Boston Bruins so gladko dobili prvo tekmo v Pittsburghu. Foto: Reuters
Boston Bruins so gladko dobili prvo tekmo v Pittsburghu. Foto: Reuters

Dobro smo začeli finalno serijo, a to je zgolj ena tekma. Če bo Pittsburgh še naprej tako napadal, kot je nocoj, bo slej ali prej dosegel zadetek.

Tuukka Rask
Tuukka Rask
Ko je Boston pred dvema letoma osvojil Stanleyjev pokal, je bil eden ključnih mož takratni vratar Tim Thomas. Letos utegne biti jeziček na tehtnici Tuukka Rask. 26-letni Finec je na prvi tekmi ubranil vseh 29 strelov. Foto: Reuters

To tekmo moramo hitro pozabiti. Našo igro bomo analizirali in poskušali ugotoviti, kako se lahko bolje pripravimo na naslednji obračun.

Anže Kopitar
Marian Hossa
Marian Hossa je odločil srečanje v United Centru. Foto: Reuters
Jonathan Quick
Vratar Los Angelesa Jonathan Quick je ubranil 34 od 36 strelov Chicaga. Foto: Reuters

Zdajšnji prvaki so tekmo v United Centru začeli odlično, saj so kljub močnemu naletu Blackhawksov povedli, nato pa so Chicagu dovolili preobrat, ki ga je sklenil Marian Hossa. Anže Kopitar je na ledu preživel dobrih 19 minut, na vrata Coreyja Crawforda je sprožil zgolj enkrat.



Prvi brejk je uspel hokejistom Bostona, ki so dobili prvo tekmo konferenčnega finala v Pittsburghu. Bruinsi so izkoristili slab dan vratarja Thomasa Vokouna, medtem ko je gostujoči vratar Tuukka Rask ubranil vseh 29 strelov trikratnih zmagovalcev Stanleyjevega pokala.

Za Kingse usodna druga tretjina
Obramba Los Angelesa je na čelu z izjemnim Jonathanom Quickom v prvi tretjini nevtralizirala napad Chicaga, za nameček so gostje prvo tretjino sklenili z vodstvom. V 15. minuti so Blackhawksi storili napako v obrambi, Dave Bolland je pred vrati plošček nespretno odbil naravnost na palico Justina Williamsa, ki je hladnokrvno zatresel mrežo. Quick je tudi v prvi polovici druge tretjine v obup spravljal domače hokejiste, ki pa so po dobre pol ure igre vendarle izenačili. Z leve strani je silovito sprožil Johnny Oduya, vratar Los Angelesa je plošček odbil, v mrežo pa ga je pospravil Patrick Sharp.

Zmagoviti gol je še pred koncem tretjine zadel Marian Hossa. Duncan Keith je ustrelil z modre črte, odlični Slovak pa je s palico plošček preusmeril za Quickov hrbet in Chicagu prinesel pomembno zmago. To je bil že 8. gol hokejista iz Stare Lubovne za Chicago v končnici in prav vse tekme, na katerih je zadel, so Blackhawksi dobili.

Vokoun storil prvo večjo napako
Šokirani so CONSOL Energy Center zapustili navijači Pittsburgha, ki so po izjemnih predstavah svojih hokejistov v letošnji končnici pričakovali zmago, doživeli pa so visok poraz. Gostitelji letos v končnici dosegajo v povprečju po 4,27 gola na tekmo, a tokrat niso našli poti mimo izjemnega vratarja Bostona, Tuukke Raska, ki je ubranil vseh 29 strelov. Mrežo Penguinsov je v 9. minuti načel David Krejči, ki je izkoristil sploh prvo večjo napako vratarja Thomasa Vokouna v letošnji končnici. Po strelu Čeha se je plošček odbil od branilca Paula Martina in se počasi odkotalil v mrežo.

Krejči vknjižil 19. točko v končnici
Strasti so se razvnele, gledalci so bili priča številnim grobim naletom, zloglasni Matt Cooke je bil zaradi naleta v hrbet Adama McQuaida celo izključen, pretepa se je udeležil tudi Jevgenij Malkin, ki je z nekaj udarci položil Patrica Bergerona. V prvi polovici zadnje tretjine so bili dvomi o zmagovalcu dokončno razblinjeni. Krejči je za svojo 19 točko v končnici še drugič ugnal Vokouna, zmago je s strelom ob drugi vratnici po podaji z desne strani potrdil Nathan Horton.

Liga NHL, konferenčni finale, prvi tekmi:

Vzhod:
PITTSBURGH (1) - BOSTON (4) 0:1
0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Krejči 9., 45., Horton 48.

Druga tekma bo v torek ob 2.00.

Zahod:
CHICAGO (1)
- LOS ANGELES (5) 1:0
2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Sharp 33., Hossa 37.; Williams 15.

Druga tekma bo v ponedeljek ob 2.00.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Dobro smo začeli finalno serijo, a to je zgolj ena tekma. Če bo Pittsburgh še naprej tako napadal, kot je nocoj, bo slej ali prej dosegel zadetek.

Tuukka Rask

To tekmo moramo hitro pozabiti. Našo igro bomo analizirali in poskušali ugotoviti, kako se lahko bolje pripravimo na naslednji obračun.

Anže Kopitar