Miha Brus je štiri minute pred koncem odločil večni derbi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miha Brus je štiri minute pred koncem odločil večni derbi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Tavželj
Andrej Tavželj je s polovice igrišča presenetil Jeana Philippa Lamoureuxa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Antti Pusa
Antti Pusa je že po minuti in 36 sekundah zatresel ljubljansko mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
John Hughes
John Hughes je zrežiral preobrat v drugi tretjini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič
Aleš Mušič je prehitel sireno ob koncu druge tretjine. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Drama v polni Podmežakli pripadla Jeseničanom

Železarji so bili oslabljeni, poškodovani so bili Klemen Pretnar, Nejc Berlisk, Jaka Ankerst, Andrej Židan in Anže Kuralt. Pri Olimpiji sta manjkala Miha Verlič in Anže Ropret. Vzdušje v polni Podmežakli je bilo sijajno, 4.279 gledalcev pa je uživalo v derbiju, polnem preobratov. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 22:37.

Pusa hitro izkoristil "power play"
Srečanje se je začelo sanjsko za gostitelje. Po minuti in pol je bil zaradi spotikanja izključen Petr Šachl. Le devet sekund so potrebovali Jeseničani za zadetek, Antti Pusa je po podaji Mateža Ermana poslal plošček mimo dveh branilcev Olimpije v daljši kot. V 5. minuti je imela Olimpija "power play", Aleš Mušič je imel lepo priložnost, a je zgrešil plošček.
Izjemen zadetek Tavžlja s polovice
Dve minuti pred koncem uvodne tretjine je bil na kazenski klopi Scott Hotham, Andrej Tavželj je zadrsal iz obrambne tretjine in s polovice igrišča močno streljal, Lamoureux je bil presenečen in plošček je končal za njegovim hrbtom. Zelo vroče je bilo pred vrati gostov tudi v zadnjih dveh minutah, ko so imeli Jeseničani dva igralca več, izključena sta bila Damjan Dervarič in Boštjan Groznik.
Popoln preobrat v drugi tretjini
Med odmorom je besni Hannu Järvenpää našel prave besede. Ljubljančani so silovito pritisnili. V 25. minuti je streljal Matej Hočevar, Michal Fikrt je le odbil plošček, Eric Pance pa ga je poslal v mrežo. Igra je večinoma potekala pred vrati železarjev, Olimpija je močno pritiskala. Najlepšo priložnost je zapravil Šachl, ki je streljal v Fikrta. Tri minute pred koncem druge tretjine je bil izključen Tavželj, plošček se je po strelu Scotta Hothama odbil do Johna Hughesa, ki je z bekhendom matiral Fikrta. Prav Hughes je v zadnji akciji druge tretjine izza vrat podal do Aleša Mušiča, ki je ob pisku sirene zadel za vodstvo zmajev. Sodnik Peter Gebei si je ogledal posnetek in zadetek upravičeno priznal. Po dveh tretjinah je bilo razmerje v strelih 15:24.

Juliano in Hafner zadela v razmiku 20 sekund
Jeseničani so takoj na začetku zadnje tretjine vrnili tekmecem s skoraj enako akcijo za golom, po kateri je zadel novinec Jonathan Juliano. Lamoureux ni dobro ocenil leta ploščka, slabo je bil postavljen. Veselje na tribunah se še ni poleglo, ko je tekma dobila nov preobrat, saj je Tomi Hafner le 20 sekund pozneje zadel za 4:3 po podaji Marjana Manfrede. Bliskovita gola sta dala nove moči domačim, ki so izpeljali še nekaj nevarnih akcij in skrbeli za paniko v obrambi zeleno-belih.
Brus izkoristil protinapad
Fikrt je dobro posredoval ob nevarnih strelih Brocka McBrida in Žige Panceta. Klonil je ob številčni prednosti Olimpije, v 51. minuti ga je matiral Šachl. V 56. minuti so gostitelji izvedli hiter protinapad, Žiga Grahut je pred vrati našel Miho Brusa, ki je zatresel mrežo.
Gol McBrida po izteku časa
Za popolno dramo so nato poskrbeli Ljubljančani, saj so iz igre potegnili vratarja in spet zadeli ob izteku časa. Brock McBride je v veliki gneči pred vrati le spravil plošček med v mrežo. Po ogledu posnetka glavni sodnik Gebei tega gola ni priznal in zmaga je ostala v Podmežakli.

Tavželj: Takšne tekme si ne želiš
"Takšne tekme si ne želiš. Vodili smo z 2:0, v drugi tretjini nato nismo pokazali nič posebnega, pa še v zadnji sekundi smo dobili čisto nepotreben gol. A pred zadnjo tretjino smo si rekli, da moramo vse pozabiti, in smo šli vanjo z miselnostjo, da zmagamo. Na koncu je bila spet ena neumnost, ampak nas je rešila sirena," je dejal kapetan Tavželj.

"Na vsakem derbiju je drama, igra se po sistemu gor dol. Na takih tekmah ekipa ne zmaga tehnično, ampak zmaga tista, ki naredi manj napak. Danes smo pol tekme igrali slabo, čeprav smo vodili, ker igra ni bila takšna, kot smo hoteli. Na koncu smo se zbrali in zmagali, ampak imamo še rezervo. Hvala navijačem, pred polno dvorano je vse lažje," je dodal Hafner.

E. Pance: Sodniki niso krivi za naš poraz
"Sodniki so odločili, kot so, ne moremo kriviti njih za poraz. Enostavno smo naredili preveč napak v obrambi, po prvi tretjini nam je še uspelo narediti preobrat, a smo po vodstvu prehitro dobili zadetke. Na koncu se nam ni uspelo vrniti in na žalost smo izgubili. Imeli smo veliko priložnosti, a plošček ni hotel v gol, Jeseničanom pa smo prepoceni prepuščali zadetke," je bil razočaran Eric Pance.

"Mogoče se nam je danes poznala utrujenost, Jeseničani so preveč na lahko dosegali zadetke in moramo jim čestitati za zmago. Letos smo imeli že nekaj dobrih medsebojnih tekem. Naš hokej to potrebuje, kot tudi polno dvorano. Na žalost smo izgubili, a v petek nas čaka nova tekma. Še vedno imamo tri točke prednosti na šestem mestu," je poudaril Mušič.

V naslednjem krogu bodo Ljubljančani v petek doma igrali z vodilnim Linzem, Jeseničani pa bodo odpotovali na Dunaj.

34. krog:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA
5:4 (2:0, 0:3, 3:1)
4.279; Pusa 2., Tavželj 18., Juliano 42., Hafner 43., Brus 56.; E. Pance 25., Hughes 38., Mušič 40., Šachl 51.

KAC CELOVEC - LINZ
2:4 (0:2, 0:0, 2:2)
Hundertpfund 43., Pirmann 54.; Baumgartner 8., Oberkofler 9., Hisey 45., 60.

SAPA FEHERVAR - ORLI ZNOJMO
4:1 (0:0, 1:0, 3:1)
Sofron 37., Mihaly 42., Vas 52., Pratt 57.; Danton 37.

MEDVEŠČAK - GRADEC
0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Dahlman 54.

VSV BELJAK - DUNAJ
2:3 (1:1, 0:0, 1:2)
Craig 5., Razingar 54.; Bjornlie 8., Gratton 44., Pinter 57.

SALZBURG je prost

         
Lestvica:                 *          
LINZ 31 24 3 4 +38 51
SALZBURG 30 19 2 9 +11 40
MEDVEŠČAK 31 18 3 10 +24 39
KAC CELOVEC 30 17 2 11 +11 36
SAPA FEHERVAR 31 16 3 12 +10 35
TILIA OLIMPIJA 31 15 3 13 +2 33
VSV BELJAK 31 15 0 16 +5 30
DUNAJ 31 13 4 14 -13 30
GRADEC 31 13 1 17 -16 27
ORLI ZNOJMO 30 11 4 15 -28 26
ACRONI JESENICE 31 8 7 16 -44 23

* - poraz po podaljšku oz. kazenskih
strelih prinaša eno točko
Drama v polni Podmežakli pripadla Jeseničanom