Tim Thomas se vrača v NHL in upa na ponudbo
Tim Thomas se vrača v NHL in upa na ponudbo "pokopališča vratarjev" Philadelphie. Na drugi strani Anže Kopitar upa, da bo dogovor o nastopu NHL-ovcev v Sočiju vendarle sklenjen. Foto: Reuters
Rick DiPietro je branil na četrtfinalni tekmi olimpijskih iger v Torinu, kjer je Finska premagala ZDA s 4:3.
Rick DiPietro, nekoč prvi izbranec in veliki vratarski up, zdaj pa kronično poškodovani čuvaj mreže, ki ga je doletel pričakovani odkup. Leta 2006 je z Islandersi podpisal rekordno dolgo 15-letno pogodbo, po kateri bi moral letno prejemati 4,5 milijona dolarjev. Foto: EPA

"Stvari se premikajo, a malenkosti še ostajajo. Ne bi bilo pošteno, če bi rekli, da smo se že dogovorili," je po ponedeljkovem sestanku komisar Lige NHL Gary Bettman. Poleg njega sta bila na pogajanjih v New Yorku še predsednik sindikata igralcev NHLPA-ja Donald Fehr in predsednik IIHF-ja Rene Fasel.

Zadnja beseda pripada sindikatu
Fehr bo o sestanku obvestil igralce po skupščini sindikata naslednji teden, zadovoljen pa je bil tudi prvi mož svetovne hokejske organizacije Fasel. "Imeli smo zelo konstruktiven sestanek. Z dogajanjem bom seznanil nacionalne zveze in olimpijski komite. A prepričan sem, da bomo na koncu našli rešitev," je dejal Fasel, o tem, kdaj bo dogovor dejstvo, pa le: "Kmalu, zelo kmalu."

Zadnji kamen spotike je dolžina načrtovane prekinitve v Ligi NHL, medtem ko so se za zavarovanje igralcev, logistiko in druge stvari že dogovorili. Od dogovora je odvisen nastop najboljših hokejistov na svetu, med njimi tudi Anžeta Kopitarja, na katerega močno računa Slovenija, ki bo prvič nastopila na olimpijskih igrah.

Columbus prepričal dobitnika Vezine
Medtem se je pozornost Lige NHL od nabora 2013 preusmerila na nadaljnje odkupe predragih igralcev in dvorjenje prostim igralcem, saj se bo "tržnica" letos odprla 5. julija, pri čemer se lahko klubi že dva dni prej začnejo pogovarjati z igralci, ki so se jim iztekle pogodbe.

Med prostimi igralci je največ zanimanja za odkupljene zvezdnike kot so Vincent Lecavalier, Danny Briere in Ilja Brizgalov. Najbolj burno pa je med vratarji: na dan nabora je pogodbo s Phoenixom za 6 let in 34 milijonov dolarjev podaljšal Mike Smith.

Veliko je bilo ugibanj o najboljšem vratarju pretekle sezone Sergeju Bobrovskemu, ki se je le dogovoril s Columbusom. Ruski vratar, ki mu je SKA iz KHL-a ponujal kar 10 milijonov dolarjev na sezono, je na koncu sklenil 2-letno pogodbo v vrednosti 11,25 milijona dolarjev.

DiPietru "pokojnina" vse do l. 2029
Veliko prahu znova dviga Tim Thomas, ki se po enoletnem prostovoljnem "izgnanstvu" želi vrniti. 39-letni Američan, ki je bil leta 2011 najzaslužnejši za naslov Bostona, je prosti igralec in si naj bi želel zaigrati za Philadelphio. Malce severneje se je pri NY Islandersih končala saga o nekoč 1. izbrancu nabora leta 2000. Po preštevilnih poškodbah so Otočani odkupili Ricka DiPietra, ki bo zdaj vse do leta 2029 (!) prejemal po milijon in pol "odkupnine" za predčasno prekinjeno 15-letno pogodbo.