Marina Bay v Singapurju bo ta konec tedna gostila najboljše dirkače v elitnem razredu motošporta. Foto: EPA
Marina Bay v Singapurju bo ta konec tedna gostila najboljše dirkače v elitnem razredu motošporta. Foto: EPA

Zelo težko je zadeti ravno pravšnje nastavitve za to dirko. Od vseh dirk do konca sezone je prav ta v Singapurju za naš dirkalnik najtežja! Toda vse to še ne pomeni, da ne moremo doseči lepega števila točk.

Felipe Massa
VN Singapurja, proga
Proga v Singapurju je zelo zahtevna. Gre za progo, na kateri so zavore zelo obremenjene, prav tako morajo moštva poskrbeti, da motorje zadostno hladijo, saj je tačas v Singapurju zelo soparno. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Marina Bay
Ulično dirkališče v Marina Bayu, na katerem se v nedeljo obeta nočni spektakel. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je dobil krstno dirko za VN Singapurja leta 2008. Tedaj je bil še član Renaulta. Foto: EPA

Dirkanje pod žarometi sem sicer že izkusil v Bahrajnu, toda tisto je vse potekalo na dirkališču, tokrat bomo dirkali po ulicah, kar vselej prinaša veliko preglavic. Vse skupaj me spominja na Monako, saj bomo dirkali zelo blizu zaščitnih ograj, prehitevanje bo zelo težko.

Max Verstappen
Lewis Hamilton
Lansko dirko za VN Singapurja je dobil Lewis Hamilton. Foto: EPA

Po 12 dirkah v letošnji sezoni na vrhu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena sameva Lewis Hamilton, ki je do zdaj zbral 252 točk. 53 manj jih ima njegov moštveni kolega pri Mercedesu Nico Rosberg (199), tretje mesto suvereno drži Ferrarijev Sebastian Vettel (178). Četrti je Felipe Massa z Williamsom (97), peti Kimi Räikkönen s Ferrarijem (92).


Stavnica za VN Singapurja:
1. Lewis Hamilton (1,53)
2. Nico Rosberg (3,75)
3. Sebastian Vettel (7,50)
4. Kimi Räikkönen (17,00)
5. Daniel Ricciardo (34,00)
6. Daniil Kvjat (51,00)
7. Felipe Massa (67,00)
8. Valtteri Bottas (81,00)
9. Romain Grosjean (251,00)
10. Carlos Sainz ml. (301,00)


Na dirkah za VN Singapurja je največ zmag zbral Vettel, ki je na najvišjo stopničko stopil trikrat. Zmago manj sta na drugem mestu dosegla Fernando Alonso in Hamilton. Med konstruktorji je torej najuspešnejši Red Bull, sledita mu Ferrari in McLaren.

Massa: Najtežja dirka za Williamsa
Tisti, ki v zadnjem času lepo preseneča, je zagotovo Massa, ki se je na zadnji dirki v Monzi znova zavihtel na oder za zmagovalce. Brazilec ima visoke apetite tudi za preizkušnjo v Singapurju. "Zelo rad se odpravim v Singapur. Mesto je neverjetno, prebivalci pa zelo prijazni. Veliko je strastnih ljubiteljev formule ena in upam, da jih bomo ta konec tedna navdušili," je dejal svetovni podprvak iz sezone 2008 in dodal: "Zelo težko je zadeti ravno pravšnje nastavitve za to dirko. Od vseh dirk do konca sezone je prav ta v Singapurju za naš dirkalnik najtežja! Toda vse to še ne pomeni, da ne moremo doseči lepega števila točk."

Verstappen: Zelo se bomo zabavali
Letos je že večkrat z odličnimi predstavami navdušil mladi Max Verstappen. Najmlajši dirkač v zgodovini formule ena - star je komaj 17 let - je nanizal že kup drznih prehitevalnih manevrov in neustrašnega dirkanja, Nizozemec zdaj upa, da se bo lahko izkazal tudi v Marina Bayju. "Dirka bo zame nekaj posebnega. Dirkanje pod žarometi sem sicer že izkusil v Bahrajnu, toda tisto je vse potekalo na dirkališču, tokrat bomo dirkali po ulicah, kar vselej prinaša veliko preglavic. Vse skupaj me spominja na Monako, saj bomo dirkali zelo blizu zaščitnih ograj, prehitevanje bo zelo težko. Prepričan sem, da se bomo ta konec tedna zelo zabavali," je povedal sin nekdanjega dirkača v kraljici motošporta Josa Verstappna.

Steza podobna kot v Monte Carlu
Dirkališče v Singapurju je speljano na podoben način kot v Monte Carlu. Ima 14 levih in devet desnih zavojev, skupno 23. Že po prvih prostih treningih pred krstno dirko za VN Singapurja so imeli številni dirkači veliko pripomb k ostrim in visokim robnikom v šikanah, še posebej pri zavoju št. 10. Med najglasnejšimi kritiki sta bila Alonso in Sebastien Bourdais, medtem ko je Massa dejal, da robniki lahko ob vsaki najmanjši napaki uničijo dirkalnik. Organizatorji so težave hitro odpravili. Dirkači bodo morali v nedeljo premagati 61 krogov oziroma 308,8 km. En krog je dolg 5,065 km, najhitreje ga je leta 2008 odpeljal Räikkönen (1:45,599).

Alonso dobil dirko zmešnjav
Prvo dirko v Singapurju so izpeljali že leta 1966, a ta ni štela za svetovno prvenstvo. Leta 2008 so jo po dolgih letih znova organizirali, zmagal pa je Alonso (Renault), ki se je tedaj prvič v sezoni povzpel na zmagovalni oder. Na dirki je vladala prava zmešnjava, zaradi nesreče Nelsona Piqueta ml. je na stezo zapeljal tudi varnostni avtomobil, zelo hitro pa so tisti septembrski konec tedna pozabili pri Ferrariju, čeprav sta Massa in Räikkönen začela s prvega oziroma tretjega mesta. Brazilec je bil na koncu 13., Finec pa šele 15. Alonsu sta se na odru za zmagovalce pridružila še zdajšnja moštvena kolega pri Mercedesu, Rosberg (Williams) in Hamilton (McLaren).

Hamiltonu lanska dirka, Rosberg odstopil
Lansko dirko je odločno dobil Hamilton. Britanec je vodil tako rekoč od štarta do cilja, vodstvo je izgubil le po drugem postanku v 52. krogu, a ga je hitro pridobil nazaj. Odlično sta dirkala tudi red bulla, nekoliko smole je imel Alonso, ki je opravil postanek v času, ko je na stezi vozil varnostni avtomobil. Tedaj je z drugega zdrsnil na četrto mesto, na koncu je obtičal tik pod zmagovalnim odrom. Rosberg je zaradi težav z elektroniko odstopil že pred začetkom dirke. Drugo mesto je osvojil Vettel, tretje Daniel Ricciardo.

Dirkači bodo v Singapurju v petek ob 12.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli tri ure in pol pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 12. uri, ob 15. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 3 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Singapurja, Marina Bay

Petek ob 12.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 15.30:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 12.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 15.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 3/MMC):
DIRKA

Zelo težko je zadeti ravno pravšnje nastavitve za to dirko. Od vseh dirk do konca sezone je prav ta v Singapurju za naš dirkalnik najtežja! Toda vse to še ne pomeni, da ne moremo doseči lepega števila točk.

Felipe Massa

Dirkanje pod žarometi sem sicer že izkusil v Bahrajnu, toda tisto je vse potekalo na dirkališču, tokrat bomo dirkali po ulicah, kar vselej prinaša veliko preglavic. Vse skupaj me spominja na Monako, saj bomo dirkali zelo blizu zaščitnih ograj, prehitevanje bo zelo težko.

Max Verstappen
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Singapurja
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Singapurja