Ivo Jan je sezono začel kot pomočnik Bojana Zajca, po zelo slabem štartu pa je prevzel mesto glavnega trenerja. Po napornem ritmu tekem si bo vzel teden dni odmora, izklopil bo telefon in o vsem skupaj v miru premislil. Foto: Aleš Fevžer
Ivo Jan je sezono začel kot pomočnik Bojana Zajca, po zelo slabem štartu pa je prevzel mesto glavnega trenerja. Po napornem ritmu tekem si bo vzel teden dni odmora, izklopil bo telefon in o vsem skupaj v miru premislil. Foto: Aleš Fevžer
Nicholas Ross
Nicholas Ross, ki je v zadnjih tednih v sijajni formi, je verjetno v soboto odigral zadnjo tekmo za zeleno-bele. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Hebar, Jerry Kuhn in Žiga Pešut
Jerry Kuhn je po tekmi dejal, da ni še prav nič jasno, kje bo nadaljeval kariero. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija si je s porazom skoraj zaprla vrata končnice

Zeleno-beli so na izjemno pomembnem srečanju proti Sapi Fehervar delali neverjetne napake. Prvi zadetek so Madžari dosegli v 18. minuti po veliki napaki Gala Korena, ko je imela Olimpija celo igralca več, Andras Benk mu je odvzel plošček in nato z izjemnim strelom pod prečko matiral Jerryja Kuhna. Na začetku druge tretjine je plošček pred izhodom iz obrambne tretjine ušel Mateju Hočevarju, stari lisjak Frank Banham pa je hitro zaposlil Andrewa Sarauerja, ki je popolnoma osamljen povišal na 0:2.
"Power play" popolnoma odpovedal
Poglavje zase je bil "power play". V prvi tretjini je imela Olimpija kar minuto in 13 sekund dva igralca več, a ji ni uspelo povesti. Zmajem ni uspelo unovčiti kar devetkratne prednosti igralca več na najpomembnejši tekmi sezone.
"Že pred tekmo sem opozarjal, da bo to popolnoma drugačna ekipa Sape. Prikazali so precej več želje v primerjavi s četrtkovo tekmo. Moji fantje so imeli celo preveč želje, zato so delali neumne napake. Madžari so samo čakali na te napake, ki smo jih prepogosto delali. Zasluženo so zmagali. Zapravili smo zelo pomembno tekmo. Vsi smo se zavedali, kaj ta tekma prinaša. Izidi na drugih tekmah so nam šli na roko, vse je bilo odvisno od nas. Nismo bili dovolj zreli za boljši izid," je bil potrt 38-letni Jan, ki mu je v drugem delu Lige Ebel uspelo sestaviti kompaktno moštvo in se po zmagah nad Gradcem, Dornbirnom in Sapo celo približal mestom, ki vodijo v končnico, kar je bilo po rednem delu zares težko pričakovati.
Že na ogrevanju se je videlo, kaj se dogaja v klubu
Moštvo je doživelo številne spremembe od septembra, finančne težave pa se poznajo na vsakem koraku. V prejšnjih sezonah je celotno organizacijo imel v svojih rokah Robert Verlič s svojo ekipo.
"Od te tekme sem pričakoval veliko več, čeprav je bilo težko ponoviti četrtkovo tekmo na Madžarskem. V prvi tretjini nismo izkoristili igre petih proti trem in nepisano pravilo je, da kdor tega ne unovči, potem tekmo izgubi. Celo tekmo smo bili v zaostanku, mi pa smo ekipa, ki se težko vrača po zaostanku. Že na ogrevanju se je videlo, kaj se dogaja v klubu. Na ogrevanju ni bilo glasbe, ob predstavitvi igralcev je ni bilo, ni je bilo tudi med tekmo, očitno je taka kriza v klubu, da varčujemo že pri DJ-ju," je odločno zatrdil Jan, ki prvič vodi profesionalno ekipo in si zares želi uspeti kot trener. Bolj trnovo pot za začetek te kariere bi si težko izbral.
Naslednji teden brez treningov
Olimpija je v kvalifikacijski skupini po šestih krogih na petem mestu, zbrala je šest točk. Po olimpijskem premoru so na sporedu še štirje krogi. Ljubljančani 24. februarja gostujejo v Dornbirnu, kjer niso še nikoli zmagali, in za konec še v Gradcu. V Tivoli prihajata Innsbruck in KAC.
"Prvi teden imamo prosto. Potrebujemo nekaj časa zase, da se vse skupaj nekoliko poleže. Ključni igralci so bili v zadnjih tednih preveč obremenjeni. 10. februarja nadaljujemo treninge. Videli bomo, koliko igralcev bo še ostalo, kdo izmed tujcev se bo še vrnil. To je že vprašanje za vodstvo kluba. Nismo še obupali, še vedno so možnosti za preboj v končnico. Marsikoga smo presenetili s tem, da smo dobili še tri tekme. Ne vem, kaj se bo zgodilo s tujci, ki imajo ponudbe iz tujine," je še dodal Jan, ki je celotno življenje v hokeju, a v tako težkih razmerah še ni deloval: "Slabo finančno stanje kluba vpliva name in seveda tudi na vse igralce, ki nosijo težave v glavah. Iz izkušenj slutim, kaj se bo zgodilo. Želim si, da bi ekipa ostala skupaj, a glede na finančno stanje o tem zelo dvomim."
Kuhn in Ross blizu odhoda v Nemčijo
Kuhn in Nick Ross imata ponudbi iz nemške lige, prestopni rok pa se konča 15. februarja. Zelo verjetno bosta zapustila Ljubljano, saj bi s tem Olimpija tudi precej privarčevala. Končnica je malo verjetna, državno prvenstvo pa je v Sloveniji popolnoma izgubilo veljavo. V hokejskih krogih se že sprašujejo, kdaj za božjo voljo se bo znova začel "boj za svinjsko glavo".

Olimpija si je s porazom skoraj zaprla vrata končnice