Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen sta se takole poveselila na odru za zmagovalce. Foto: EPA
Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen sta se takole poveselila na odru za zmagovalce. Foto: EPA

Tu v Singapurju je zelo dolga dirka, na kateri se lahko zalomi veliko stvari. Vsekakor se ne smeš sprostiti. Proti koncu dirke sem le še nadzoroval časovno prednost. Težko je bilo dirkati, a nam je všeč, saj je proga zelo zahtevna.

Sebastian Vettel
Mark Webber
Marku Webbru se je dolgo nasmihala lepa uvrstitev, a mu je nato v zadnjem krogu zagorel motor, tako da je nedeljsko preizkušnjo v Singapurju končal ob progi. Po dirki ga je z dirkalnikom pobral Alonso in ga odpeljal do boksov, zaradi česar je Avstralca doletela kazen in bo moral naslednjo dirko začeti deset mest nižje. Foto: EPA
Vettel slavil pred Alonsom in Räikkönenom
Vettel drvi k četrtemu naslovu prvaka

Nemški šampion je še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku F1 za svetovno prvenstvo. Alonso zdaj za 26-letnim Nemcem zaostaja že za 60 točk, do konca sezone pa jih je na zadnjih šestih dirkah na voljo zgolj še 150.
26-letni Heppenheimčan več kot očitno drvi novemu, že četrtemu naslovu svetovnega prvaka naproti. Z Red Bullom je letos enostavno razred zase, kar dokazuje tudi prednost 32 sekund pred Alonsom na dirki v Marina Bayu.

Vettel ne razmišlja o naslovu prvaka
"Začetek dirke je bil kar nekoliko živčen. Nico je odlično štartal, a je k sreči nato storil napako. Že takoj mi je uspelo nadoknaditi slabši štart, kar je bilo zelo pomembno. Dirkalnik je bil naravnost fantastičen in užitek je bilo dirkati ta konec tedna," je dejal presrečni Vettel, ki je dosegel že 33. zmago v karieri. S tem je po številu zmag na večni lestvici tudi prehitel Alonsa in je zdaj četrti. Do izenačitve dosežka tretjeuvrščenega Ayrtona Senne (41) mu manjka (le) še osem zmag. "Tu v Singapurju je zelo dolga dirka, na kateri se lahko zalomi veliko stvari. Vsekakor se ne smeš sprostiti. Proti koncu dirke sem le še nadzoroval časovno prednost. Težko je bilo dirkati, a nam je všeč, saj je proga zelo zahtevna," je dodal Nemec.
Sklenil je: "Če sem iskren, o svetovnem prvenstvu ne razmišljam preveč. Trenutno samo uživam. Dnevi, kot sta bila danes in včeraj, je tisto, kar je v formuli ena najlepše. Kot sem že večkrat poudaril, stvari se ne zgodijo po nesreči. Naš uspeh je zasluga trdega dela celotnega moštva."
Alonso: Nimamo več česa izgubiti dirki je s senzacionalnim štartom navdušil Fernando Alonso, ki je v sobotnih kvalifikacijah dosegel šele 7. čas, že v drugem zavoju dirke pa je zapeljal za drugouvrščenega Nica Rosberga. "Štart mi je res dobro uspel. Vedeli smo, da na dirki ne bomo imeli najhitrejšega dirkalnika, zato smo se morali znajti in izbrati drugačno taktiko od ostalih moštev. To je na koncu obrodilo sadove," je po dirki povedal dvakratni svetovni prvak Alonso, ki je še tretjič zapored dirko končal na 2. mestu, a kaj to pomaga, ko je bil na vseh treh dirkah prvi Vettel. "Trenutno smo v položaju, ko nimamo več česa izgubiti. Dali smo vse od sebe, dirkalnik je bil soliden, k uspehu pa so nas gnali tudi glasni navijači," je še dejal 32-letnik iz Ovieda.
Räikkönen ni imel težav s hrbtenico
Tretje mesto je osvojil Alonsov bodoči moštveni kolega pri Ferrariju Kimi Räikkönen. Ta se je na dirki še bolj izkazal, saj se je na zmagovalni oder zavihtel s šele 13. mesta. Finec je v Singapurju čutil hude bolečine v hrbtu, ki pa ga niso ovirale na nedeljski dirki. "K sreči med dirko nisem imel pretiranih težav s hrbtenico. Seveda se bolečina precej bolj čuti po dirki, a to sploh ni važno, saj imamo zdaj dva tedna časa, da bolečine odpravimo," je povedal 33-letni dirkač, ki se je v Marini Bayu na zmagovalni oder povzpel že sedmič v letošnji sezoni. "Mislim, da sem bil na dirki kar hiter, lahko sem prehiteval, vseskozi sem pritiskal na dirkače pred menoj. Na srečo me ni nihče uspel dohiteti," je še povedal.
Ricciardo: Za nesrečo sem kriv sam!
Lani je na stezo v Singapurju varnostni avtomobil zapeljal dvakrat, tokrat se je kolona dirkačev za njim nabrala zgolj enkrat, in sicer po 25. krogu, ko je v zaščitno ogrado zgrmel dirkač Toro Rossa in bodoči Vettlov moštveni kolega Daniel Ricciardo. "Za nesrečo sem kriv izključno sam. Enostavno sem želel nadoknaditi zaostanek za drugimi in sem storil napako. Štart mi ni uspel, zdelo se je, kot da se po ugasnjenih rdečih lučeh dirkalnik sploh ni premaknil. Frustrirajoče je bilo izgubiti toliko mest že takoj na začetku. Na koncu sem verjetno želel preveč," je dejal Avstralec in dodal: "V težek zavoj sem prišel s preveliko hitrostjo, nato sem premočno pritisnil na zavore in zgrmel v zaščitno ograjo. To ni bila napaka, ki bi se mi pogosto dogajala, a iz tega se bom vsekakor poskusil veliko naučiti."

Tu v Singapurju je zelo dolga dirka, na kateri se lahko zalomi veliko stvari. Vsekakor se ne smeš sprostiti. Proti koncu dirke sem le še nadzoroval časovno prednost. Težko je bilo dirkati, a nam je všeč, saj je proga zelo zahtevna.

Sebastian Vettel
Vettel slavil pred Alonsom in Räikkönenom
Vettel drvi k četrtemu naslovu prvaka