Jan Muršak uživa v Ljubljani in za zdaj se mu ne mudi nazaj v Detroit. Foto: Gašper Repina
Jan Muršak uživa v Ljubljani in za zdaj se mu ne mudi nazaj v Detroit. Foto: Gašper Repina
Kevin De Vergilio
Kevin De Vergilio je zamenjal Simona Fergusona. Že na drugi tekmi v zeleno-belem dresu je dosegel zadetek, Ferguson pa na desetih tekmah ni zatresel mreže. Foto: Gašper Repina
Bojan Zajc
Bojan Zajc je vse misli usmeril k članskemu moštvu Olimpije. 46-letni trener je zelo motiviran in zadnja tretjina v Salzburgu ga je razjezila. Foto: Gašper Repina
Jerry Kuhn
Jerry Kuhn je v prvi tretjini preprečil vodstvo Salzburga, v zadnjih 20 minutah pa je bil nemočen ob naletu rdečih bikov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pierre Page
Pierre Page ni zadovoljen z učinkom izkušenih igralcev. Napovedal je, da bodo v prihodnje več priložnosti dobili mlajši igralci. Foto: MMC RTV SLO

radicija neuspehov hokejistov Telemacha Olimpije v Salzburgu se nadaljuje. Zmaji so prvih 40 minut blesteli, prvič je zadel Kevin De Vergilio, dvakrat pa je bil natančen izjemni Jan Muršak. A v zadnji tretjini so divjali rdeči biki.

Že pot Olimpijinih igralcev na tekmo je napovedovala, da nedelja ne bo srečen dan. Ljubljančanom se je pokvaril avtobus, zato so na tekmo zamudili. Prvi plošček je padel z 20-minutno zamudo. 40 minut so se zmaji sijajno držali in pomislili smo že na prvo zmago v Salzburgu po 28. decembru 2008. V zadnji tretjini so imeli preveč izključitev in gostitelji so se v Ljudskem vrtu na Solnograškem "razleteli" po ledeni ploskvi (6:3).
Po izenačeni igri v prve pol ure so pobudo prevzeli Ljubljančani. Dve minuti so imeli celo dva igralca več, vendar jim ploščka nikakor ni uspelo spraviti za hrbet zelo dobrega vratarja Luke Gračnarja, ki je zbral 29 obramb.
De Vergilio dolgoletni prijatelj McBrida
V 34. minuti ga je z lepim strelom iz obrata ukanil Kevin De Vergilio, ki je v petek debitiral v zeleno-belem dresu. Takoj po tekmi si je privoščil večerjo, nato pa si je vzel tudi čas za pogovor za MMC.
"Moram se še navaditi na nov klub in na novo ligo, ki je kakovostna. Vzdušje v garderobi je zelo dobro, fantje se veliko pogovarjamo, hitro sem opazil, da je tu prava kemija. Brock McBride je moj dolgoletni prijatelj, nekaj let sva stanovala skupaj, priporočil me je Olimpiji, zdaj pa mi pomaga, da se privadim na nove razmere. Poznam tudi Jerryja Kuhna, skupaj sva odraščala. Veliko lažje je, če prideš v nov klub in poznaš nekatere igralce," je pojasnil 26-letni Američan.
"V prvih 40 minutah smo igrali zelo zbrano v obrambi, potem pa smo začeli delati napake, preveč je bilo izključitev. V drugi tretjini smo imeli veliko priložnosti ob prednosti dveh igralcev več, vendar nismo zadeli. Ko je Salzburg izenačil na 3:3, so začeli leteti po ledu, in ni jih bilo več mogoče ustaviti," je tekmo na Solnograškem opisal De Vergilio, ki je pred prihodom v Tivoli igral v švedski drugi ligi za Tingsryd.
"Lockout" se lahko še malce zavleče
Zelo ga je navdušil tudi Muršak: "V Ligi Ebel je veliko izkušenih igralcev, ki ne delajo veliko napak. Kakovost igre je zelo visoka; pred tem sem igral v drugi švedski ligi in to je zdaj kar preskok. Imam visoke cilje, rad bi igral v močni igri in zdaj se moram dokazati v Ligi Ebel. Zelo lepo je trenirati in igrati z Janom Muršakom, ki je zares izjemen drsalec, pametno se odloča v ključnih trenutkih. Vsi upamo, da se bo 'lockout' še malce zavlekel, saj je zares velika okrepitev za Olimpijo. Z njim je vse lažje."
Muršak imel preveč nabrušene drsalke na mehkem ledu
Muršak je tudi v Salzburgu dokazal, da je pravi vodja moštva. Dvakrat je bil na pravem mestu in je spretno poslal plošček v prazno mrežo. "Salzburg je bil nevarnejši v prvi tretjini, nato pa smo mi prevzeli pobudo v drugi tretjini in povedli s 3:1. Na začetku zadnje tretjine so imeli srečo, saj se je plošček čudno odbil, izenačili so na 3:3. Mi smo popustili, oni pa so se nato razigrali. Led je bil izjemno slab. Pričakoval sem precej boljšo ledeno ploskev, saj smo igrali v Salzburgu, ki ima močno moštvo. Led se je kar ugrezal, imel sem preveč nabrušene drsalke za tako površino. Večkrat sem imel občutek, da sploh nikamor ne pridem. Plošček se je nenavadno odbijal, oni so bili na te razmere bolje pripravljeni, a to ne sme biti izgovor. Ne bi smeli tako popustiti v zadnji tretjini," je povedal 24-letni Mariborčan, ki je na šestih tekmah zbral že štiri gole in deset podaj.
Trenutno ima vse misli v Ljubljani
"Veliko moštev je enakovrednih, izstopa le Beljak, ki niza zmage in ima zares močno moštvo. Mi se lahko še izboljšamo, proti Sapi je bilo vse skupaj videti že zelo dobro. Lahko igram še bolje. Trener opravlja odlično delo, nekateri igralci pa bodo morali pokazati več," je še dodal Muršak, ki ne pogreša Lige NHL: "S potekom pogajanj v Ligi NHL se ne obremenjujem, ne spremljam dogajanj. Ko se bo začelo, bom odšel nazaj v Detroit. Trenutno imam vse misli v Ljubljani."
Tudi Liga AHL boljša od Lige Ebel
Za konec pogovora je Muršak primerjal igranje v Ligi NHL in AHL z nastopi v Ligi Ebel: "Poškodba me je lani zaustavila. Do februarja nisem igral, nato pa sem odigral le po pet minut na srečanje v četrtem napadu. Izgubil sem samozavest, nisem streljal na vrata, prehitro sem oddajal plošček. Nisem si upal narediti napake. 'Lockout' je dobra izkušnja zame, pridobil sem si samozavest v manj kakovostni ligi. Lige NHL in Ebel se ne da primerjati. Mislim, da je celo Liga AHL boljša liga od Ebla, saj se igra precej hitreje. Veliko je mladih igralcev, ki se hočejo dokazati, drsajo vsepovsod po ledu. Včasih sploh ni veliko taktike, zato je zelo težko igrati v Ligi AHL. Bolj mi leži evropski slog igranja, saj je več prostora. Nekateri v Evropi ne igrajo dobro, nato pa v Ligi NHL na manjšem prostoru znova blestijo. Moja želja je, da se dokažem v NHL-u. Če mi ne uspe, pa bom z veseljem igral tudi v kakšni kakovostni ligi v Evropi."
Zajc: Porušila se nam je disciplina
Bojan Zajc je bil po tekmi slabe volje: "V drugi tretjini nismo izkoristili prednosti dveh igralcev več, ki smo jo imeli dve minuti. Vseeno smo nato hitro dvakrat zadeli in imeli po dveh tretjinah zelo dober izid. Takoj na začetku zadnje tretjine smo začeli delati neumne prekrške, hitro smo prejeli dva gola z igralcem manj. Salzburg je napadal z vsemi silami in težko smo sledili. Osem minut smo imeli igralca manj v zadnji tretjini, na zadnjih tekmah pa smo se držali pravila, da imamo lahko na srečanju skupno šest ali osem minut izključitev. Porušila se nam je disciplina v igri, Salzburg pa je to izkoristil in zasluženo zmagal," je ocenil tekmo 46-letni strateg, ki je vnesel nov zagon.

Najslabših 20 minut pod njegovim vodstvom

"Pred zadnjo tretjino smo se dogovorili, da moramo zdržati njihov uvodni nalet z igralcem več. Na žalost nam ni uspelo, hitro smo naredili še en prekršek in oni so izenačili na 3:3. Energija v naši igri je padla, oni so dobili silovit zalet. Tudi takšna tekma se zgodi, to je bilo najslabših 20 minut pod mojim vodstvom. Vodstvo po 40 minutah nič ne pomeni," je še dodal Zajc.
Na šestih tekmah pod njegovim vodstvom so zmaji osvojili sedem točk, njegov predhodnik Heikki Mälkia je na uvodnih šestih srečanjih zbral le dve. "Zdaj ni čas za obtoževanje, vsak ima del krivde za ta poraz. Dejstvo je, da prvi napad ne more vsega sam narediti. Potrebno bo, da se prebudijo tudi nekateri drugi igralci. Muršak je zares vnesel dodatno energijo, a moštvo ocenjujem kot celoto. Hitro moramo pozabiti na ta poraz, že v petek nas čaka nova tekma," je zaključil Zajc, ki je delo z mladimi hokejisti Olimpije prepustil Ildarju Rahmatuljinu. Mladi zmajčki so v soboto ugnali Gradec s 3:2 in ostajajo na vrhu lestvice EYHSL.
Page: Hokej ni zabava, ne igra se samo napadalno
Salzburžane v torek čaka tekma s Kometo iz Brna v okviru turnirja "European Trophy 2012", zato so priložnost v nedeljo dobili tudi nekateri mladi igralci. Izkazal se je predvsem Patrick Obrist z dvema zadetkoma.
Trener rdečih bikov Pierre Page nikoli ni povsem zadovoljen. Tudi tokrat si je vzel kar nekaj minut za analizo tekme z novinarji: "Ves čas sem poudarjal, da lahko vedno dosežemo veliko zadetkov, velika težava pa je naša obramba. Tokrat so priložnost dobili mladi igralci, ki so se zares izkazali. Nekateri izkušeni igralci sploh ne mislijo na igro v obrambi, tudi v prvih dveh tretjinah tekme je bilo tako. V zadnji tretjini smo se zbrali, v napadu smo si priigrali veliko priložnosti, nasprotniku pa nismo dovolili veliko strelov. Pristop je bil pravi. Hokej ni zabava, kjer bi lahko šli vsi v napad, nekateri igralci bodo morali popraviti svoj odnos do igre."
Glavna tema dneva v Avstriji je bil v nedeljo zvečer vsekakor skok padalca Felixa Baumgartnerja. Njegov podvig so s ploskanjem spremljali vsi igralci na ledeni ploskvi, večina gledalcev pa je ostala na tribunah in navdušeno pozdravila njegov pristanek.

Iz Salzburga,
Aleš Golob