Latvija je bila boljša v prvi polovici uvodne tretjine, nato pa so
Latvija je bila boljša v prvi polovici uvodne tretjine, nato pa so "risi" prevzeli vajeti igre v svoje roke, ki so jih trdno držali vse do 50. minute. Foto: Reuters
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar je dosegel 10. in 11. gol na turnirjih elitne divizije. Ob kapetanu sta na vseh šestih prvenstvih nastopila še Marcel Rodman in Robert Kristan. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Andrej Hebar in Sergejs Pečura
V zadnjih minutah tekme je nerodno ob ograjo trčil Andrej Hebar, ki je moral oditi v garderobo, a bo po prvih informacijah zagotovo nared za sobotno tekmo. Foto: Reuters
branilca Oskars Cibulskis in Krišjanis Redlihs
Latvija že od let a1997 vztraja v Skupin A oz. Elitni diviziji. Ogrodje reprezentance prihaja iz Dinama Rige, latvijskega kluba v močnem Kontinentalni hokejski ligi (KHL). Foto: EPA
Vratar Fabian Weinhandl (Avstrija)
Avstrija je doživela novo blamažo na Slovaškem - . Belorusija jih je premagala s 7:2. Foto: Reuters
Tičar in Kužnik zadovoljna po zmagi nad Latvijo
Odlična igra Slovencev proti Latviji

Slovenci so potrebovali štiri izključitve nediscipliniranih Latvijcev, potem pa se je odprlo. Rok Tičar je zadel prvi, zatem je 1. napad le dosegel prvi gol na turnirju, že 6 minut pozneje pa je kapetan Tomaž Razingar zadel še drugič.


Končni izid postavljen v zadnji sekundi
Vse je bilo odločeno v prvih dveh minutah 3. tretjine, ko je bil drugič natančen Tičar, nato pa je zadel še Rok Pajič. Razočarani Latvijci so se zatekli h grobosti, česar pa risi niso več znali kaznovati, zato pa so nasprotniki dvakrat premagali Roberta Kristana (29 obramb). Prvi Martinš Cipulis, prav v zadnji sekundi pa je končni izid postavil Roberts Bukarts.

Drugi nasprotnik Slovenije Avstrija je sočasno visoko izgubila z Belorusijo, ki je v Košicah slavila s 7:2. S severnimi sosedi se bodo risi pomerili v soboto ob 12.15 v Bratislavi.

Hebar izgubil dvoboj ena na ena
Tekma se je začela s trkom Marcela Rodmana in vratarja Edgarsa Masalskisa ter posledičnim "power playem" Latvijcev. Balti številčne premoči niso izkoristili, a so obdržali pobudo do 6. minute, ko so Slovenci sprožili prvi strel. Risi so se počasi prebudili, za katere je prve nevarne strele sprožil 2. napad Jeglič - Tičar - Sabolič.

Po neizkoriščeni prvi številčni premoči so Slovenci zaigrali še podjetneje in v 17. minuti se je po podaji Boštjana Goličiča sam pred latvijskimi vrati znašel Andrej Hebar, ki pa mu ni uspelo preigrati Masalskisa. Ob koncu tretjine pa je Tomaž Razingar izsilil drugo latvijsko izključitev. Razmerje strelov po 1. tretjini je bilo 9:7 za Latvijo.

Tičarjeva mojstrovina za 1:0
Risi so se mučili z igro z igralcem več, pri čemer so v junaka spreminjali Masalskisa. Robert Kristan je prišel na vrsto ob izključitvi debitanta Jaka Ankersta, ob poskusu Jurisa Štalsa, ki je imel na pol prazno mrežo, pa mu je pomagal Andrej Tavželj. Ob četrti latvijski izključitvi (Krišjanis Redhlis) je razigrani 2. napad le zadel. Žiga Jeglič je s podajo na drugo stran imenitno zaposlil Roka Tičarja, ki je v slogu najboljših ostrostrelcev zadel sam levi zgornji kot Masalskisovih vrat.

Prva gola na turnirju za 1. napad
Sledilo je obdobje odprte igre in priložnosti na obeh straneh, po napaki Latvijcev v nevtralni tretjini pa je na svoj račun končno prišel 1. napad. David Rodman je ukraden plošček podal do brata Marcela Rodmana, ki ob napadu 2 na 1 podal desno do Tomaža Razingarja, kapetan Slovenije pa je podvojil slovensko vodstvo.

Če je napad RRR za prvi zadetek na Slovaškem potreboval kar 219 minut, je na drugega čakal le šest minut. Brata Rodman sta premešala latvijsko obrambo, Marcel pa je tokrat podal levo na drugo stran vrat do osamljenega kapetana, ki mu ni bilo težko drugič zadeti. V zadnji minuti 2. tretjine bi kmalu padel še četrti gol, a je po novi lepi akciji napada JTS Tičar zadel le prečko. Razmerje strelov po 2. tretjini je bilo 24:21 za Latvijo.

Dvojni slovenski udarec v pol minute
Zadnjo tretjino je Latvija želela začeti silovito, a jih je po 54 sekundah ohladil Rok Tičar s drugim golom na tekmi, pri čemer je spretno streljal med nogami. Samo 33 sekund kasneje je bilo vse odločeno, saj je Rok Pajić z natančnim strelom dokončal delo Goličiča, ki ga je poslal v solo. Pri 5:0 za Slovenijo se je selektor Olegs Znaroks odločil za vratarsko menjavo (Masalskis - Raitums) in minuto odmora.

Latvijci omilili poraz v zadnjih minutah
Grob nalet Georgijsa Pujacsa nad Mitjo Robarjem je Latvijcu sicer prinesel izključitev iz tekme, a tudi nekaj volje njegovim soigralcem, ki so zadeli z golom Martinša Cipulisa. Po vrsti so sledile izključitve Slovencev, ki niso znali pripeljati tekme mirno do konca, za kar je sledila kazen v zadnji sekundi, ko je neutrudni 20-letni Roberts Burkarts pokvaril Kristanovo statistiko. Na koncu so Slovenci nadstreljali Latvijce s 35:31.

Prvi korak opravljen, sledi drugi
Latvija, ki je v skupini za obstanek pristala po dveh porazih v "loterijii", je predtem dobila vseh pet srečanj s Slovenijo na uradnih tekmovanjih z razliko v golih 18:4. Slovenija je odlično začela dobro znani boj za obstanek v elitni hokejski diviziji. Dvakrat se je risom uspelo obdržati, trikrat pa so izpadli. Kako bo v šestem poskusu šlo četi Matjaža Kopitarja? Drugi del odgovora sledi v soboto po tekmi z Avstrijo.

75. SP ELITNE DIVIZIJE, Slovaška 2011

BOJ ZA OBSTANEK

SLOVENIJA - LATVIJA
5:2 (0:0, 3:0, 2:2)
Tičar 28., 41., Razingar 34., 40., Pajič 42.; Cipulis 52., Bukarts 60.

Streli: 35; 31
Obrambe: Kristan 28; Masalskis 18, Raitums 12.
Izključitve: 12 min; 17+20 min.
Najboljša igralca: Tičar; Niživijs.

BELORUSIJA - AVSTRIJA
7:2 (3:0, 2:0, 2:2)
Koviršin 5., Grabovski 18., A. Kosticin 19., Stasenko 31., Demagin 33., Korobov 43., Kulakov 52.; Setzinger 41., Schiechl 54.

Lestvica:                        
BELORUSIJA 1 1 0 0 0 7:2 3
SLOVENIJA 1 1 0 0 0 5:2 3
LATVIJA 1 0 0 0 1 2:5 0
AVSTRIJA 1 0 0 0 1 2:7 0



Skupina E, danes ob 20.15:
RUSIJA - DANSKA

Skupina F, danes ob 20.15:
ŠVICA - NORVEŠKA


Tičar in Kužnik zadovoljna po zmagi nad Latvijo
Odlična igra Slovencev proti Latviji