Hokej
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 14 glasov Ocenite to novico!
Kari Savolainen
Kari Savolainen zelo dobro pozna razmere v slovenskem hokeju. Zelo rad prihaja v Slovenijo: "Všeč mi je vaša narava, vaše zelenje. Opažam, da je zdaj precej več turistov, kar je najbrž dobro za vaše gospodarstvo, ni mi pa preveč všeč. Prej je bilo bolje." Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Savolainen zadovoljen, ke...

Dodaj v

Savolainen: Na olimpijske igre ne gremo kot turisti, ampak po kakšno zmago

Z nekaterimi igralci je že govoril, z vsemi še ne
6. september 2017 ob 19:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kari Savolainen je znova selektor slovenskih hokejistov. Pet mesecev pred začetkom olimpijskih iger v Pjongčangu je predstavil načrte. Risi se bodo v skupini B srečali z Rusijo ZDA in Slovaško.

"Imam kakšnih pet kilogramov več in tudi več izkušenj. V zadnjih dveh letih sem delal na vrhunski ravni v finskem klubskem hokeju. A ves čas sem povezan s finsko zvezo, izobražujem trenerje in mislim, da imam zdaj več izkušenj kot takrat. Počutim se bolj samozavestno, o nekaterih stvareh zdaj vem več," je dejal 62-letni Finec, ki je slovensko reprezentanco vodil v sezonah 2003/04 in 2004/05, v sezonah 2010/11, 2011/12 in 2012/13 pa je z njo sodeloval v vlogi svetovalca.

"Ponosen sem, da sem spet tukaj. Pred 20 leti sem prvič prišel v Slovenijo, od takrat sem bil pri vas več kot petdesetkrat. Lepo se je vrniti, veselim se novega dela, ki bo potekalo vso sezono, ne le med olimpijskimi igrami. Časa za priprave ne bo prav veliko, zato razmere morda ne bodo povsem običajne. Ekipo bo treba pripraviti tudi med samim tekmovanjem, kar bo poseben izziv."

Pomagal si bom z ogledi posnetkov lig
Savolainen je po odločitvi Hokejske zveze Slovenije Nika Zupančiča nasledil junija. Zupančič bo ostal pomočnik oziroma bo delal v strokovnem štabu reprezentance.

"Z nekaterimi igralci sem že govoril, z vsemi še ne. A v štabu smo trije in spoznavali se bomo še med sezono. Moji pomočniki bodo opravili glavnino dela z opazovanjem igralcev, pomagal si bom z ogledi posnetkov lig. Igralce lahko tako kar dobro spremljam, je pa seveda pomembno, da imaš tudi stik z njimi," je način dela opisal selektor.

Časa do olimpijskih iger ni veliko
"Spremljal sem tekme v Parizu in mislim, da ni enostavno reči, da so bili igralci slabi. Morda nestalni, igra je bila po sistemu gor-dol. Rezultat je bil slab, ampak ne moremo kriviti samo igralcev. Imeti pravo kemijo v ekipi je najpomembnejše, to pa bo ena glavnih nalog mojega štaba. Pomembna naloga bo, da analiziram, kaj se je zgodilo, kaj se dogaja, in potem naredim ustrezne korale. Prvi koraki bodo narejeni novembra, saj moramo biti do olimpijskih iger pripravljeni. Treningov bo malo, časa tudi. Pomembno bo, da smo vsi v istem čolnu in da bomo veslali v isto smer," je Savolainen dejal o dogajanju na zadnjem SP-ju.

Ena njegovih največjih in najpomembnejših nalog bo priprava ekipe na februarske olimpijske igre. Savolainen je odločen: "Ne potrebujem olimpijske izkušnje samo zaradi izkušnje. Na igrah sem že bil in vem, kako so videti. Moramo dobiti kakšno tekmo, v vrhunskem športu gre za zmage. Vesel bom, če bo naša ekipa naredila tisto, česar je sposobna. Vem, kam lahko fantje sežejo, kaj lahko naredijo."

Rusi igrajo bolje brez velikih zvezdnikov
Na OI 2018 ne bo igralcev iz Lige NHL, kar je lahko za Slovenijo plus, morda pa tudi minus: "Včasih imam občutek, da na primer Rusi igrajo bolje brez velikih zvezdnikov. Seveda pa bo morda majhna prednost za nas, ker igralcev iz Lige NHL ne bo," je dejal selektor, z okoliščinami, kot so politične razmere v korejski severni sosedi, pa se ne obremenjuje: "Ni najbolje, a se s tem ne obremenjujemo. Moramo zaupati, da se bo vse uredilo. Prav to pa govorim tudi igralcem: osredotočiti se moramo na stvari, ki so v naši moči. Če se obremenjeno s tistimi, na katere nimamo vpliva, bomo pod stresom."

Slovenska hokejska baza je majhna, kar pa selektorja ne skrbi: "Včasih je celo lažje, če nimaš veliko igralcev. Poskrbeti moraš samo, da se ne poškodujejo. Mislim, da je zdaj več igralcev na višji ravni. Ko sem bil nazadnje selektor, ni bilo takšne baze, zdaj je drugače. Seveda pa je vedno težko sprejeti odločitev o tem, kdo bo v ekipi in kdo ne. Upam, da mi bo uspelo prav izbrati."

A. G.
Prijavi napako
Komentarji
Anfield1892
# 06.09.2017 ob 21:33
Srčno upam, da se motiš Springbok in to še zdaleč ne samo zaradi OI in hokeja...
qwatebriga
# 06.09.2017 ob 23:22
Vipavec
Mislim da je cilj prenizko postavljen.
Lahko bi rekel da bo dal vse od sebe da bo vse zbral skupaj in ponovil rezultat iz Socija. Ne pa kaksno zmago?


Pa si ti videl kdo so nasi tekmeci?
kalnesh
# 06.09.2017 ob 23:45
qwatebriga

Ne, ni.
Vipavec
# 06.09.2017 ob 21:55
Mislim da je cilj prenizko postavljen.
Lahko bi rekel da bo dal vse od sebe da bo vse zbral skupaj in ponovil rezultat iz Sočija.
Ne pa kakšno zmago?
zamudnik
# 06.09.2017 ob 22:13
ZDA, RUS, SVK. Bomo tu zmagali dva- ali trikrat? In če že eno čudežno utrgamo, bomo potem imeli zegen in v nadaljevanju spet naleteli na koga v rangu Avstrije?
Springbok
# 06.09.2017 ob 21:10
Nič ne bo. ZOI 2018 v Južni Koreji odpade. Bosta Kim in Donald poskrbela.

NHL je že dobro vedel, zalaj ne bo prekinil sezone zaradi OI.
kurjac
# 08.09.2017 ob 13:23
ocitno ma zveza dost evrckov da lohk vlac tuje " strokovnjake " ..ce pogledam strokovni stab matr sej jih je ze skor pol ekipe ..zato pa imajo fantje premije celga 1000 ..in to z O.I. in S.P vred ..bravo ...ker nateg ....
mojir
# 07.09.2017 ob 16:32
Jaz še vedno upam na Anžetov nstop na OI, čeprav nič ne kaže, da bi se Bettman premislil.
DAbears
# 07.09.2017 ob 04:46
Lol qwatebriga
Dobr si me nasmeju
Grem stavit ce bi ti bil selektor smo garant prvi v skupin brez izgublene tekme
happy schimetzky
# 07.09.2017 ob 14:48
@vipavec
se pravi ti pričakuješ, da bo nekdo prevzel vlogo kopitarja in s tem tudi njegovo znanje, izkušnje, mentaliteto in knowhow? Super :P
Vipavec
# 07.09.2017 ob 07:34
Težko gre skozi če so cilji postavljeni nižje kot kar so dosegli naši z zmagami v Sočiju?

Vam dam pa prav eno stvar. Ne bo Kopitarja. Kako bo to vplivalo na naše fante. Bodo dovolj močni in bo kdo drug prevzel to vlogo?

Bistvo pa ja je zdrava. Če bodo vsi zdravi, se lahko zgodi marsikaj.
Kazalo