Justin Taylor je Olimpijo ekspresno povedel v vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Justin Taylor je Olimpijo ekspresno povedel v vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Derek Ryan, Sapa Fehervar
Derek Ryan je utišal 2.000-glavo množico v Tivoliju z izenačujočim zadetkom v 6. minuti. Foto: MMC RTV SLO
Petr Šachl
Na tekmi sta zmaje pokopala predvsem dva ključna dogodka: v 30. minuti je slavljenec Petr Šachl (v petek je dopolnil 34 let) zapravil izredno lepo priložnost za vodstvo s 4:1, ki bi najbrž odločilo srečanje ... Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Sergej Smirnov
... in velika napaka branilca Sergeja Smirnova, po kateri je Sofron dosegel zmagoviti zadetek. Foto: Marko Kovič

Ta je tri minute pred iztekom tekme storil veliko napako, potem ko je v obrambi plošček podal naravnost na palico Istvana Sofrona, ki je darilo z veseljem sprejel in zadel za še tretjo zmago Sape nad Olimpijo v letošnji sezni. Zmaji so Madžare nazadnje premagali v lanski sezoni, natančneje 18. februarja, ko so slavili po izvajanju kazenskih strelov (5:4).

Ryan hitro utišal domače navijače
Ljubljančane je ekspresno v vodstvo že v 2. minuti popeljal Justin Taylor. V igri z igralcem več je po podaji Jamieja Fraserja še devetič letos zatresel mrežo in se na vrhu letošnje klubske strelske lestvice izenačil z Alešom Mušičem. Toda veselje domačih navijačev ni trajalo dolgo, že štiri minute pozneje je izid poravnal Derek Ryan. Najboljši igralec 11-kratnih madžarskih prvakov je po ubranjenem prvem strelu le strpal plošček za nemočnim Jeanom-Philippom Lamoureuxom. Sapa je bila veliko boljši nasprotnik, ustvarila si je bistveno več strelov na vrata, a so Ljubljančani vse nalete do konca prve tretjine le zdržali.

Dva zadetka v dveh minutah
Zmaji so v šesti minuti druge tretjine znova smuknili v vodstvo, potem ko je gostujoči vratar Adam Munro podajo Erika Panceta preusmeril v lastno mrežo. Že hip kasneje so domači navijači slavili že tretji zadetek svojih ljubljencev. Po izključitvi nekdanjega Olimpijinega branilca Harlana Pratta je Fraser na modri črti nakazal strel, nato pa podal Johnu Hughesu, ki je plošček ob vratnici poslal v mrežo. Munro je bil povsem nemočen. Gostiteljem je kazalo zelo dobro, Petr Šachl je v 30. minuti zapravil izjemno priložnost, nato pa so zeleni nekaj trenutkov kasneje storili napako v obrambi, ki jo je spretno izkoristil Adrian Toth in zadel za 3:2. V 35. minuti je sledilo izenačenje. Po slabo izvedeni domači menjavi je proti golu neovirano oddrsal Csaba Kovacs, ki je brez težav ugnal Lamoureuxa (3:3).

Hladen tuš v 57. minuti
V uvodnih minutah zadnje tretjine so imeli Madžari na ledu preveč igralcev, zaradi česar je sledila kazen dveh minut, ki pa je zmaji niso izkoristili, saj je moral natanko sedem sekund pozneje zaradi visoke palice na kazensko klop Mušič. Obe ekipi sta bili precej izenačeni, tri minute pred koncem pa je sledil hladen tuš. Sergej Smirnov je pred svojimi vrati storil začetniško napako in izgubil plošček, Sofron pa je mojstrsko preigral še Lamoureuxa in zatresel mrežo za 3:4. V zadnji minuti so Ljubljančani s šestimi igralci močno pritisnili na Munrova vrata, 15 sekund pred koncem se je zadnja izjemna priložnost ponudila Žigi Pancetu, ki pa po podaji izza gola ploščka ni uspel polsati v mrežo.

Izjavi po tekmi:
Aleš Mušič:
"Zelo škoda je te tekme. Pri vodstvu s 3:1 smo naredili nekaj nepotrebnih napak, kar so gostje hitro izkoristili in se vrnili v igro. V zadnji tretjini smo skušali vse, da bi dosegli zmagoviti zadetek, a nam ni uspelo, tri minute pred koncem pa nas je napaka v obrambi stala tekme. Madžari čakajo na naše napake, ki pa jih pogosto delamo v srednji tretjini. Plošček hočemo pripeljati v napadalno tretjino, vendar naredimo preveč napak in sledijo protinapadi. Oni so zelo potrpežljivi, mi pa hočemo preveč na hitro vse skupaj zaključiti. To nas je stalo zmage. Vrniti bo treba igro na nivo iz začetka sezone. Treba bo biti bolj trden v obrambi, izped gola bo treba pomesti ploščke. Trenutna forma ni na nivoju tiste izpred desetih tekem. Bilo je veliko poškodb in težkih gostovanj z dolgimi vožnjami, a vsi so na istem. Še vedno smo v dobrem položaju, čeprav so se nam ekipe zelo približale. Med drugim in sedmim mestom so izjemno majhne razlike, zato še nič ni izgubljenega. Cilj seveda ostaja preboj med prvih šest."
Kevin Primeau, trener Sape Fehervar: "Na zadnjih tekmah se nam je že nekajkrat zgodilo, da smo imeli lepo prednost, pa smo nato vse zapravili v zadnji tretjini. Nazadnje se nam je to zgodilo doma protii Linzu. Tokrat smo bili v zaostanku dveh zadetkov, a nismo se predali, na klopi je bilo vedno pozitivno vzdušje, kar se je na koncu obrestovalo. Naš vratar je bil sijajen, zelo je zaslužen za ti dve točki. Zadovoljen sem z našo točkovno bero, po zadnjem reprezentančnem odmoru se nismo mogli sestaviti, izgubili smo štiri tekme zapored, utrujenost je bila velika. Na srečo smo se hitro pobrali, tudi fantje iz četrtega napada so začeli dosegati zadetke."

27. krog:
TILIA OLIMPIJA - SAPA FEHERVAR
3:4 (1:1, 2:2, 0:1)
2.200; Taylor 2., E. Pance 26., Hughes 27.; Ryan 6., Toth 33., Kovacs 35., Sofron 57.

KAC CELOVEC - MEDVEŠČAK
1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

SALZBURG - DUNAJ
1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

ORLI ZNOJMO - GRADEC
1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

LINZ - BELJAK
* 2:3 (2:0, 0:1, 0:1)
* - po podaljšku

ACRONI JESENICE so bile proste.

Lestvica:                 *          
LINZ                25 19 3  3 +25 41
MEDVEŠČAK           25 15 2  8 +25 32
SALZBURG            24 15 2  7  +5 32
TILIA OLIMPIJA      25 13 3  9  +7 29
DUNAJ               25 12 4  9  +1 28
KAC CELOVEC         23 13 1  9  +8 27
SAPA FEHERVAR       25 12 3 10  +3 27
VSV BELJAK          24 11 0 13  +2 22
GRADEC              24 10 1 13 -15 21
ORLI ZNOJMO         24  8 3 13 -28 19
ACRONI JESENICE     24  6 5 13 -33 17
                                     
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih 
    strelih prinaša eno točko