Anže Kopitar je v deseti NHL-sezoni osmič dosegel mejo 20 golov. S tremi točkami je zdaj pri skupno 58 točkah sezone 2015/16, s čimer je napredoval na 16. mesto najučinkovitejših hokejistov lige. Foto: Reuters
Anže Kopitar je v deseti NHL-sezoni osmič dosegel mejo 20 golov. S tremi točkami je zdaj pri skupno 58 točkah sezone 2015/16, s čimer je napredoval na 16. mesto najučinkovitejših hokejistov lige. Foto: Reuters
Jaromir Jagr (Florida Panthers)
Številni se sprašujejo, ali bi lahko Jaromir Jagr, če ne bi treh sezon preigral v KHL-u in ne bi bilo "lock-outov", lahko ujel tudi Wayna Gretzkyja? A Jagr odgovarja, da se je v Rusiji spet sestavil, pozdravil in spravil v najboljšo mogočo formo, da se je lahko pri 39 letih vrnil v NHL. Foto: Reuters
- Wayne Gretzky 2.857 točk
- Mark Messier 1.887
- Jaromir Jagr 1.851
- Gordie Howe 1.850
- Ron Francis 1.798
Anaheim - Washington
V Anaheimu so se udarili razigrani Racmani, ki so lovili 12. zaporedno zmago, in vodilni Prestolniki. Na koncu so odločali kazenski streli, pri katerih je z golom TJ Oshieja slavilo prvo moštvo letošnje sezone Washington. Foto: Reuters

Na polovici tekme so sicer Canucksi vodili z golom Dana Hamhuisa, nato pa je neučinkovite Kingse prebudil slovenski zvezdnik. Najprej je AK11 s podajo v 31. minuti sodeloval pri izenačujočem golu branilca Drewa Doughtyja, nato pa je dve minuti pozneje ob številčni premoči še sam dosegel jubilejni 20. gol sezone, ki se je na koncu izkazal za zmagovitega.

300. gol za Jeffa Carterja
Sredi zadnje tretjine je bilo odpora gostov konec, Kopitar je v ogenj poslal Jeffa Carterja za 3:1. Čez 39 sekund je sledil še gol veterana Vincenta Lecavalierja. Piko na i za končnih 5:1 pa je z drugim golom večera postavil Carter, za katerega je bil to jubilejni 300. gol kariere.

"Najbrž smo igrali bolje proti Anaheimu kot nocoj," je bil tipičen komentar trenerja Darryla Sutterja. Kralji so sicer po skoraj mesecu dni končno dosegli več kot tri gole na tekmo: 12. februarja so v podaljšku slavili pri NY Rangersih s 5:4, od takrat pa so na 10 tekmah samo enkrat dosegli tri gole, drugače pa dva ali manj.

V boj z Anaheimom za vrh skupine
Kralji (82 točk) v razvrstitvi Pacifiške divizije zaostajajo za točko za vodilnim Anaheimom (83). "Za nami je res srce parajoči poraz z Anaheimom. Tako smo si želeli te zmage, a je bila njihova želja še močnejša prevzeti vodilno vlogo v Pacifiški skupini. Vemo, da jih moramo ujeti, edini način, kako bomo to dosegli je, da bomo znova začeli zmagovati," je še napovedal Doughty.

Jagr tretji na večni lestvici, Messier še na dosegu
Dogodek ponedeljkovega večera v Ligi NHL se je sicer odvil v Sunrisu na jugu Floride, kjer so se udarili Panterji in Kosmatinci. Češka legenda Jaromir Jagr je namreč prispeval podajo in s tem dosegel 1.851 točko v Ligi NHL, s čimer je prehitel Gordieja Howa in sam zaseda tretje mesto na večni strelski lestvici.

Pred zimzelenim Jagrom sta samo dve ikoni šampionskih Edmonton Oilersov: drugi najučinkovitejši hokejist vseh časov Lige NHL je Mark Messier s 1.887 točkami, daleč spredaj in nedosegljiv na prvem mestu pa je Wayne "Največji" Gretzky z 2.857 točkami. Legendarna št. 68 iz Kladna se še zdaleč ne namerava upokojiti, tako da bi moral v naslednji sezoni ujeti in prehiteti tudi Messierja, ki ima zdaj 36 točk prednosti. Na 63 tekmah sezone je sicer Jagr letos prispeval že 21 golov in 28 podaj oz. kar 49 točk, in to pri 44 letih.

"Govorimo raje o zmagah"
"To je bolj za vas, fante iz medijev. Zdaj je to za menoj, zdaj pa se skoncentrirajmo na zmage,"
je bil v svojem slogu odrezav Jagr, ki ga je bolj kot osupljiv točkovni mejnik motilo to, da je njegova Florida osvojila samo točko proti Bostonu. Panterji so sicer res nadoknadili tri gole zaostanka, a v 4. minuti podaljška je zmagovito točko s prvencem v dresu Kosmatincev prinesel Lee Stempniak.

- Wayne Gretzky 2.857 točk
- Mark Messier 1.887
- Jaromir Jagr 1.851
- Gordie Howe 1.850
- Ron Francis 1.798