Mats Sundin in Peter Forsberg sta skupaj Švedsko popeljala do olimpijskega zlata v Torinu pred šestimi leti. Foto: EPA
Mats Sundin in Peter Forsberg sta skupaj Švedsko popeljala do olimpijskega zlata v Torinu pred šestimi leti. Foto: EPA
Teppo Numminen
V hiši slavnih je mesto dobil tudi Finec Teppo Numminen. V IIHF-ovem hramu sta tudi dva Slovenca - Ernest Aljančič sr. in Rudi Hiti. Foto: EPA

Forsberg in Sundin bosta mesto med nesmrtnimi dobila na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Stockholmu. Na turnirju, ki ga bo Švedska organizirala skupaj s Finsko, bo nastopila tudi Slovenija. Poleg švedskih zvezdnikov bodo v hramu mesto dobili še Kanadčan Paul Henderson, njegova rojakinja Danielle Goyette, ki je dvakrat osvojila olimpijsko zlato, in Teppo Numminen, ki se je v dresu finske izbrane vrste okitil s tremi olimpijskimi odličji. Posebno nagrado bo dobila reprezentanca Sovjetske zveze, ki je osvojila prvo hokejsko svetovno prvenstvo leta 1954.

Skupaj osvojila zlato v Torinu
39-letni Forsberg je kariero končal lani. "Foppa" je najboljše igre prikazal v dresu moštva Colorado Avalanche, pri katerem je preživel kar 11 sezon. V Ligi NHL je igral še za Philadelphia Flyerse in Nashville Predatorse. Na Švedskem je igral za Modo, zdaj pa deluje v tem klubu. Forsberg je v NHL-u odigral 859 tekem in dosegel 313 golov ter zbral 743 podaj. S Coloradom je osvojil dva Stanleyjeva pokala, leta 2003 pa je dobil tudi nagrado hart memorial trophy za najkoristnejšega igralca lige. S Švedsko je osvojil zlati kolajni na olimpijskih igrah v letih 1994 in 2006, dvakrat pa je postal tudi svetovni prvak.

41-letni Sundin je v NHL-u kariero začel v moštvu Quebec Nordiques, ki se je pozneje preselilo v Colorado. Blestel je v dresu Toronto Maple Leafsov, kariero pa je končal v Vancouvru pri Canucksih. V najmočnejši ligi na svetu je odigral 1.437 tekem ter zbral 602 zadetka in 829 podaj. S Švedsko je postal olimpijski prvak v Torinu leta 2006, s tremi kronami je trikrat osvojil tudi svetovno prvenstvo. Skupaj s Pavlom Burejem, Adamom Oatesom in Joejem Sakicom je bil sprejet letos tudi v Hockey Hall of fame.