Dvorana Zetra bo zelo verjetno gostila dve tekmi hokejistov Olimpije. Foto: EPA
Dvorana Zetra bo zelo verjetno gostila dve tekmi hokejistov Olimpije. Foto: EPA
Matjaž Sekelj
Matjaž Sekelj, ki je igral na olimpijskih igrah v Sarajevu, usklajuje še zadnje podrobnosti projekta. Foto: MMC RTV SLO

V počastitev 30. obletnice olimpijskih iger v Sarajevu bodo zeleno-beli zelo verjetno odigrali zadnji tekmi v rednem delu Lige Ebel. Vodstvo Olimpije še ne želi uradno potrditi dogodka, že naslednji teden pa naj bi na novinarski konferenci predstavili vse podrobnosti.
Direktor Matjaž Sekelj je igral na tem nepozabnem olimpijskem turnirju in dosegel tudi zadetek ob zmagi nad Italijo s 5:1. Jugoslavija je zasedla zadnje mesto v skupini A, osvojila je dve točki ob razliki v zadetkih 8:37. Selektor je bil Štefan Seme.
Ledeno dvorano Zetra so zgradili za potrebe olimpijskih iger leta 1984. Pred 30 leti je bila daleč najsodobnejša dvorana v Jugoslaviji, glavni arhitekturni element je bila bakrena streha. Zetra je gostila finalni del hokejskega turnirja, ki so ga dobili igralci Sovjetske zveze. V tej dvorani so nastopali tudi umetnostni drsalci. Najbolj sta zablestela Jayne Torvill in Christopher Dean, ki sta z Bolerom pripravila nepozabno predstavo.
Leta 1992 dvorana porušena
Zetra je največja športna dvorana v BiH-u, sprejme 12.000 gledalcev. Najbolj črn dan je doživela 25. maja 1992, ko so jo z bombardiranjem skoraj popolnoma uničile srbske vojaške sile. Pokopališče številnih umrlih je v bližini dvorane, ki od leta 2010 nosi tudi ime nekdanjega predsednika MOK-a Juana Antonia Samarancha. Mednarodni olimpijski komite je za obnovo, ki se je končala leta 1999, doniral 32 milijonov nemških mark (16,4 milijona evrov).
Lamoureux: Še zdaj ne morejo plačati igralcev izpred dveh let
O hokejskih tekmah sta poročala tudi Oslobođenje in Dnevni Avaz, vsi pa niso najbolj navdušeni nad tem projektom. "Lahko si privoščijo te tekme, še zdaj pa ne morejo plačati igralcev izpred dveh let," je na Twitterju zapisal vratar Beljaka Jean-Philippe Lamoureux, ki je v sezoni 2011/12 sijajno branil v vratih zmajev, 10. januarja pa ga čaka pot v Sarajevo.
Tekmi bosta priprava na ključni del sezone
Tekmi ne bosta ključnega pomena za Ljubljančane, ki so na zadnjem mestu Lige Ebel in nimajo nobenih možnosti za preboj med najboljših šest ekip po rednem delu. Ključni del sezone se za Olimpijo začne 17. januarja, ko bo na sporedu še deset tekem v drugem delu, obeta se hud boj za sedmo in osmo mesto, ki še vodita v končnico.