Luka Gračnar je v odlični formi, s Salzburgom pa ima v letošnji sezoni še visoke cilje. Foto: Aleš Fevžer
Luka Gračnar je v odlični formi, s Salzburgom pa ima v letošnji sezoni še visoke cilje. Foto: Aleš Fevžer
"Gračko" se je po tekmi pozdravil z vsemi hokejisti Olimpije. Foto: Aleš Fevžer
Matthias Trattnig
Matthias Trattnig je postavil končni izid v Tivoliju. Foto: Aleš Fevžer
Gračnar že peto leto brani vrata Salzburga
Tudi Salzburg iz Ljubljane z dvema točkama

Salzburg je imel veliko premoč (streli na vrata 20:52), a hokejisti Telemacha Olimpije so si z borbeno igro prislužili aplavz v Tivoliju, saj so se odlično upirali favoritom Lige Ebel (1:3). Podobno predstavo morajo ponoviti v torek ob 19.15, ko se bodo srečali z Linzem.

Rdeči biki so dobili uvodnih sedem tekem Lige Ebel, nato pa doživeli tri poraze. Še posebej grenka sta bila doma proti Znojmu (4:5) in v Innsbrucku (5:4 po kazenskih strelih). V Ljubljani so končali negativno serijo.

Odvalil se nam je kamen od srca
"Zmaga je bila res pomembna, kamen se nam je odvalil od srca. Linz ima super ekipo, proti Znojmu smo ga malce lomili. Mislim, da ni razloga za paniko, saj igramo dobro. Sezona bo še zelo dolga. Začeli smo jo zelo dobro, saj smo nanizali nekaj zmag v Ligi prvakov in dobili tudi uvodnih sedem tekem Lige Ebel. Lani smo slabše začeli, a nato nanizali 17 zmag," je pojasnil slovenski reprezentančni vratar.

Ni pričakoval tako težke tekme v Tivoliju
Gračnar se je nekajkrat izkazal v zadnji tretjini, ko je Olimpija skušala znižati zaostanek. Lepo je posredoval pri strelu Žige Pešuta. "V letošnji sezoni smo že precej lažje zmagovali kot v Ljubljani. Tokrat smo igrali malce medlo, preveč mehko smo delovali na ledu. Mi smo kakovostnejša ekipa, Olimpija pa se bori, vsi igralci dajejo vse od sebe. Ljubljančani igrajo zelo grd hokej, a drugače se ne da konkurirati v Ligi Ebel s tem kadrom, ki ga imajo na voljo. Tudi mi smo nato igrali tak hokej. Na srečo smo se po prejetem zadetku takoj odzvali in znova povedli. To je bilo zelo pomembno. Lažje je braniti na tekmah, ko ima nasprotnik več priložnosti. Vedel sem, da bo imela tudi Olimpija svoje priložnosti. V zadnji tretjini pri izidu 1:3 so imeli veliko priložnost za znižanje, potem pa bi bilo znova vroče. V vsakem trenutku moraš biti pripravljen. Nisem pričakoval tako težke tekme, vsekakor pa sem bil pripravljen na tako srečanje," je poudaril prvi vratar rdečih bikov, ki bo konec oktobra dopolnil 21 let.

Z zeleno-belimi se je v zadnjih sezonah že večkrat srečal: "Všeč mi je, da za Olimpijo igra veliko mladih slovenskih fantov, ki so zelo dobri. Naredijo še več od pričakovanj. Tujcev ne poznam dobro. Olimpija je vsako leto zelo borbena, fantje veliko drsajo in grizejo za vsako zmago. Če ne vložiš veliko truda, lahko izgubiš proti vsaki ekipi v Ligi Ebel."

Sistem igre se v Salzburgu ne spreminja
V Salzburgu se je pred dvema letoma končalo obdobje Pierra Pageja, ki je bil zelo nepriljubljen v Tivoliju. Lani je moštvo vodil Don Jackson, a je klonil na peti tekmi finala proti Bolzanu. V letošnji sezoni je odlično ekipo prevzel Daniel Ratushny, ki je zelo umirjen strokovnjak. "Avstrijski igralci so skoraj popolnoma enaki, prišlo je do zamenjave štirih ali petih tujcev. Vsako leto pridejo kakovostni tujci, to se pri nas ne spreminja. Sistem se ni spreminjal, še vedno igramo odprt in napadalen hokej. Naš cilj je imeti veliko posest ploščka v napadalni tretjini," je razložil Gračnar.

Ob natrpanem urniku sta potrebna dva dobra vratarja
Tudi v letošnji sezoni si mesto med vratnicami deli z Berndom Brücklerjem. "Gračko" je branil na sedmih srečanjih in je obranil 92 odstotkov strelov na vrata, Brücklerju gre precej slabše (89,5 %). "Mislim, da ni bilo nikoli določeno, da eno tekmo branim, naslednjo pa bo v vratih Bernd. Vedno ima prednost tisti vratar, ki je v boljši formi. Razlike so zelo majhne. Morda imaš slab dan, pa to izkoristi drugi vratar. V tako natrpanem sporedu tekem potrebuješ dva dobra vratarja, saj vedno pridejo krize. Vsako minuto v vratih si je treba zaslužiti. Vreden si točno toliko, kot si se izkazal na zadnji tekmi," je povedal Gračnar.

Rdeči biki blestijo v Ligi prvakov
Salzburg se je zelo izkazal tudi v Ligi prvakov. V skupini I, v kateri so igrali tudi Jyväskylä, Jönköping in Kloten, je zasedel prvo mesto s 15 točkami. "Igranje v Ligi prvakov ne sme biti izgovor ob porazih v Ligi Ebel. Poleti smo trdo trenirali in lahko igramo tri tekme na teden. Liga prvakov je zelo kakovostno tekmovanje. Uspelo nam je osvojiti prvo mesto v skupini, v kateri ni bilo slabih moštev. Liga Ebel je dokazala, da je zelo kakovostna. Tudi Dunaj je osvojil prvo mesto, Bolzano je prav tako zbral nekaj točk, Beljak pa je odigral pod pričakovanji," je dodal Gračnar.

Morda bo moral izpustiti novembrski turnir v Ljubljani
Med 6. in 8. novembrom bo v dvorani Tivoli odigran mednarodni turnir EIHC, na katerem bodo poleg Slovenije nastopile še reprezentance Japonske, Belorusije in Avstrije. Salzburg bo v tem terminu igral dve tekmi osmine finala Lige prvakov. Rdeči biki se bodo 4. in 11. novembra srečali s švedsko Luleo.

"Ne vem, kakšna bo odločitev vodstva kluba. Z veseljem bi igral na turnirju v Ljubljani za reprezentanco, če bom vpoklican, seveda pa bi rad igral tudi v Ligi prvakov. Za te odločitve so drugi pristojni. Uskladiti se morata selektor in naš trener Daniel Ratushny, ki pa ima podobno težavo, saj je tudi avstrijski selektor in bo prisoten na turnirju v Ljubljani. Lahko se zgodi, da me ne bo v Ljubljano. Zelo nehvaležno bi bilo izbirati. Prednost bi dal Ligi prvakov, saj so na sporedu že izločilni boji, medtem ko je turnir v Ljubljani le pripravljalni," je še povedal Gračnar.

Gračnar že peto leto brani vrata Salzburga
Tudi Salzburg iz Ljubljane z dvema točkama