Foto:
Foto:
Poslanski kolegi so izvolitev Cukjatija pospremili z aplavzom.
Eden izmed dveh izvoljenih podpredsednikov DZ-ja Vasja Klavora
Poslance je najprej nagovoril predsednik države Janez Drnovšek.
Poslanci novega sklica DZ-ja
Poslanci LDS-a na ustanovnem zasedanju

Po izvolitvi se je novi predsednik državnega zbora zahvalil za zaupanje. Povedal je še, da bo dosledno spoštoval pravila parlamentarne demokracije, tudi kadar bodo pisana na kožo opoziciji. Cukjati je izrazil presenečenje nad visoko podporo. Ta je po njegovih besedah dovolj verodostojna, da bo lahko suvereno vodil državni zbor.

Poleg SDS-a, NSi-ja, SLS-a in DeSUS-a naj bi Cukjatija podprli tudi poslanci SNS-a. Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade, predsednik SDS-a Janez Janša, je ocenil, da podpora pomeni tudi večjo obvezo odgovornega dela za skupno dobro.

Znana že dva podpredsednika
Poslanci so izvolili tudi dva podpredsednka DZ-ja, medtem ko je tretje mesto rezervirano za podpredsednika, ki ga bo predlagala največja opozicijska stranka. Za podpredsednika sta bila izvoljena Vasja Klavora iz DeSUS-a (66 glasov) in Sašo Peče iz SNS-a (49 glasov). Brez podpredsedniškega mesta je ostala Majda Potrata iz ZLSD-a, ki je dobila 40 glasov.

Lončar novi generalni sekretar
Poslanci novega sklica so po dolgotrajni razpravi z 52 glasovi za izvolili novega generalnega sekretarja državnega zbora. Lovro Lončar bo na tem mestu nasledil dolgotrajno sekretarko Jožico Velišček. Lončar, ki je do zdaj opravljal funkcijo sekretarja poslanske skupine SDS-a, je bil edini kandidat. Generalni sekretar državnega zbora je odgovoren za vodenje državnozborskih služb, skrbi pa tudi za nemoten potek zakonodajnega procesa, njegov mandat pa je vezan na mandat državnega zbora.

Drnovšek nagovoril poslance
V uvodnem delu ustanovne seje DZ-ja je predsednik republike Janez Drnovšek poslancem zaželel veliko uspeha ter da bi delali čim bolj odgovorno. Poslance je opomnil, da naj svoje delo opravljajo z zavestjo, da so jim državljanke in državljani za štiri leta izročili v upravljanje državo.

Drnovšek tudi pričakuje, da bo državni zbor čim prej izvolil predsednika vlade ter da bodo dobili čim bolj trdno in kakovostno vlado. Napovedal je tudi, da bo v skladu s poslovnikom v 30 dneh predlagal mandatarja za sestavo vlade, in dodal, da se lahko ta rok ob hitrem dogovoru strank občutno skrajša.

Imenovanje mandatno-volilne komisije
Poslanci so s 84 glasovi za in nobenim proti izvolili predsednika in 22 članov mandatno-volilne komisije. Za predsednika je bil izvoljen Franc Sušnik, kandidat SDS-a, za podpredsednika pa Davorin Terčo (LDS). Komisija je sestavljena proporcionalno glede na velikost poslanskih skupin. V komisiji ima SDS sedem članov, LDS šest, ZLSD, NSi in SLS po dva, po enega člana v komisiji pa bodo imeli SNS, DeSUS in narodni skupnosti.

S konstituiranjem novega državnega zbora je prenehal mandat dosedanjim poslancem kot tudi sedanji vladi, predsedniku vlade in ministrom, ki bodo do izvolitve novega predsednika vlade oz. imenovanja novih ministrov opravljali tekoče posle. Prenehal bo tudi mandat dosedanji generalni sekretarki DZ-ja Jožici Velišček, ki bo svoje dolžnosti morala opravljati do imenovanja novega sekretarja DZ-ja.