Jevgenij Malkin je bil nerešljiva uganka za hokejiste New York Rangers. Foto: Reuters
Jevgenij Malkin je bil nerešljiva uganka za hokejiste New York Rangers. Foto: Reuters

V tem trenutku je popolnoma brezpredmetno iskati odgovore na vprašanje, kaj se je danes zgodilo. Enostavno nismo igrali tako, kot znamo. Igro bomo morali precej popraviti, če želimo dobiti ta dvoboj.

Ryan McDonagh, kapetan New York Rangers
Alex Killorn
Alex Killorn je z edinim zadetkom na peti tekmi serije izločil Detroit iz končnice. Foto: Reuters
Patrick Kane
Patrick Kane je - kot že ničkolikokrat prej - znova Chicago rešil iz zagate. Foto: Reuters

Gostje so z bliskovitio igro popolnoma nadigrali razglašene Rangerse, ki nikakor niso našli odgovora na hitre in učinkovite napade nasprotnika. Največ težav jim je povzročal Jevgenij Malkin, ki je zbral štiri točke (dva gola in dve podaji), kar je njegov najboljši dosežek v končnici po drugi tekmi konferenčnega finala leta 2009, ko je Pingvinom uspelo osvojiti Stanleyjev pokal.

"V tem trenutku je popolnoma brezpredmetno iskati odgovore na vprašanje, kaj se je danes zgodilo. Enostavno nismo igrali tako, kot znamo. Igro bomo morali precej popraviti, če želimo dobiti ta dvoboj," je dejal kapetan Rangersov Ryan McDonagh.

Že pred prvim odmorom vodstvo s 3:0
Ladja New Yorka se je začela potapljati že v drugi minuti srečanja. Po strelu Bena Lovejoyja z modre črte je odbiti plošček iz neposredne bližine v mrežo pospravil Eric Fehr. Že nekaj minut pozneje je Pittsburgh vodstvo podvojil. V igri z igralcem več - izključen je bil Rick Nash - je Malkin sprožil z razdalje, plošček pa je pred vrati v gol preusmeril Patric Hornqvist. Ofenziva gostujoče ekipe ni pojenjala, do prvega odmora so vodili že s 3:0. Conor Sheary je v svoji tretjini ukradel plošček, oddrsal v protinapad in s strelom iz zapestja ukanil nemočnega Henrika Lundqvista.

Nato je na led stopil Malkin, ki je v naslednjih dveh tretjinah zabil po en gol, oba iz power playa. Najprej v 24. minuti, ko je neubranljivo sprožil z razdalje, nato še dvajset minut pozneje, ko je po podaji Briana Dumoulina ob drugi vratnici iz bližine ukanil Anttija Raanto za končnih 5:0.

Detroit že izpadel iz končnice
Medtem so hokejisti Detroita že sklenili letošnje nastope v končnici, potem ko jih je v petih tekmah izločila Tampa Bay. S 34 obrambami je svojo mrežo nedotaknjeno ohranil Ben Bishop, zmago - in napredovanje v 2. krog - pa je gostiteljem slabi dve minuti pred koncem rednega dela srečanja prinesel Alex Killorn. Ta je izkoristil hudo napako gostujočega vratarja Petra Mrazka, ki izza gola ploščka ni poslal do svojega soigralca in zadel iz neposredne bližine po podaji Ryana Callahana. Zadnjih 44 sekund je imel Detroit po izključitvi Jasona Garrisona igralca več, a mu to ni uspelo izkoristiti.

Liga NHL, končnica, 1. krog

Vzhod:
NY RANGERS - PITTSBURGH 1:3
0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Fehr 2., Hornqvist 8., Sheary 17., Malkin 24., 44.

Obrambe: Lundqvist 18, Raanta 14; Murray 31.

TAMPA BAY - Detroit 4:1
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Killorn 59.

Obrambe: Bishop 34; Mrazek 24.

Petek:
WASHINGTON - PHILADELPHIA 1:3

FLORIDA - NY ISLANDERS 2:2


Zahod:
ST. LOUIS - CHICAGO 3:2
* 3:4 (0:0, 1:3, 2:0)
Schwartz 33., Fabbri 47., Backes 55.; Hossa 32., Anisimov 36., Panarin 40., Kane 83.

Obrambe: Elliot 35; Crawford 46.

* - po dveh podaljških

NASHVILLE - ANAHEIM 2:2
1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Fisher 32.; Getzlaf 2., Thompson 38., McGinn 39., Cogliano 57.

Obrambe: Rinne 25; Andersen 31.

Petek:
LOS ANGELES - SAN JOSE 1:3
DALLAS - MINNESOTA 3:1

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

V tem trenutku je popolnoma brezpredmetno iskati odgovore na vprašanje, kaj se je danes zgodilo. Enostavno nismo igrali tako, kot znamo. Igro bomo morali precej popraviti, če želimo dobiti ta dvoboj.

Ryan McDonagh, kapetan New York Rangers