Dustin Penner je z golom v podaljšku popeljal Los Angeles v finale Stanleyjevega pokala. Da je ostal del šampionskega moštva, je 29-letni Kanadčan sprejel kar milijon dolarjev nižjo plačo, s tem Penner ni želel ponoviti zgodbe izpred 5 let, ko je po naslovu zaradi bogatejše ponudbe Edmontona zapustil Anaheim. Foto: Reuters
Dustin Penner je z golom v podaljšku popeljal Los Angeles v finale Stanleyjevega pokala. Da je ostal del šampionskega moštva, je 29-letni Kanadčan sprejel kar milijon dolarjev nižjo plačo, s tem Penner ni želel ponoviti zgodbe izpred 5 let, ko je po naslovu zaradi bogatejše ponudbe Edmontona zapustil Anaheim. Foto: Reuters
Zach Parise in Ryan Suter
Bosta Američana Zach Parise in Ryan Suter res sledila zgledu iz Lige NBA in podpisala z istim klubom? Foto: Reuters
Jan Muršak (Detroit Red Wings)
Jan Muršak - ga bo Detroit menjal ali celo dal na "waiverje"? Ali pa bo vztrajni Štajerec dobil septembra priložnost, da si izbori mesto v prvi ekipi Rdečih kril? Foto: Reuters

Na letošnjem trgu prostih igralcev sta daleč najbolj iskana hokejista kapetan podprvaka New Jerseyja Zach Parise in steber obrambe Nashvilla Ryan Suter. Zaradi močno dvignjenega "salary capa" do sklenitve nove kolektivne pogodbe znaša omejitev za plače kar 70,2 milijona dolarjev in si lahko velika večina klubov privošči privlačne ponudbe.
Lov na ameriška hokejista, ki sta tudi dobra prijatelja, je še toliko bolj zanimiv, ker obstaja možnost, da bi lahko pristala kar v istem klubu. Pri tem scenariju je favorit Minnesota, po drugi strani pa naj bi Parise bliže odhodu v Pittsburgh, kamor ga vabi Sidney Crosby. V tem primeru je favorit za podpis Suterja Detroit, ki mora na modri črti nadomestiti legendarnega branilca Nicklasa Lidstroma.

Pregled podpisov prostih NHL-igralcev
Glede na višino letne pogodbe so med prostimi igralci največ iztržili: branilec Dennis Wideman (Calgary 5,25 mio./5 let)), branilec Jason Garrison (Vancouver 4,6 mio./6 let) in levokrilni napadalec Ray Whitney (4,5 milijona/2 leti).
A 1. julija si je bančni račun najbolj obogatil center Jordan Staal. Po menjavi Pittsburgh - Carolina, katere kapetan je brat Eric Staal, je J. Staal s Hurikani že sklenil novo pogodbo: 6 mio./letno za 10 let!


Penner - od bedaka do junaka
Los Angeles
, ki je tudi poslal ponudbo Pariseu, se je odločil, da bo Stanleyjev pokal branil z nespremenjeno zasedbo. Novo enoletno pogodbo za 3,25 milijona dolarjev je s Kralji sklenil Dustin Penner, ki raje vzel nekaj manj denarja in igranje za šampionsko moštvo. Penner je ob velikih pričakovanjih v rednem delu odigral katastrofalno (7 golov in 10 podaj/65 tekmah), vrhunec pa je bila poškodba hrbta, medtem ko je doma jedel palačinke, zaradi česar je postal tarča posmeha. A "Gospod Palačinka" je oživel v končnici (3+8/20) in kot levo krilo drugega napada pomembno prispeval k prvemu naslovu prvaka za LA Kingse.

Rdeča krila s preveč krili - Muršak odveč?
Medtem ko bo Anže Kopitar s starimi obrazi skušal ubraniti naslov prvaka, čakajo Jana Murška negotova prihodnost. Detroit je podpisal dva krilna napadalca: "izgubljenega sina" Mikaela Samuelssona (Florida) in borbenega Jordina Tootooja (Nashville). Že predtem so Rdeča krila v NHL zvabila najboljšega švicarskega strelca Damiena Brunnerja. Prav vsi trije prišleki so po poklicu desnokrilni napadalci tako kot Muršak. Ob presežku kril se slovenskemu hokejistu obeta ogorčen boj za mesto v moštvu Detroita, ki pa bi lahko Štajerca tudi "zapakiral" v kakšni od menjav.

Doan na stara leta v drug klub
Med hokejisti, ki prosto izbirajo klub, veliko zanimanje velja za veterana Jaromirja Jagra (Philadelphia), veliko snubcev čaka na Shana Doana (Phoenix), ki zaradi negotovih razmer v klubu razmišlja, da se ob koncu karier poslovil od Jetsov/Kojotov, za katere igra že vso kariero NHL-a. Podobno je po 20 letih igranja za Devilse razmišljal tudi vratarska legenda Martin Brodeur, ki pa ga je New Jersey na prvi prestopni dan le prepričal z 2-letno pogodbo v višini 9 mio. dolarjev.

Neznanka je svojeglavi ruski ostrostrelec Aleksander Semin, ki bo tako kot vrsta branilcev, uporaben načrt B, potem ko bosta podpisala Parise in Suter.

Ob prostih igralcih pa so v nizkem štartu tudi nezadovoljni zvezdniki: še vedno se prodajajo Rick Nash (Columbus), Roberto Luongo (Vancouver) in Bobby Ryan (Anaheim).