Trojica največjih talentov v letu 2014 je Leon Draisaitl (Edmonton), Aaron Ekblad (Florida) in Sam Reinhart (Buffalo). Večina je prepričana, da bodo najstniki že prihodnje leto igrali v Ligi NHL. Foto: Reuters
Trojica največjih talentov v letu 2014 je Leon Draisaitl (Edmonton), Aaron Ekblad (Florida) in Sam Reinhart (Buffalo). Večina je prepričana, da bodo najstniki že prihodnje leto igrali v Ligi NHL. Foto: Reuters
Leon Draisaitl (Edmonton)
18-letni mladenič iz Kölna Leon Draisaitl je postal najvišje izbrani Nemec na naborih Lige NHL. S 3. mestom je krepko popravil 20. mesto Marcela Goca iz leta 2001 (San Jose). Foto: Reuters
Dustin Brown (Los Angeles Kings) - Ryan Kesler (Vancouver Canucks)
Ryan Kesler je bil nezadovoljen v Vancouvru in je zdaj končno izsilil prodajo po lastnem okusu. Anaheim ima zdaj centrsko linijo Getzlaf - Kesler in potrjuje status prvega izzivalca Chicaga in Los Angelesa na Zahodu. Foto: Reuters

"Bil sem čisto na robu, ko se je ustavil pri napovedi. Vsekakor mi je vzelo dih," je bil po izboru presrečen 193 cm visoki branilec, ki je sicer že pred "draftom" veljal za prvega favorita za prestižni prvi izbor nabora 2014. Ekblad je prvi branilec, ki je bil izbran kot prvi po letu 2006 in Eriku Johnsonu (St. Louis).

"Verjamem vase in sem samozavesten," je odločen Ekblad, ki velja za tako dobro pripravljenega in razvitega igralca, da že lahko brez težav igra v Ligi NHL in nosi breme enega izmed vodilnih štirih branilcev, kar je vsekakor položaj, kjer so Panterji potrebovali okrepitve. Ekblad je sicer že leta veljal za čudežnega branilca, saj so mu v Ligi OHL kot šele drugemu hokejistu dali dovoljenje, da v najmočnejši mladinski ligi na svetu zaigra že s 15 leti.

Draisaitl nemški Kopitar?
Med najbolj talentiranimi hokejisti sveta ni bilo presenečenj. Kot drugega je Buffalo izbral kanadskega napadalca Sama Reinharta. Tretji izbor je pripadel najslabšemu moštvu zadnjih let, Edmontonu, ki je vnovič izbral napadalca - tokrat Leona Draisaitla. Veliki nemški up, ki ga marsikdo v Severni Ameriki opisuje kot novega Anžeta Kopitarja, je postal najvišje izbrani Evropejec.

Med prvo deseterico je kar sedem Kanadčanov, poleg Draisaitla pa sta izmed evropskih igralcev v družbi najbolj zaželenih hokejistov pristala še Šved William Nylander (7./Toronto) in Danec Nikolaj Ehlers, ki ga je kot devetega izbral Winnipeg.

Znova brez Slovencev, razen če ...
V petek je bil izbran samo prvi krog, nabor pa se bo s preostalimi šestimi krogi nadaljeval v soboto. Po napovedih med 210 talenti ne bo izbran noben slovenski mladi hokejist, mogoče pa bo po novi odlični sezoni in tudi nastopu v Sočiju kak klub le tvegal in poskušal s "premajhnim" Luko Gračnarjem. Po pravilih je "Gračko" kot neizbran evropski letnik 1993 še vedno na voljo za izbor na naboru.

Med prvimi 30 izbori polovica Kanadčanov
Med prvimi 30 talenti je bilo 15 hokejistov iz Kanade, pet iz ZDA, po dva iz Švedske, Češke, Finske in Rusiji ter po en iz Danske, Nemčije in Švice. Po uvodni deseterici so od Evropejcev sledili Kevin Fiala (ŠVI; 11./Arizona), Jakub Vrana (ČEŠ; 13./Washington) in Julius Honka (FIN; 14./Dallas). Prvaki Lige NHL, Los Angeles Kingsi, so zaradi kazni New Jerseyja izbirali kot predzadnji in so se odločili za Šveda levokrilnega napadalca Adriana Kempeja.


Kesler okrepil Anaheim, Neal pristal v Nashvillu

Ob naboru se je sprostila tudi hokejska tržnica. Izredno dejaven je bil Vancouver, ki je našel kupca za nezadovoljnega Ryana Keslerja. Ameriški center je zdaj novi adut Anaheima, ki je v zameno Canucksom poslal Nicka Bonina in Luco Sbiso. V zahodni Kanadi so se znebili tudi branilca Jasona Garrisona (Tampa Bay) in iz NY Rangersov pripeljali napadalca Dereka Dorsetta. Pittsburgh nadaljuje preobrazbo - del te je prodaja nediscipliniranega Jamesa Neala v Nashville, ki je za ostrostrelca žrtvoval Patricea Hornqvista.

"Plačna kapica" dvignjena na 69 milijonov
Trgovanje naj bi se med sobotnim naborom še okrepilo, predvsem zaradi dejstva, da je znana proračunska omejitev za sezono 2014/15. V prihajajoči sezoni, ki se uradno začne 1. julija, bodo lahko klubi za plače hokejistov zapravili največ 69 milijonov dolarjev (v iztekajoči sezoni 64,3 milijona dolarjev) in najmanj 51 milijonov dolarjev. Dvig je občuten, a nižji od pričakovanj nekaterih klubov, ki jih stiska zanka plačne kapice. Med njimi sta dve velesili, Chicago in Boston.