Zeleno-beli so bili zelo potrti po porazu z Medveščakom, na lestvici so padli na peto mesto in nujno potrebujejo točke za priključek k vrhu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zeleno-beli so bili zelo potrti po porazu z Medveščakom, na lestvici so padli na peto mesto in nujno potrebujejo točke za priključek k vrhu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je slast zmage na večnih derbijih okusil le šestkrat. Posebej grenak je bil zanj poraz v aprilskem finalu državnega prvenstva z 0:4 v zmagah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Pance
Žiga Pance v letošnji sezoni še ni ujel prave. Dosegel je štiri zadetke in prispeval tri podaje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lukaš Hvila
Lukaš Hvila se ni udeležil treninga v soboto, tudi telefona ni dvigoval. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klemen Pretnar
Klemen Pretnar se vrača v ekipo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Tavželj
Andrej Tavželj je na prvem letošnjem derbiju v Tivoliju dosegel lep zadetek s strelom od daleč. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po odhodu tujcev z Jesenic so v vlogi favorita Ljubljančani. Zanimanje za srečanje je veliko, saj je na voljo le še 1.000 vstopnic in obeta se najboljši obisk v letošnji sezoni v Tivoliju. Železarji so imeli znova zelo buren teden zunaj ledenih ploskev. V Beljaku so imeli na voljo le 16 igralcev, saj so vsi tujci, razen Anttija Puse in vratarja Michala Fikrta, zapustili Gorenjsko. Primer Lukaša Hvile je še nerešen. Moštvi sta se v Ligi Ebel srečali 24-krat, obe ekipi pa imata po 12 zmag.
Järvenpää: Odhodi tujcev nas ne bodo zavedli
Zmaji po sijajnem začetku sezone popuščajo. Na zadnji sedmih tekmah so doživeli kar pet porazov, od tega tri doma. Igra nikakor ne steče, "power play" že vso sezono ne deluje, vse to se je videlo tudi na petkovi tekmi proti Medveščaku (1:2), ki je še sedmič odnesel poln plen iz Ljubljane. "Razočaran sem bil po porazu z Medveščakom. Nismo izkoristili svojih priložnosti. Vsi smo vedeli, da imajo izjemnega vratarja. Nismo se dovolj dobro postavili pred vrati, da mu bi preprečili pogled. Edini zadetek smo dosegli z bližine, kar sem tudi pričakoval pred tekmo. Ogledal sem si veliko videoposnetkov, morda celo preveč. Medveščak je trenutno najboljša ekipa v ligi," je pojasnil trener Hannu Järvenpää, ki je tudi sobotni večer preživel ob gledanju posnetkov tekem Jeseničanov.
Finec je v dveh letih na klopi Olimpije uspešen v Ligi Ebel, vsekakor pa to ne velja za derbije z Jesenicami. Zeleno-bele je vodil na 20 večnih derbijih (prijateljske tekme niso vštete), dobil jih je le šest. Posebej v državnem prvenstvu so bili železarji v zadnjih sezonah veliko boljši, a tudi v Ligi Ebel so vedno nevaren tekmec, motiv pa imajo izjemen.
"Ja, te tekme res niso šle po naših načrtih. V nedeljo imamo novo priložnost. Odhodi tujcev z Jesenic nas ne bodo zavedli, maksimalno se bomo pripravili na to srečanje. Te tekme se odločajo v glavah, ne v nogah. Moja naloga bo, da bodo igralci kar najbolje psihično pripravljeni, noge potem kar same sledijo. Moramo imeti pozitiven pristop k tekmi. Po dveh grenkih porazih sem zelo srečen, da bomo naslednjo tekmo igrali proti Jesenicam. Za taka srečanja ni potrebno posebno motivirati igralcev," je še dodal 48-letni Finec, ki je v petek znova poslušal kritike nekaterih posameznikov s tribun.
Ž. Pance: Skrivnosti ni, vsi se poznamo
"Celotna ekipa mora že od prve minute zaigrati precej bolj zavzeto kot na zadnjih tekmah. preprosto moramo doseči gol. Med obema slovenskima ekipama ni skrivnosti, vsak pozna vsakega, odločajo malenkosti. Jeseničani so imeli v zadnjem času nekaj težav, vendar to ničesar ne spreminja. Absolutno ni nobenega razloga, da bi jih podcenjevali, saj v derbijih ni favoritov. Ne smemo imeti preveč izključitev, treba pa bo zadeti ob "power playu"," je povedal kapetan Žiga Pance, ki je v petek dosegel edini zadetek za zeleno-bele proti Zagrebčanom.
Hvila ni treniral, ne oglaša se na telefonske klice
Jeseniški mladeniči, ki so čez noč morali prevzeti odgovornost na svoja pleča, imajo seveda drugačne načrte. V Beljaku so odlično kombinirali, imeli dvakrat skoraj dve minuti dva igralca več, vendar jim zadetka nikakor ni uspelo doseči. Pozna se pomanjkanje izkušenj. Pred vrati so se najbolje znašli tujci. Lukaš Hvila je v letošnji sezoni dosegel kar deset golov. Slovak si je v petek dopoldne segel v roke s predsednikom Slavkom Kanalcem za nadaljevanje začetega sodelovanja, pomočniku Dejan Varlu pa je potrdil, da bo odšel z ekipo na tekmo v Beljak, a ga na avtobusu ni bilo. Vmes je klub napadalcu poravnal tudi zaostale obveznosti. Hvile ni bilo na sobotni trening, na telefonske klice se ni odzval.
Obramba bo močnejša za Klemena Pretnarja in Nejca Berliska, ki v Beljaku nista igrala. Prvič na letošnjih večnih derbijih bo branil Gašper Krošelj, ki je na lestvici vratarjev še vedno na zelo visokem četrtem mestu (92,6 odstotka obranjenih strelov), poleg tega pa je Michal Fikrt zbolel in v soboto ni treniral.
Maksimalno motivirani mladeniči
"Mladi igralci so v Beljaku znova prikazali zelo dobro igro. Kvaliteto imajo, le pred golom se bo treba bolje znajti. Brez samozavesti je težko doseči gole, pred vrati je treba biti bolj odločen," je poudaril trener Heikki Mälkiä. Njegov pomočnik Varl je dodal: "Motiv je zelo velik. Mladi igralci se še preveč zavedajo priložnosti, ki so jo dobili po odhodu tujcev. To se je poznalo na zadnjih dveh tekmah. Igramo zelo dobro, a manjka nam moči in zbranosti v napadu. Imamo premalo igralcev in proti koncu tekme zbranost popusti, nato pa dobimo gole iz odbitih ploščkov. Fantje hočejo vsako tekmo dokazati, da so vredni zaupanja in tudi na derbiju bodo dali svoj maksimum."
Motiv bo večji kot pri Olimpijinih tujcih
"Naša igra nikakor ni slaba, ravno nasprotno, igramo zelo dobro, a kaj nam pomaga, če ne dosežemo golov. Z odhodom igralcev, ki so po večini dosegali zadetke, bo treba prevzeti odgovornost nase, zadevati moramo začeti drugi. Manjka nam le zadetek, po katerem se nam bo zagotovo odprlo in tudi mi bomo še zmagovali. Najslajše bi bilo zagotovo zmagati proti večnemu tekmecu, kateremu pripada vloga favorita, a sem prepričan, da imamo mi večji motiv kot Olimpijini tujci, glede na to, da igramo le slovenski fantje," je razmišljal Anže Kuralt, ki se zaveda, da so Jeseničani na 20 tekmah dosegli le 47 golov, kar je najmanj v ligi.
Tavželj: Zmaga bi vlila samozavest
Andrej Tavželj je v zadnjih treh sezonah preživel številne težke trenutke. Najprej ni bilo denarja pri Olimpiji, potem je bila prazna blagajna tudi v Italiji, zdaj pa je še na Jesenicah. "Derbi ima vedno popolnoma svoja pravila, vse je mogoče. Navijače čaka zelo zanimiva tekma. Zmaga na derbiju bi nam vlila tudi potrebno samozavest za naslednje tekme. Po dveh porazih smo bili na dnu, vendar za derbije se vedno maksimalno motiviramo in v Ljubljano nikakor ne gremo z belo zastavo, ampak po dve točki," je dejal kapetan železarjev, ki je še januarja lani igral za večne tekmece.
Oba letošnja derbija sta bila zelo napeta. V Tivoliju so 16. septembra zmagali zmaji s 4:3, 21. oktobra v Podmežakli pa so bili boljši železarji s 5:4 po kazenskih strelih.

23. krog, danes ob 17.30:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

LINZ - KAC CELOVEC

ORLI ZNOJMO - SAPA FEHERVAR

GRADEC - MEDVEŠČAK

DUNAJ - BELJAK

SALZBURG je prost.


Lestvica: * LINZ 20 16 1 3 +19 33 KAC CELOVEC 19 13 1 5 +18 27 SALZBURG 20 12 2 6 +3 26 MEDVEŠČAK 20 11 2 7 +13 24 TILIA OLIMPIJA 20 11 2 7 +7 24 SAPA FEHERVAR 20 10 3 7 +3 23 DUNAJ 20 8 3 9 -4 19 ORLI ZNOJMO 19 7 3 9 -18 17 VSV BELJAK 20 8 0 12 -9 16 GRADEC 20 8 0 12 -12 16 ACRONI JESENICE 20 5 5 10 -20 15 * - poraz po podaljšku oz. kazenskih strelih prinaša eno točko