Foto:
Foto:
Predsednik SDS-a Janez Janša
Bodo poslanci zaradi obravnave interpelacije kmalu ponovno zasedli klopi v DZ-ju?

Kot poroča Radio Slovenija, je odgovor tako rekoč pripravljen. Če želi Janša diskusijo o tem, kaj sta naredila LDS in SDS ter o programih obeh strank, bo za to priložnost v volilni kampanji, je dejal.

LDS je na to pripravljen, pravi Gaber. Zavrnil je tudi očitke, da bi ministri dopustovali, državni uradniki pa pripravljali obrambo vladi. Vlada sklica izredne seje ne bo zahtevala, imajo pa poslanci treh strank vladajoče koalicije dovolj glasov, da zahtevajo sklic izredne seje, je poročal Radio Slovenija.

Janša nezadovoljen z odzivi
Predsednik SDS-a Janez Janša je dejal, da so ministri v odgovoru na interpelacijo zgolj lektorirali njeno besedilo. Tako so po Janševem mnenju ključna vprašanja v interpelaciji proti vladi premierja Ropa ostala neodgovorjena.

Poudaril je, da vlagatelji interpelacije o delu vlade niso izrazili namere po glasovanju o zamenjavi vlade. Vložili smo predlog za razpravo, glasovanje pa bo 3. oktobra, je dejal in dodal, da tudi ni res, da takšnih razprav v drugih državah ni.

Na podlagi dopisa, ki ga je na ministrstva in vladne službe naslovil generalni sekretar vlade Mirko Bandelj, je Janša ugotavljal, da je vlada v svojo obrambo aktivirala celoten aparat državne uprave. Bandelj v dopisu ministrstva in vladne službe namreč naproša, da pripravijo širši odgovor na očitke iz interpelacije; poleg poročila o njihovem delu v tem mandatnem obdobju pa jim nalaga še pripravo pregleda uresničitve zavez iz koalicijske pogodbe ter najpomembnejših projektov za obdobje 2004-2008.

"Zloraba državne uprave"
Če je poročilo o opravljenem delu nekaj, kar bi ob koncu mandata pričakovali že brez interpelacije, pa gre pri zahtevi za pregled uresničevanja zavez koalicijske pogodbe za nekorektno ravnanje in zlorabo državne uprave, je prepričan prvak SDS-a. Koalicijska pogodba je namreč politični dogovor med vladajočimi strankami in pregled njenega uresničevanja bi moral pripraviti politični del izvršilne in zakonodajne oblasti: ministri, državni sekretarji in strokovni sodelavci strank. Državni uradniki pa so po Janševih besedah "pahnjeni v položaj, ko njihovi politični vodje od njih zahtevajo, da jim pripravijo politično obrambo in varujejo njihove položaje".

Podpisi le po potrebi
Predsednik SDS-a je še dejal, da bodo za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali interpelacijo, zbirali poslanske podpise, vendar le, če bo to potrebno. Akt je namreč vložen v skladu s proceduro in predsednik državnega zbora je tisti, ki mora sklicati sejo, je prepričan prvak opozicije.

Seniori: DeSUS-ove trditve napačne
Podporo Koaliciji Slovenija zoper delo vlade glede zaostajanja rasti pokojnin je potrdil tudi Klub seniork in seniorjev pri SDS-u. Predsednik kluba Ivan Bizjak je kritiziral tudi odziv DeSUS-a ter vodstva Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki sta pretekli teden v odzivu na interpelacijo zapisala, da so ugotovitve v interpelaciji iztrgane iz konteksta, neutemeljene in zavajajoče.

Kot je dejal Bizjak, so v Klubu seniork in seniorjev prepričani, da so bili upokojenci v trajanju mandata te vlade in koalicije, v kateri sodeluje tudi DeSUS, oškodovani za skoraj dve pokojnini. Po mnenju Bizjaka pa vlada prav s pomočjo DeSUS-a varčuje pri otrocih in upokojencih, ki vse težje živijo.

"Trditve DeSUS-a polresnice"
Vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Drobnič je dejal, da so bile nekatere nedavne trditve DeSUS-a o uspehih vlade pri pokojninski politiki izrečene v predvolilnem vzdušju in so zgolj polresnice. Tako naj bi si sedanja vlada prizadevala za stabilizacijo pokojnin, kar pa ne drži, je dejal Drobnič. Po njegovih besedah je namreč vlada s spremembami obračunavanja pokojnin povzročila upadanje pokojnin v primerjavi s plačami. Če bi vladi Janeza Drnovška in Antona Ropa vodili uspešno gospodarsko politiko, bi bilo stabilnost pokojnin mnogo lažje zagotoviti, meni Drobnič.

Vladni odziv je jalov
V poslanski skupini SNS-a so se odzvali tudi na vladni odgovor na očitke interpelacije. Po njihovem mnenju je odziv vlade na interpelacijo jalov, saj nima niti enotnega stališča, ob tem pa se je pokazalo tudi, kako nepovezana so med seboj ministrstva, meni poslanec SNS-a Sašo Peče. V stranki obžalujejo, da je Koalicija Slovenija interpelacijo vložila brez namena, po njihovem pa je s tem povzročila tudi veliko škode, saj bo na ta način resen razgovor v predvolilnem obdobju onemogočen.