Nemci bodo ob Vettlu, Hülkenbergu in Sutilu pesti še najbolj stiskali za Nica Rosberga (desno), ki po ponesrečeni dirki v Silverstonu želi povečati točkovno prednost pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom (levo). Foto: EPA
Nemci bodo ob Vettlu, Hülkenbergu in Sutilu pesti še najbolj stiskali za Nica Rosberga (desno), ki po ponesrečeni dirki v Silverstonu želi povečati točkovno prednost pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom (levo). Foto: EPA

Že med treningom te navijači brezpogojno podpirajo. Seveda želiš njihovo zvestobo nagraditi z dobrim rezultatom, a včasih to ni mogoče. Lahko pa obljubim, da bom ta konec tedna dal vse od sebe.

Sebastian Vettel
Največ zmag v formuli ena na dirkah za VN Nemčije je zbral Michael Schumacher, ki je pred domačim občinstvom slavil v letih 1995, 2002, 2004 in 2006. Foto: EPA
Jochem Rindt
Jochem Rindt je dobil krstno dirko za VN Nemčije v Hockenheimu. 34 dni pozneje se je smrtno ponesrečil na prostem treningu pred dirko za VN Italije v Monzi in je do danes edini dirkač v zgodovini formule ena, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil po smrti. Foto: MMC RTV SLO
Fernando Alonso
Fernando Alonso je leta 2012 dobil zadnjo dirko za VN Nemčije na Hockenheimringu. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Lani je dirko za VN Nemčije na Nürburgringu dobil Sebastian Vettel. Na odru za zmagovalce sta mu družbo delala oba lotusa, Kimi Räikkönen in Romain Grosjean. Foto: EPA


Po devetih dirkah v dirkaškem seštevku vodi Nico Rosberg, a njegova prednost (+29) je po odstopu in zmagi Lewisa Hamiltona v Silverstonu skopnela na samo +4. Tretje mesto zaseda Daniel Ricciardo, ki je zbral 98 točk, Fernando Alonso je četrti (87), Valtteri Bottas pa peti (73).

Stavnica za VN Nemčije:
1. Lewis Hamilton (1,53)
2. Nico Rosberg (2,87)
3. Valtteri Bottas (17,00)
4. Felipe Massa (21,00)
5. Daniel Ricciardo (23,00)
6. Sebastian Vettel (29,00)
7. Fernando Alonso (41,00)
8. Nico Hülkenberg (81,00)
9. Jenson Button (101,00)
10. Kimi Räikkönen (126,00)

Na dirkah za VN Nemčije je v formuli ena največ zmag zbral Michael Schumacher (4), ki je slavil v letih 1995, 2002, 2004 in 2006. Po trikrat so VN Nemčije dobili Juan Manuel Fangio, Jackie Stewart, Nelson Piquet, Ayrton Senna in Alonso, ki je na najvišjo stopničko stopil v letih 2005, 2010 in 2012. Med konstruktorji je na dirkah za VN Nemčije v F1 daleč najboljši Ferrari (21 zmag), sledita mu Williams (9) in McLaren (8).
Vettel: Dal bom vse od sebe
Nemci največ pričakujejo od Rosberga, številni hkrati upajo, da se bo (končno) izkazal tudi Sebastian Vettel. "Vselej uživam v Hockenheimu. Že ob jutranjem prihodu na dirkališče te bodri ogromno navijačev, ko se voziš po stezi, vidiš ob njej polno nemških zastav. Vse to mi vliva veliko poguma," je dejal aktualni svetovni prvak, ki mu letos ne gre vse po načrtih. "Že med treningom te navijači brezpogojno podpirajo. Seveda želiš njihovo zvestobo nagraditi z dobrim rezultatom, a včasih to ni mogoče. Lahko pa obljubim, da bom ta konec tedna dal vse od sebe," je še dejal Heppenheimčan, ki je lani slavil na dirki za VN Nemčije v Nürburgu.

Button obujal spomine na staro dirkališče

McLaren je v Silverstonu vknjižil soliden konec tedna, dobro formo želi moštvo iz Wokinga nadaljevati tudi v Nemčiji. Jenson Button, ki VN Nemčije še nikoli ni osvojil, se rad spominja dirkanja na starem dirkališču. "Bile so štiri dolge ravnine, kjer si presegel hitrost 320 km/h, nekaj šikan in stadionski del proge, kjer si moral biti zaradi manjšega podtlaka še posebej previden. Bilo je zelo zabavno in precej drugačen tip norosti, kot danes," je bil nekoliko nostalgičen Britanec. Dodal je: "Spremenjena proga nikoli ne bo veličastna kot star Hockenheimring, a je vseeno še vedno zelo zabavna. Vsebuje nekaj hitrih zavojev, a v večini je sestavljena iz počasnejših ovinkov, zato ne bi smeli veliko zaostati. Gre za dirko, ki vsakič poskrbi za kakšno presenečenje ali dve. Nedelje se že zelo veselim."
Spremenjena proga požela kar nekaj kritik
Lani so se dirkači za VN Nemčije pomerili na Nürburgringu, tokrat se bodo udarili na Hockenheimringu, ki je nemško preizkušnjo nepretrgano gostil med letoma 1986 in 2006. Stezo v Hockenheimu so po gradnji leta 1932 večkrat spremenili, nazadnje leta 2002, ko so stezo precej skrajšali. Nove proge številni niso sprejeli, med glasnimi kritiki so bili med drugimi tudi Ron Dennis, Jarno Trulli in Juan Pablo Montoya. Zdajšnja steza ima 16 zavojev, pet (daljših) ravnin, krog pa je dolg 4,574 km. Najhitreje ga je leta 2004 z mclarnom odpeljal Kimi Räikkönen (1:13,780). Dirkači bodo morali v nedeljo premagati 67 krogov.
Rindt osvojil zadnje točke pred smrtjo
Prvo dirko F1 za VN Nemčije so na Hockenheimringu izpeljali leta 1970. Razlog je bila skrb nad varnostjo proge v Nürburgu, kamor se je dirka vrnila do leta 1977. Na krstni dirki v Hockenheimu je slavil Avstrijec Jochen Rindt (Lotus-Ford), ki je 50 krogov, dolgih 6,789 km, prevozil v uri in 42 minutah. Drugi je bil Belgijec Jacky Ickx (Ferrari), ki je za zmagovalcem zaostal za pičlih sedem desetink sekunde, tretji je bil mclaren Denny Hulme (+1:21,8). Od 24 kvalificiranih dirkačev jih je nemško preizkušnjo končalo zgolj sedem. Po dirki je v dirkaškem seštevku vodil Rindt (45 točk), drugi je bil Jack Brabham (25), tretji Hulme (20). Rindt se je tistega leta smrtno ponesrečil na prostem treningu v Monzi in je do danes edini dirkač, ki je naslov svetovnega prvaka v formuli ena osvojil posmrtno.
Alonso zadnji zmagovalec v Hockenheimu
Zadnjo dirko F1 v Hockenheimu je brez večjih težav dobil Alonso, ki je tedaj vknjižil tretjo zmago v sezoni. Temelje za uspeh je postavil že v soboto, ko se je najbolje znašel na deževnem kvalifikacijskem treningu ter si zagotovil prvo štartno mesto. Nedeljsko dirko je začel najbolje in hitro pobegnil tekmecem. "Bilo je težko, nismo bili najhitrejši v suhih razmerah, toda odločno sem se boril. Jenson je dobro pritiskal, a sem zdržal do konca," je Španec opisal pot do uspeha. Drugi je bil Button, tretji Räikkönen. V skupnem seštevku je po polovici sezone (10 od 20 dirk) vodil Alonso, ki je imel 154 točk, Mark Webber - v Nemčiji zbral le štiri točke - jih je imel na drugem mestu 120, dve točki manj je imel poznejši prvak Vettel.
Dirkači bodo v Hockenheimu v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Nemčije, Hockenheimring

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Že med treningom te navijači brezpogojno podpirajo. Seveda želiš njihovo zvestobo nagraditi z dobrim rezultatom, a včasih to ni mogoče. Lahko pa obljubim, da bom ta konec tedna dal vse od sebe.

Sebastian Vettel