Edo Terglav je zaradi preštevilnih poškodb nazadnje za Slovenijo na velikem tekmovanju zaigral leta 2005 na SP-ju elitne divizije v Avstriji. Foto: EPA
Edo Terglav je zaradi preštevilnih poškodb nazadnje za Slovenijo na velikem tekmovanju zaigral leta 2005 na SP-ju elitne divizije v Avstriji. Foto: EPA
pomočnik Nik Zupančič in selektor Matjaž Kopitar z "risi": Tomaž Razingar, David Rodman, Sabahudin Kovačević
Terglavova upokojitev bo prizadela tudi rise, saj je selektor Kopitar vedno vztrajal, da bi Edo igral v enem izmed prvih dveh udarnih napadov Slovenije. Foto: BoBo

Na klubski strani Rdečih vragov iz Briancona so objavili, da Terglav resnično končuje igralsko kariero, ki jo bo zamenjal za trenersko. Prihodnja tri leta bo 32-letni Kranjčan vodja mladinskega pogona v Briancona, hkrati pa bo drugo leto tudi pomočnik trenerja Luciana Basileja.

Po poškodbah ni bil več isti hokejist
"Veliko je bilo odločitev. Klub me je hotel zadržati, to sem videl kot dobro priložnost za mojo prihodnost. V moji glavi je bilo tako: imam 32 let in še vedno želim igrati, toda moral sem premisliti o mojem primeru. Fizično je bilo preteklo leto izjemno zahtevno: imel sem številne poškodbe, nisem bil več isti igralec. Mislim, da je prišel čas, da obrnem stran in se vpletem v mladinski hokej," je za klubsko stran Diables Rouges pojasnil svojo odločitev Terglav, ki je zadnjih osem let igral za Briancon, pri čemer je bil kar šest let kapetan moštva.

Zaradi pretresa možganov ob Stožice
Zadnji dve leti je bil skoraj več poškodovan kot zdrav, kar pa se ni poznalo pri njegovem učinku, saj je še vedno prispeval več kot točko na tekmo. Ob imenovanju Matjaža Kopitarja za selektorja Slovenije se je izkušeni Terglav znova zagrel tudi za reprezentanco, igral na pripravljalnih turnirjih med sezono, a pravo vrnitev med rise so mu obakrat preprečile poškodbe ob koncu sezone. Letos je bil zanj usoden pretres možganov, zaradi česar ni mogel igrati na pravkar končanem SP-ju divizije I - skupine A v Ljubljani.

Prvi Slovenec na naboru Lige NHL
Terglav je leta 1998 postal prvi v Sloveniji vzgojeni hokejist, ki je bil izbran na naboru Lige NHL. V 9. krogu ga je kot 249. izbran Buffalo, a za Sablje nikoli ni zaigral. Po sedmih letih igranja v Severni Ameriki se je leta 2002 vrnil v Slovenijo, kjer je naslednji dve leti preživel pri Olimpiji, nato pa je odšel v Francijo k Brianconu.

Ob Terglavu so bili na naboru Lige NHL do zdaj izbrani samo še štirje hokejisti iz Slovenije: leta 2000 vratar Jure Penko (v 7. krogu kot 203. - Nashville), leta 2001 Marcel Rodman (v 9. krogu kot 282. - Boston), leta 2005 Anže Kopitar (v 1. krogu kot 11. - Los Angeles) in leta 2006 Jan Muršak (v 6. krogu kot 182. - Detroit).