Slovenska hokejska reprezentanca je presenetila prve favorite turnirja. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Slovenska hokejska reprezentanca je presenetila prve favorite turnirja. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar je z izjemnim kazenskim strelom zadel za 3:2. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Veliko veselje risov po uvodni zmagi. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Robert Sabolič in Rok Tičar
Robert Sabolič in Rok Tičar sta zablestela v 22. minuti. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Sijajen uvod risov na Danskem
Slovenski hokejisti z izjemno igro presenetili Beloruse

Risi so natanko leto dni pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju z izjemno disciplinirano igro onemogočili favorite turnirja. Večina Belorusov igra v močni Ligi KHL, tokrat pa razen prebliska v drugi tretjini niso pokazali veliko.

Urbas kronal odličen začetek risov
Začetek je bil za Slovence odličen, saj so zaigrali odločno in trdo, tekmece pa v začetnih minutah stisnili v njihovo tretjino. Vratar Vitalij Koval je imel na začetku nekaj več dela kot Robert Kristan, Slovenci pa so se ubranili tudi prve številčne prednosti. Jan Urbas je v 17. minuti zadel z odličnim diagonalnim strelom z leve strani ob prednosti igralca več. Podal mu je David Rodman, Urbas pa je zadel tik pod stičišče prečke in vratnice. Ob koncu tretjine je imel nekaj sreče tudi Kristan, saj se je plošček po strelu tekmecev odbil od njegove čelade, na srečo pa ni padel v gol.
Tičar zrežiral zadetek Saboliča
Že na začetku drugega dela so si Belorusi znova prislužili izključitev, sledila pa je akcija tekme prvega slovenskega napada. Žiga Jeglič in Rok Tičar sta nase potegnila vse Beloruse. Tičar je odlično podal povsem samemu Robertu Saboliču, ki je z natančnim in močnim strelom povišal na 2:0.

Vrnitev Belorusov v minuti
Belorusi so se vrnili v 28. minuti. Vladimir Denisov je streljal od daleč, napadalec Dinama iz Minska Aleksander Kulakov pa je plošček preusmeril v Kristanovo mrežo. Le minuto in pol pozneje je vrhunsko akcijo izpeljal Andrej Stepanov in izenačil s strelom iz obrata. Belorusi bi lahko tudi povedli, a je ob strelih Stepanova in Alekseja Kaljužnega plošček za las odletel mimo gola.
Mojstrovina "Raze" iz kazenskega strela
V 43. minuti so imeli Belorusi igralca več, Tomaž Razingar je krenil v protinapad, Ilja Kaznadei pa ga je podrl. Kazenski strel je izjemno izvedel "Raza", ki je plošček mojstrsko poslal pod prečko.
V 51. minuti je po strelu Urbasa David Rodman spremenil smer ploščka pred vratarjem Kovalom. Po ogledu posnetka so sodniki zadetek priznali. V zaključku tekme so Belorusi pritisnili, a naredili so preveč napak, Aleksander Kitarov je moral na kazensko klop zaradi naleta. V zadnji minuti je Koval zapustil vrata, a Belorusi tudi s šestimi igralci niso zadeli.

Risi na pravem tekmovalnem dvoboju v prejšnjih petih poskusih nikoli niso premagali Belorusov, ki so nazadnje slavili zmago v Bratislavi na SP-ju 2011, kjer so jih v skupini za obstanek v odločilnem boju premagali s kar 7:1.
Slovenci se bodo v petek ob 21.00 pomerili z Dansko, ki je z 2:0 ugnala Ukrajino.


Izjave po tekmi:

Matjaž Kopitar, selektor slovenske reprezentance: "Prva dva napada sta igrala zelo dobro. Druga dva sta slabše začela, a na takšnem turnirju potrebuješ vse igralce. Nato so tudi oni začeli igrati bolje. Ko smo imeli krizo sredi druge tretjine, bi lahko, če ne bi bila ekipa tako trdna, dobili še kakšen gol ali dva. Tudi zaradi tega sem vesel, da so fantje pokazali značaj, prišli nazaj in zmagali. Ti igralci skozi leta rastejo, igrajo v močnih klubih ... To je šele prva tekma, a smo pripravljeni na te izzive in naloge. Treba je umirjati žogo, saj se v želji, da bi naredili še več, pojavljajo napake. Drsalno smo bili mi boljši, a fizično so močnejši Belorusi. Če si kdo res zasluži to zmago, so to akterji na ledu."

Tomaž Razingar: "Izredno pomembne tri točke. Ni pomembno, kaj je kdo naredil, česa kdo ni. Ekipa je odigrala dobro tekmo, tudi ko smo malo padli, kar je razumljivo proti takšnemu tekmecu, smo se vrnili. Imeli smo dober 'power-play', imeli svoje priložnosti. Danes je bilo tako, kot smo si želeli pred tekmo. A ne želim biti preveč pameten; tekma je za nami, imamo tri točke, gremo se spočit in nato proti Danski."

Robert Sabolič: "Zmenili smo se, da moramo v obrambi igrati res dobro in zapirati rdečo črto, ker bodo imeli težave igrati v njihovi tretjini. Igrišče je bilo malo manjše, kar nam je bilo pisano na kožo. Zelo dobro smo se pobrali po dveh zadetkih, kar je sicer zelo težko, ker moralno padeš. A nas je trener spodbudil, spet smo začeli igrati tako kot od začetka. Mislim, da nas z Danci čaka nova težka tekma, saj so zelo kakovostna ekipa, morali bomo igrati približno tako kot danes."

Andrej Skabelka, selektor Belorusije: "Slovenska ekipa je odlično odigrala prvo in tretjo tretjino. V drugi smo bili mi boljši tekmec, a nismo povsem izkoristili tega, da so naši nasprotniki puščali preveč prostora po kotih igrišča. Upam, da bomo svojo igro popravili do naslednjih tekem turnirja in svoje naloge bolje izpolnjevali."

Olimpijske kvalifikacije, skupina F (Vojens, Danska)

1. krog:
BELORUSIJA - SLOVENIJA
2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
400; Kulakov 28., Stepanov 30.; Urbas 17., Sabolič 22., Razingar 43./kazenski strel, D. Rodman 51.

DANSKA - UKRAJINA
2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Storm 16., Green 25.

Petek ob 17.00:
BELORUSIJA - UKRAJINA

Ob 21.00:
SLOVENIJA - DANSKA

Nedelja ob 14.00:
UKRAJINA - SLOVENIJA

Ob 18.00:
DANSKA - BELORUSIJA

A. G.

Sijajen uvod risov na Danskem
Slovenski hokejisti z izjemno igro presenetili Beloruse