Miha Brus je dosegel edini zadetek za Jeseničane na tekmi proti Brianconu. Foto: Drago Cvetanovič
Miha Brus je dosegel edini zadetek za Jeseničane na tekmi proti Brianconu. Foto: Drago Cvetanovič
Aleš Mušič
Aleš Mušič in soigralci še niso v pravi formi. Liga Ebel se za zmaje začenja čez tri tedne v Innsbrucku. Foto: Drago Cvetanovič
Jerry Kuhn
Jerry Kuhn je bil nemočen ob slabi obrambi zeleno-belih. Foto: Drago Cvetanovič


Izjemno močni zasedbi iz Stavangerja na Norveškem in Briancona v Franciji, ki predvsem delujeta v precej bolj urejenem okolju kot oba domača hokejska kolektiva, sta že za uvod potrdila vlogo favoritov na tokratnem blejskem uvodu v sezono.

Francozi, pri katerih igrata tudi reprezentant Boštjan Goličič in branilec Gašper Cerkovnik, so pred šestimi leti na Bledu že zmagali, Norvežani pa so po včeraj videnem najresnejši kandidati za končno zmago, kar bi pomenilo, da bi v teh dobrih dveh desetletjih mednarodnega hokejskega utripa na Bledu postali deseti zmagovalec turnirja.

Močna konkurenca na Bledu
Blejski turnir je ob uvodu v novo sezono običajno vedno postregel z zelo primerno konkurenco. Na Bledu sta denimo zmagovala tudi tako zveneča kluba, kot sta moskovski CSKA in Torpedo iz Ust-Kamenogorska. Seveda prihajata iz druge najmočnejše lige na svetu, kamor se zdaj seli tudi zagrebški Medveščak, ki je bil lani najboljši na blejskem turnirju. Tako zvenečih imen k nam v tem obdobju ni več mogoče privabiti, saj ima spremenjeni tekmovalni ustroj povsem druge zahteve, kot smo jih bili vajeni nekdaj.

Toda očitno je, da se je v slovenskem hokeju premalo sledilo vsem zahtevam, ki jih prinaša svetovno dogajanje. Po tem, kar smo videli prvi dan, Olimpija in pred dnevi sestavljena zasedba Jesenic nimata nobene možnosti za uspeh proti tujima zasedbama. Jutrišnji obračun bo po sezoni, ko pravega derbija nismo niti zares okusili, prinesel kar nekaj nostalgičnih trenutkov. Gre vsekakor za najbolj uveljavljen derbi na slovenski sceni, ki pa se je v največji meri pri številki 450 tudi zaustavil.

Na Jesenicah se morajo končno dogovoriti
Dejstvo, da se na Jesenicah sprte frakcije že nekaj mesecev ne znajo dogovoriti, kako naprej, je vsem znano. Tudi poskus s povabljenci v jeseniško sredino ni uspel. Zdaj je, ker želi ohraniti jedro, od koder se črpa največ igralcev, v vse skupaj posegla pisarna Hokejske zveze Slovenije. Odločitev vodilnih mož je hitro prinesla veliko nerganja in tudi težkih obtožb. Po uveljavljenem pravilu našega okolja se vedno iščejo le negativnosti. Ampak za zdaj kaže, da bodo tisti, ki so potegnili odločilne poteze, pri tem vztrajali. Ali se bo jeseniško okolje prebudilo ali ne, bomo videli.

Obnovljena Podmežakla kar sama kliče po vsebini, potem ko jo bodo zapustili košarkarji z Balkana in Baltika. Vzdušje na blejskih tribunah je narekovalo, da vsi le ne bodo obrnili hrbta pobudi, ki vendarle ni zrasla v Ljubljani. Iz prestolnega mesta je prišla le pomoč, ker je v domačem okolju ni bilo. Je pa res, da je veliko vprašanje, koliko bo še zanimanja za projekt po končanem olimpijskem turnirju v Sočiju. Zato bi bilo dobro, da se končno zganejo tudi odgovorni v železarskem mestu.
Dare Rupar, Val 202