Foto:
Foto:
Kršitve so povezane predvsem z razdeljevanjem letakov in trganjem plakatov.

Stranka Janeza Janše naj bi tako imela v parlamentu 29 sedežev, LDS premierja Antona Ropa pa 23 (22,81 %). Desnosredinske stranke SDS, NSi in SLS imajo v državnem zboru skupaj 45 glasov, točno polovico. V parlament so se po delnih neuradnih izidih uvrstili še ZLSD, NSi, SLS, SNS in DeSUS.

Volilna udeležbe je bila 60,52-odstotna. Na zadnjih volitvah leta 2000 je bila 70,1-odstotna. Republiška volilna komisija bo uradne izide sporočila 13. oktobra, ko bodo prešteli glasove iz tujine.

102 kršitvi volilnega molka
Največ kršitev volilnega molka je bilo povezanih z razdeljevanjem volilnega materiala, nekaj pa je bilo tudi poškodovanj plakatov. Novost med 102 kršitvama volilnega molka so bile prijave zaradi SMS-sporočil prek mobilnih telefonov. V zvezi z njimi bo notranje ministrstvo zahtevalo uradne podatke operaterjev mobilne telefonije.

Največ prijav je bilo na območju Ljubljane z okolico (38) in na Štajerskem (27), sledijo pa Primorska (15), Gorenjska (10), Dolenjska (6), Prekmurje (4) in Koroška (2). Na Notranjskem ni bilo nobene prijave.