se bomo na Hungaroringu odrezali tako dobro," je povedal 26-letnik in dodal: "Videlo se je, da sem bil lačen zmage, saj sem vozil na vso moč, želel sem mimo tekmecev. Po navadi obtičim v gneči, tokrat pa se to ni zgodilo in izkoristil sem vse svoje znanje. To je najbrž ena najpomembnejših zmag v moji karieri, potem ko sem zamenjal moštvo. Ne bi mogel biti srečnejši. Upam, da bomo takšne uspehe nizali tudi v prihodnje. Še naprej moramo trdo garati, a če nam je tu uspelo nekoliko omiliti obrabo gum, nam to lahko uspe kjer koli!"
Hamilton je v Budimpešti prav tako postal šele prvi dirkač v zgodovini formule ena, ki je vsaj eno dirko dobil v vsaki od svojih prvih sedmih sezon. "Zdaj se ne bom preveč sprostil. Še naprej bom pridno treniral, za nadaljevanje sezone moram biti še močnejši. Na naslednji dirki hočem biti še bolj osredotočen," je še povedal svetovni prvak iz leta 2008.
Räikkönen v končnici mirno do 2. mesta
Zgodovinsko gledano, je dirka za VN Madžarske zelo uspešna tudi za Kimija Räikkönena, ki pa je zmagal zgolj leta 2005. Je pa zato v nedeljo še petič v karieri dirko na Hungaroringu končal tik pod vrhom. "V soboto sem si vse skupaj otežil, kar sem tudi plačal. Dirkalnik je bil sicer dober, tekmece pa smo ugnali s taktiko dveh postankov. Na koncu je bil boj s Sebom zelo tesen, a pridobili smo nekaj točk," je dejal Finec, ki je v letošnji sezoni dobil le uvodno dirko v Melbournu, do poletnega premora pa je bil še petkrat drugi. "Vedel sem, da bodo gume zdržale do konca, prav tako nisem dvomil, da bo Vettel ostal za menoj, saj sem bil še vedno zelo hiter. Ekipa je ta konec tedna dobro delala, vse je delovalo dobro. V soboto nismo bili dovolj hitri, zato se na dirki žal nismo mogli boriti za zmago," je še povedal 33-letnik iz Espaa.

Vettel: Dirka ni bila najboljša
Več od dirke si je obetal trikratni svetovni prvak Vettel, ki je dvakrat obtičal za Jensonom Buttonom, na koncu pa ni mogel švigniti mimo zbranega Räikkönena, ki je s svojo izkušenostjo kljub precej načetimi gumami zlahka odbijal Nemčeve napade. "Dirka ni bila najboljša. Štart mi ni uspel, in ko si je Lewis začel nabirati prednost, smo menili, da ga lahko dohitimo z mehkejšimi različicami gum. Seveda ni pomagalo dejstvo, da sem si tudi nekoliko poškodoval prednje krilce. V boj za zmago sem se poskušal vrniti s Kimijem, ki pa mi ga na koncu ni uspelo prehiteti. Iz dirke smo želeli iztržiti več," je priznal Heppenheimčan, ki ima pred nadaljevanjem sezone konec avgusta 38 oziroma 39 točk naskoka pred najbližjima zasledovalcema.
26-letnik je Räikkönenu, ki utegne v naslednji sezoni postati njegov moštveni kolega, po dirki izrazil nezadovoljstvo zaradi domnevnega zadrževanja in preprečevanja boja za zmago. "Kimiju sem povedal, da nisem zadovoljen. Samo nasmehnil se je. To je pač dirkanje," je še dodal Vettel, ki bo moral na krstno zmago v Budimpešti počakati še vsaj eno sezono.
Webber pritiskal na plin, a ne dovolj
Za njim se je uvrstil še en red bull, Mark Webber. Avstralec, ki po koncu sezone zapušča karavano formule ena, je dirko po spodletelih kvalifikacijah začel z 10. mesta, a je z dobro strategijo in predvsem izbiro različice gum v nedeljo zaostanek hitro nadomestil. "Za dirko smo izbrali pravo strategijo. Štart je bil soliden, v prvih treh ali štirih krogih sem imel precej težaven dirkalnik, a se je vse skupaj dobro izšlo. Lahko bi vknjižili še večji uspeh, a ne bistveno večjega. Nisem storil veliko napak, na stezi sem želel z istim setom gum ostati čim dlje. Na koncu sem močno pritiskal na plin, vendar ne dovolj, da bi se zavihtel na zmagovalni oder," je priznal Webber, ki je na Hungaroringu že slavil leta 2010.

Alonsu (in Ferrariju) zagodle gume
Po dirki je bil še posebej razočaran petouvrščeni Alonso, ki si je še pred poletnim odmorom prizadeval zmanjšati zaostanek za vodilnim, a je razlika narasla še za dodatnih pet točk. "Z obrabljenostjo gum letos nismo imeli pretiranih težav, tokrat pa se je že na prostih treningih pokazalo, da nam utegne to povzročiti nekaj preglavic. Takoj se je videlo, da nismo najbolj konkurenčni. Za dirko smo napravili nekaj sprememb, ki pa niso obrodile sadov," je pojasnil Španec, za katerega naj bi se ogreli pri Red Bullu. Povezovanje z avstrijskim moštvom pa 31-letnega Asturijca, ki ima z italijanskim moštvom sklenjeno pogodbo do konca sezone 2016, očitno ne ganejo.
"Pri Ferrariju sem zelo zadovoljen. Seveda pa moramo izboljšati dirkalnik, če se želimo potegovati za naslov svetovnega prvaka. Zdaj nastopa čas kislih kumaric, in upam, da bomo imeli to poletje v moštvu medijski mir," je še povedal.
Grosjeanu kazen na kazen
Veliko več od 6. mesta si je od dirke obetal tudi Lotusov Romain Grosjean, ki se je vseskozi boril za stopničke, nato pa ga je doletela kazenska vožnja skozi bokse, potem ko je v boju s Felipejem Masso zapeljal v izletno območje in Brazilca tako tudi prehitel. Ta je prepričan, da je bil Francoz oškodovan: "Mislim, da si Romain ni zaslužil kazni zaradi incidenta z menoj. Mislim, da na izletno stezo ni zapeljal z vsemi štirimi kolesi, temveč le z dvema. Vseeno se ne pritožujem." Grosjeana je kazen zaradi trka z Buttonom doletela tudi po dirki. Kaznovan je bil z 20 sekundami pribitka, a je vseeno zaradi prednosti 21,5 sekunde pred Buttonom zadržal 6. mesto. "Zagotovo sem zamudil sijajno priložnost, vendar sem kljub vsemu s svojim dirkanjem zelo zadovoljen. Mislim, da ne bi mogel storiti več. Morda se nam strategija ni iztekla po načrtih, toda dirkalnik je bil zelo hiter," je povedal Francoz, ki v formuli ena še ni okusil slasti zmage.

Kraljica motošporta se za slab mesec dni poslavlja, naslednja dirka bo 25. avgusta na znamenitem Spa-Fracorchampsu v Belgiji.




























Videlo se je, da sem bil lačen zmage, saj sem vozil na vso moč, želel sem mimo tekmecev. Po navadi obtičim v gneči, tokrat pa se to ni zgodilo in izkoristil sem vse svoje znanje.

Lewis Hamilton

Vedel sem, da bodo gume zdržale do konca, prav tako nisem dvomil, da bo Vettel ostal za menoj, saj sem bil še vedno zelo hiter. Ekipa je ta konec tedna dobro delala, vse je delovalo dobro. V soboto nismo bili dovolj hitri, zato se na dirki žal nismo mogli boriti za zmago.

Kimi Räikkönen

Kimiju sem povedal, da nisem zadovoljen. Samo nasmehnil se je. To je pač dirkanje.

Sebastian Vettel

Nisem storil veliko napak, na stezi sem želel z istim setom gum ostati čim dlje. Na koncu sem močno pritiskal na plin, vendar ne dovolj, da bi se zavihtel na zmagovalni oder.

Mark Webber

Pri Ferrariju sem zelo zadovoljen. Seveda pa moramo izboljšati dirkalnik, če se želimo potegovati za naslov svetovnega prvaka. Zdaj nastopa čas kislih kumaric, in upam, da bomo imeli to poletje v moštvu medijski mir.

Fernando Alonso
Krstna zmaga Hamiltona pri Mercedesu
Krstna zmaga Hamiltona pri Mercedesu