Blaž Gregorc je drugi Slovenec v dresu Pardubic. Pred desetletjem je v mestu ob Labi igral že Tomaž Razingar, ki je Gregorca tudi priporočil Čehom. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Gregorc je drugi Slovenec v dresu Pardubic. Pred desetletjem je v mestu ob Labi igral že Tomaž Razingar, ki je Gregorca tudi priporočil Čehom. Foto: MMC RTV SLO
Jan Muršak
Jan Muršak bo v svoji krstni KHL-sezoni z Amurjem dvakrat prišel v bližino domovine: konec oktobra in sredi januarja. Foto: Aleš Fevžer

"Tega branilca smo opazovali na podlagi pozitivnega priporočila našega nekdanjega igralca Tomaža Razingarja, kar se je potrdilo na svetovnem prvenstvu, kjer je v dresu slovenske reprezentance zbral tri podaje na sedmih tekmah. Zadovoljni smo, da nam ga je uspelo dobiti in z njim okrepiti našo obrambo," je za klubsko spletno stran poudaril generalni menedžer Ondrej Šebek.

Steber obrambe "risov"
Visokorasli Blejec, ki je visok kar 193 cm, je hokejsko dozorel na Švedskem pri Södertäljeju, pri katerem je dve leti odigral tudi v najboljši švedski ligi, ki se po novem imenuje SHL. Po petih letih igranja za Södertälje se je lani preselil na Dansko, kjer je v dresu Odenseja na 54 tekmah zbral šest golov in 21 podaj.

23-letni branilec je zadnja tri leta standardni reprezentant, kjer običajno igra v 1. branilskem paru skupaj z Mitjo Robarjem, s katerim je igral ključne minute tako na uspešnih olimpijskih kvalifikacijah v Vojensu kot na neuspešnem SP-ju v Stockholmu.

Pardubice so v pretekli sezoni zasedle 10. mesto v Extraligi, nato pa izgubile dvoboj za vstop v končnico. Klub je sicer leto predtem in leta 2010 postal prvak Češke.

Muršak konec oktobra v Zagrebu
Druga najmočnejša hokejska liga na svetu KHL je v ponedeljek objavila spored sezone 2013/14. Prvi Slovenec v Ligi KHL Jan Muršak bo sezono začel doma v Habarovsku 6. septembra, ko bo Amur gostil novinca iz sosednjega Vladivostoka. Drugi novinec Medveščak bo istega dne ob debiju gostil sloviti CSKA. Muršak bo v Zagrebu gostoval 28. oktobra, medtem ko bo Prago in Bratislavo obiskal sredi januarja.

Prva tekma sezone, v kateri bo vsak od 28 klubov v razširjenem ruskem prvenstvu odigral 54 tekem, bo odigrana 3. septembra, ko se bosta v ponovitvi finala Gagarinovega pokala pomerila dvakratni zaporedni prvak Dinamo Moskva in Traktor Čeljabinsk.