Andy Chiodo je zbral 28 obramb. Ob predstavitvi igralcev je prejel velik aplavz, navijači KAC-a ga niso pozabili. V sejemski dvorani je branil med letoma 2010 in 2013. Foto: MMC RTV SLO
Andy Chiodo je zbral 28 obramb. Ob predstavitvi igralcev je prejel velik aplavz, navijači KAC-a ga niso pozabili. V sejemski dvorani je branil med letoma 2010 in 2013. Foto: MMC RTV SLO
Fabian Dahlem
Fabian Dahlem je lahko zadovoljen s prikazano igro. V soboto je na sporedu krajši trening, v nedeljo zjutraj pa že dolga pot v Dornbirn. Foto: MMC RTV SLO
Martin Stloukal
Novi trener Celovčanov Martin Stloukal ni dobil aplavza ob predstavitvi. Navijači in tudi domači novinarji ne zaupajo 43-letnemu češkemu strokovnjaku, ki je prej vodil Orle iz Znojma. Foto: MMC RTV SLO

Lani so bili zeleno-beli prikovani na zadnje mesto, v rednem delu so zbrali le 21 točk iz 44 tekem, v drugem delu so zaigrali bolje, vendar bili vseeno precej oddaljeni od končnice. Avstrijski novinarji na tribuni v Celovcu so bili presenečeni nad agresivno igro in izjemnim motivom mlade ekipe, skoraj niso mogli verjeti, koliko mladih slovenskih hokejistov igra na zelo visoki ravni.
V 10. minuti kazalo na polom
Na petkovi tekmi (3:1) je imela Olimpija prvo veliko priložnost, Mattu Whitu in Hunterju Bishopu ni uspelo ukaniti sijajnega vratarja Pekke Tuokkole. Kazen je sledila v prvi resni akciji gostiteljev, robustni Mike Siklenka je že v 2. minuti pospravil odbiti plošček v mrežo in Celovčani so na krilih navijačev (v različnih kotih dvorane imajo kar tri navijaške skupine) prevladovali v uvodne četrt ure. Motiva jim po lanski slabi sezoni ni manjkalo, 4.197 gledalcev se je nagnetlo v dvorano, kjer se pod stropom bohoti 30 praporjev za naslov avstrijskega prvaka.
Ko je v 10. minuti Jean-Francois Jacques (166 tekem v Ligi NHL za Edmonton in Anaheim) z izjemnim strelom pod prečko ob prednosti igralca več še drugič matiral Andyja Chioda, se je zdelo, da bodo gostitelji do vrha napolnili mrežo Ljubljančanov. Trener Fabian Dahlem je našel prave besede in od 25. minute naprej so zmaji zaigrali precej pogumneje, imeli številne priložnosti in lahko bi odnesli točko s težkega gostovanja.
Dahlem: Tekmeca smo preveč spoštovali
"Na začetku tekme smo imeli preveč spoštovanja do tekmeca. V prvi tretjini smo imeli tri velike priložnosti, pa nismo zadeli. Ko je imel KAC veliko premoč, nas je reševal odlični vratar Chiodo. Po znižanju na 2:1 smo bili ob koncu druge tretjine blizu izenačenja. Zelo zanimivo bi bilo videti, kako bi se razpletla tekma v tem primeru. V športu malenkosti delajo razlike. Zelo sem zadovoljen z igro v zadnji tretjini. Iz take tekme smo se lahko veliko naučili in že v nedeljo v Dornbirnu moramo biti še boljši," je pojasnil nemški strokovnjak na klopi Olimpije.
"Izid seveda ni dober. Z nekaj sreče bi lahko odnesli tudi kakšno točko. Na tako zahtevnem gostovanju je potrebna tudi sreča. Na koncu tekme smo imeli več moči od nasprotnika, zelo dobro smo delali v pripravljalnem obdobju, imamo tudi veliko dobrih drsalcev. Primerjajte igralce obeh ekip. KAC je za nas popolnoma drug svet," je odločno pripomnil nemški strokovnjak in poudaril, da je treba na stvari gledati pozitivno in ne že po prvem porazu širiti slabe volje.
Koren: Tudi ob zaostanku ne popuščamo
Edini zadetek za Olimpijo je z natančnim strelom z desne strani ob prednosti igralca več v 38. minuti dosegel Gal Koren. "Komaj smo čakali uvodno tekmo sezone. Bili smo polni energije in naredili malce preveč napak na začetku tekme. V nadaljevanju smo se umirili in zbrali. Od 25. minute smo igrali zelo dobro, natančno po navodilih trenerja. Vse do zadetka KAC-a za 3:1 smo bili v napadu, izvajali pritisk na njihova vrata. Pri nas se čuti, da tudi ob zaostanku nihče ne bo popustil, imamo veliko srce in borili se bomo do zadnje sekunde. Zelo dobro smo delali in prepričan sem, da bomo letos zbrali precej zmag," je poudaril 22-letni center drugega napada.
Sodnika nista favorizirala gostiteljev
Omeniti velja tudi zelo pošteno sojenje. Ulrich Erd in Manuel Nikolić sta gostiteljem prisodila 14 minut kazni, Olimpiji pa šest. V preteklih sezonah so delivci pravice zelo favorizirali avstrijske ekipe in se prav gotovo ne bi tako dosledno odločali za kazni, ki so tudi razjezile domače navijače.
Klobasa in pivo sestavni del tekme ...
Po lanski zelo slabi sezoni, ko se KAC senzacionalno ni prebil v končnico, so si navijači zares želeli dobrega štarta v sezono. Že več kot uro pred tekmo so se zbrali pred dvorano, vrsta za vstopnice je bila kljub dežju dolga. Največja razlika v primerjavi s Slovenijo je ponudba hrane in pijače v dvorani. V zastareli sejemski dvorani je že po prvi tretjini zmanjkalo hrenovk, ker je bilo povpraševaje izjemno. Morali so hitro naročiti dodatne zaloge.
... v Sloveniji pa smo bolj papeški od papeža
Pivo je teklo v potokih, to je pač samoumevno na športnih prireditvah v Avstriji in Nemčiji, pri nas pa zakon to onemogoča. Navijači so prav gotovo veliko več zapravili za pijačo in hrano kot pa za vstopnico, ki v Celovcu stane 18 evrov. V Tivoliju trikrat manj, a seveda naslednji petek na domači premieri proti Orlom iz Znojma niti slučajno ne bo toliko gledalcev. Marsikdo bi prišel na tekmo, če bi imeli lahko enako gostinsko ponudbo v dvorani.