Sebastian Vettel po izenačitvi dosežka legendarnega Michaela Schumacherja ni mogel skriti navdušenja. Foto: Reuters
Sebastian Vettel po izenačitvi dosežka legendarnega Michaela Schumacherja ni mogel skriti navdušenja. Foto: Reuters

Navijači so bili odlični! Izjemen občutek je požeti takšno podporo, ne le zame, temveč tudi za Red Bull. Dirkalnik je bil naravnost fantastičen, zakar bi se rad zahvalil svoji ekipi, pa tudi Renaultu, saj gre uspeh pripisati tudi njemu.

Sebastian Vettel
Mark Webber
Mark Webber je bil po silnem razočaranju (in besu) po odstopu na dirki za VN Indije tokrat precej boljše volje. Z drugim mestom je bil sicer zadovoljen, a želel si je zmage. Foto: EPA

Seveda bi raje zmagal, toda vseeno sem zadovoljen z drugim mestom, saj sem tako izenačil svojo najboljšo uvrstitev tukaj.

Mark Webber
Nico Rosberg
Nico Rosberg se je četrtič v letošnji sezoni povzpel na zmagovalni oder. Na najvišjo stopničko je stopil v Monte Carlu in v Silverstonu, v New Delhiju je bil drugi, tokrat pa je v Abu Dabiju osvojil tretje mesto. Foto: EPA

Načrt za dirko je bil, da smo najboljša ekipa za Red Bullom, in to nam je uspelo. Morda bi se na kakšen drug dan zavihteli še na mesto višje, toda danes to ni bilo mogoče.

Nico Rosberg
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je zaradi težav z vzmetenjem odstopil že v prvem krogu. Po odstopu je v svojem terenskem vozilu kar se da hitro zapustil prizorišče. Foto: EPA
Romain Grosjean
Lotusovo čast je reševal (in rešil) Romain Grosjean, ki v zadnjem času dirka odlično. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je ušel kazni Mednarodne avtomobilistične zveze. Foto: EPA

Ta je v Jas Marini z ogromno prednostjo suvereno dobil še sedmo zaporedno dirko v letošnji sezoni in s tem izenačil rekord po številu zaporednih zmag v moderni dobi formule ena. Zadnji, ki mu je uspelo v kraljici motošporta nanizati sedem zmag zapored, je Michael Schumacher, ki mu je to uspelo v zmagoviti sezoni 2004.

Razred zase tudi v Jas Marini
Pod člankom si oglejte videoreportaže z dirkaškega konca tedna v Abu Dabiju. Vettel je blestel na prostih treningih, v kvalifikacijah in na nedeljski dirki.

Vettel je, tako kot v Indiji, po koncu dirke s svojim dirkalnikom delal 'osmice', zaradi česar ga je doletela nova denarna kazen. Red Bull je moral po dirki v New Delhiju zaradi tega plačati 25 tisoč evrov, tokrat je vodja moštva Christian Horner staremu novemu svetovnemu prvaku po radijski zvezi dejal, da bo moral sam poravnati račun, ki ga bo izstavila Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA).
Zmage se je veselil s staršema
"Današnja dirka je bila izjemna. Hitrost, ki smo jo razvili, je bila na trenutke že kar zastrašujoča. Počutil sem se, kot da letim. Na mehkejših različicah gum se zelo dobro počutim, že takoj po štartu mi je uspelo iz zavoja v zavoj večati prednost," je začel Vettel, ki se je veselil že 11. zmage v sezoni. Nadaljeval je: "Navijači so bili odlični! Izjemen občutek je požeti takšno podporo, ne le zame, temveč tudi za Red Bull. Dirkalnik je bil naravnost fantastičen, za kar bi se rad zahvalil svoji ekipi, pa tudi Renaultu (dobavitelj motorjev, op. a.), saj gre uspeh pripisati tudi njemu." 26-letnika, ki si je že na dirki v Indiji zagotovil četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka, sta v živo spremljala tudi starša Norbert in Heike Vettel. "Večino svojega življenja sem dirkal vpričo svojih staršev. Dirkalnik je zdaj nekoliko večji, a zelo sem vesel, da sta si lahko ogledala mojo zmago v živo. Naučila sta me veliko pomembnih stvari, ki jih želim nekoč prenesti na svoje otroke - če jih bom imel," je še povedal Heppenheimčan.
Webber tokrat zadovoljen
Tik pod vrh se je uvrstil njegov moštveni kolega Mark Webber, ki je imel na prejšnji dirki v New Delhiju veliko smole in je moral po zelo dobrem nastopu zaradi okvare dirkalnika nastop končati ob stezi. Avstralec je dirko v Abu Dabiju začel s prvega mesta, a je vodstvo izgubil še pred prvim zavojem. "Štart ni bil najboljši. Izjemno je dirko začel Nico (Rosberg), s katerim sem se na koncu boril za drugo mesto. Seveda bi raje zmagal, toda vseeno sem zadovoljen z drugim mestom, saj sem tako izenačil svojo najboljšo uvrstitev tukaj," je povedal 36-letnik, ki se je v Emiratih tik pod vrh uvrstil na krstni dirki leta 2009. Tudi tedaj je bil od njega boljši zgolj Vettel. Webbra je s tribun spodbujalo veliko Avstralcev, kar ni ostalo neopaženo. "Na dirko je prišlo veliko avstralskih ljubiteljev tega športa, za kar se jim seveda zahvaljujem. Zdaj se počasi že osredotočam na dirko v Austinu," je sklenil.

Rosbergu pomemben moštveni uspeh
Vzpon forme je opazen tudi pri tretjeuvrščenem Nicu Rosbergu, ki se je drugič zapored uvrstil na zmagovalni oder, potem ko je dirko za VN Indije končal tik pod vrhom. "Načrt za dirko je bil, da smo najboljša ekipa za Red Bullom, in to nam je uspelo. Morda bi se na kakšen drug dan zavihteli še na mesto višje, toda danes to ni bilo mogoče," je povedal Nemec, ki je letos dvakrat stopil na najvišjo stopničko. 30 let po svojem očetu Kekeju Rosbergu je dobil dirko v Monte Carlu, slavil pa je še v Silverstonu. "Za nas je najpomembneje, da svetovno prvenstvo v konstruktorskem seštevku končamo na drugem mestu - ne le iz finančnih razlogov, temveč tudi zaradi motivacije," je še dodal.
Alonso se je izognil kazni
Fernando Alonso, ki je dirko začel z 10. mesta, je na koncu osvojil 5. mesto. Največ prahu je dvignil s svojim prihodom iz boksa po drugem postanku, ko ga je s proge izrinil Jean-Eric Vergne. Španec si je mesto pred Francozom zagotovil zunaj steze, dogodek je po dirki preiskovala komisija krovne avtomobilistične zveze, ki pa je presodila, da Alonsu, v želji, da bi se izognil trku, ni preostalo drugega, kot da zapelje s steze. "Na stezo sem zapeljal ob toru rossu, prostora ni bilo za oba. Ob takšnih trenutkih si neviden in moraš pač zapeljati na stezo," je povedal dvakratni svetovni prvak in priznal, da je, potem ko je ob izletu s steze zapeljal čez robnik, začutil bolečine v hrbtu. "Upam, da bodo bolečine izginile do dirke v Austinu," je dodal na koncu.

Räikkönen hitro zapustil prizorišče
Popolnoma se je dirka ponesrečila lanskemu zmagovalcu v Jas Marini, Kimiju Räikkönenu, ki je nedeljsko preizkušnjo končal že po prvem zavoju. Mnogi so bili prepričani, da je Finec, ki v zadnjih tednih nima najboljših odnosov s svojim moštvom Lotus (močno zadolženo britansko moštvo, po nekaterih podatkih naj bi dolg znašal kar 150 milijonov evrov, dirkaču za dirkanje v letošnji sezoni ni izplačalo niti centa), dirkalnik iz protesta enostavno parkiral ob stezi, a se je izkazalo, da dirke zaradi poškodovanega vzmetenja ni mogel nadaljevati. "V bistvu ne vem, kaj se je pravzaprav zgodilo. Vozil sem po notranji strani in rahlo trčil z enim izmed caterhamov, toda do trka je prišlo pod takšnim kotom, da mi je uničilo vzmetenje," je priznal 33-letnik in se kar se da hitro s svojim terenskim vozilom 'pobral' s prizorišča.
Grosjean rešil Lotusovo čast
Lotusovo čast je torej reševal Romain Grosjean, ki je na koncu sezono ujel odlično formo in znova ni razočaral. Dirko je začel zelo dobro, že v uvodnih zavojih je pridobil dve mesti, na koncu je bil četrti. "Dirko sem začel sijajno, hitro sem nadomestil dve mesti, nato pa sem obtičal za force indio. Lahko bi ga prehitel s sistemom DRS, a dirkalnik je bil veliko hitrejši in bi me v naslednji ravnini prehitel nazaj," je dejal Francoz in potarnal: "To me je na koncu stalo uvrstitve na zmagovalni oder, morda bi se lahko celo borili za drugo mesto, a tako se pač včasih izide. Res škoda, da se nam ni še četrtič zapored uspelo uvrstiti na stopničke."

Navijači so bili odlični! Izjemen občutek je požeti takšno podporo, ne le zame, temveč tudi za Red Bull. Dirkalnik je bil naravnost fantastičen, zakar bi se rad zahvalil svoji ekipi, pa tudi Renaultu, saj gre uspeh pripisati tudi njemu.

Sebastian Vettel

Seveda bi raje zmagal, toda vseeno sem zadovoljen z drugim mestom, saj sem tako izenačil svojo najboljšo uvrstitev tukaj.

Mark Webber

Načrt za dirko je bil, da smo najboljša ekipa za Red Bullom, in to nam je uspelo. Morda bi se na kakšen drug dan zavihteli še na mesto višje, toda danes to ni bilo mogoče.

Nico Rosberg
Vettel v Abu Dabiju do sedme zaporedne zmage
Kvalifikacije Abu Dabija Marku Webbru
V Abu Dabiju pravega tekmovalnega naboja ni več
Vettel v Abu Dabiju do sedme zaporedne zmage
Kvalifikacije Abu Dabija Marku Webbru
V Abu Dabiju pravega tekmovalnega naboja ni več