Sebastian Vettel je bil zelo zadovoljen s svojim ferrarijem. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je bil zelo zadovoljen s svojim ferrarijem. Foto: Reuters

V nekem trenutku sem bil prepričan, da obstaja majhna možnost, da ujamem Lewisa, a imel je res zajetno prednost.

Sebastian Vettel
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton že čuti tretji naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Vzel si bom čas in garal tako, kot sem do zdaj. Še vedno je glavni cilj osvojitev tretjega naslova. Drugih ciljev ni.

Lewis Hamilton
Sergio Perez
Sergio Perez se je takole veselil tretjega mesta in pete uvrstitve na oder za zmagovalce v formuli ena. Foto: Reuters

V zadnjih krogih sem bil osredotočen predvsem na to, da gum ne obrabim preveč. Zelo sem ponosen na naše moštvo. Ljudje pozabljajo, da smo pred sezono testirali samo dva dneva.

Sergio Perez
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je bil po dirki zaradi trka z Valtterijem Bottasom v zadnjem krogu kaznovan s 30 sekundami pribitka, zaradi katerih je s 5. padel na 8. mesto. Foto: Reuters
Romain Grosjean
Romain Grosjean je pri hitrosti 270 km/h zletel s steze v zaščitno ogrado. K sreči Francoz ni utrpel hujših poškodb. Foto: Reuters

Lanska krstna dirka za VN Rusije je veliko obetala, postregla pa z zelo dolgočasnim dogajanjem, ki je ljubitelje kraljice motošporta pustil povsem ravnodušne. Letošnje dogajanje je bilo v Sočiju povsem drugačno. Dirkači so postregli z zanimivimi dvoboji, zgodili sta se tudi nesreči, zaradi katerih sta dvakrat na progo zapeljala varnostna avtomobila.

Iz Rusije se je kot veliki zmagovalec na sedež moštva Mercedes v Brackley vrnil Lewis Hamilton, ki je še povečal prednost v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena in je pravzaprav le še vprašanje, ali bo naslov svetovnega prvaka osvojil v ZDA ali v Mehiki.

Hamilton ima zgolj en cilj
Zmagovalec Lewis Hamilton je po številu zmag na večni lestvici prehitel idola Ayrtona Senno (41) in se izenačil z Vettlom (42). Po dirki je hitro priznal, da mu je v čast, da je na lestvici uvrščen pred legendarnim brazilskim dirkačem, ki se je smrtno ponesrečil v Imoli leta 1994 in poudaril, da je zdaj popolnoma osredotočen na osvojitev tretjega naslova svetovnega prvaka. V dirkaškem seštevku ima pred drugouvrščenim Vettlom 66 točk naskoka, pred Rosbergom 73, do konca sezone pa je na voljo le še 100 točk. Na naslednji dirki v Austinu mora Hamilton za naslov osvojiti devet točk več od Vettla in dve več od Rosberga. "Vzel si bom čas in garal tako, kot sem do zdaj. Še vedno je glavni cilj osvojitev tretjega naslova. Drugih ciljev ni," je priznal in dodal: "Naslova še nisem osvojil. Cilj je, da bom še vedno na vrhu dirkaške lestvice, ko bom prečkal ciljno črto v Abu Dabiju."

Vettel menil, da lahko ujame Lewisa
Sebastian Vettel je bil po dirki vesel, da se je še četrtič zapored uvrstil na oder za zmagovalce, s tem pa v dirkaškem seštevku tudi prehitel Rosberga in je zdaj Hamiltonov največji tekmec pred nadaljevanjem sezone v Združenih državah Amerike. "Za mano je precej solidna dirka. Dirkalnik je bil fantastičen in iz kroga v krog boljši. V nekem trenutku sem bil prepričan, da obstaja majhna možnost, da ujamem Lewisa, a imel je res zajetno prednost," je povedal štirikratni svetovni prvak, ki upa, da bo v naslednji sezoni še bolj konkurenčen in da bo lahko s ferrarijem izzval mercedesa, zlasti Hamiltona, za naslov svetovnega prvaka.

Perez je bil jezen nase
Na dirki je za lepo presenečenje poskrbel Sergio Perez, ki se je s tretjim mestom petič v karieri povzpel na oder za zmagovalce. Mehičan je dolgo držal tretje mesto, nato pa ga je v zaključku dirke izgubil, ko sta mimo njega švignila Bottas in Räikkönen. Vseeno se mu je nasmehnila sreča, saj sta Finca v medsebojnem obračunu v zadnjem krogu trčila, Perez pa je v miru Force Indii privozil tretje stopničke v zgodovini. "Ko sem v 13. zavoju izgubil tretje mesto, sem bil zelo jezen nase, a kmalu zatem sem se sprijaznil, da več nisem mogel doseči. Ko se je Valtteri znašel poleg mene, nisem mogel več storiti ničesar. Ostalo mi je zelo malo gume. V zadnjih krogih sem bil osredotočen predvsem na to, da gum ne obrabim preveč. Zelo sem ponosen na naše moštvo. Ljudje pozabljajo, da smo pred sezono testirali samo dva dneva," je bil presrečen 25-letnik iz Guadalajare.

Räikkönen: Škoda, da sva trčila
Za napet zaključek dirke sta poskrbela tudi Valtteri Bottas in Kimi Räikkönen, ki sta se v zadnjem krogu spustila v boj za tretje mesto. Krajšo je potegnil prvi, ki je po trku zletel v zaščitno ogrado in dirko končal ob progi. Räikkönen je na koncu osvojil peto mesto, a je bil po dirki kaznovan s 30 sekundami pribitka in je padel na osmo mesto. "Bottasa sem enkrat prej že prehitel na tistem mestu, zato sem pomislil, da ga lahko tam prehitim še enkrat. Odločil sem se, da bom to tudi storil in ničesar ne morem storiti, če me ne vidi. Škoda, da sva trčila. Želel sem ga prehiteti na dovoljen način, a na koncu se je zgodila nesreča," je povedal Räikkönen. Bottas je dodal: "Nikogar nisem videl, takrat sem bil že spredaj in nenadoma me nekdo zadene. Mislim, da ni šlo za dirkaško nesrečo."

Rosberg: Za mano je čuden dan
Sanje o morebitni osvojitvi naslova svetovnega prvaka so se v Sočiju najverjetneje razblinile Nicu Rosbergu, ki je moral zaradi okvare zavor že na uvodu ruske preizkušnje svoj dirkalnik parkirati v garaži. Ko ga je sedma sila vprašala, ali se veseli naslova konstruktorskega prvaka, ki ga je še drugič zapored osvojil Mercedes, je hladno odvrnil: "Ne. Na žalost ne. Na neki način je vse skupaj zelo čudno. Morda bom bolj navdušen jutri, ko bom videl veselje vseh mehanikov, ampak danes je bil za mano zelo čuden dan. Seveda se zavedam, da gre pri vsem tem za ekipno delo, vsi so zaslužni za ta uspeh. Osvojiti konstruktorski naslov je kljub vsemu še vedno nekaj posebnega. Fantastično je biti del tega uspeha. V tem pogledu sem svetovni prvak in to mi predstavlja majhno pozitivo," je dejal sin slovitega Kekeja Rosberga.

Grosjean vesel, da je z njim vse v redu
Med dirko je na stezo dvakrat zapeljal varnostni avtomobil. Najprej že na uvodu, ko so trčili Nico Hülkenberg, Marcus Ericsson in Max Verstappen, nato še po grdi nesreči Romaina Grosjeana, ki je izgubil oblast nad dirkalnikom in pri 270 km/h zletel s steze v zaščitno ogrado. K sreči jo je Francoz odnesel brez resnejših poškodb, svoj lotus je zapustil brez pomoči. "Jutri zjutraj bom čutil bolečino, a na splošno moram biti zadovoljen z varnostjo v formuli ena. Še vedno sem tukaj," je dejal Grosjean in dodal: "V takšnih trenutkih zelo hitro spoznaš, da usoda ni v tvojih rokah. Enostavno izpustiš volan in napneš vse mišice. Vesel sem, da sem lahko odprl oči in spoznal, da je z mano vse v redu."

Sezona se bo nadaljevala čez dva tedna v Austinu, kjer bo potekal dirkaški konec tedna pred dirko za VN ZDA. Ta je na sporedu 25. oktobra ob 20. uri.

V nekem trenutku sem bil prepričan, da obstaja majhna možnost, da ujamem Lewisa, a imel je res zajetno prednost.

Sebastian Vettel

Vzel si bom čas in garal tako, kot sem do zdaj. Še vedno je glavni cilj osvojitev tretjega naslova. Drugih ciljev ni.

Lewis Hamilton

V zadnjih krogih sem bil osredotočen predvsem na to, da gum ne obrabim preveč. Zelo sem ponosen na naše moštvo. Ljudje pozabljajo, da smo pred sezono testirali samo dva dneva.

Sergio Perez
Hamilton v Sočiju do 9. zmage letos
Štart dirke F1 za VN Rusije
Mercedes prevladoval v Sočiju; nesreča Sainza
Soči: Treninga v znamenju dizla in dežja
Predstavitev kroga F1 za VN Rusije
Hamilton v Sočiju do 9. zmage letos
Štart dirke F1 za VN Rusije
Mercedes prevladoval v Sočiju; nesreča Sainza
Soči: Treninga v znamenju dizla in dežja
Predstavitev kroga F1 za VN Rusije