Finski hokejisti se še drugič v zgodovini in prvič po letu 1995 postali svetovni prvaki. Foto: Reuters
Finski hokejisti se še drugič v zgodovini in prvič po letu 1995 postali svetovni prvaki. Foto: Reuters
Petteri Nokelainen
Petteri Nokelainen (levo) je na začetku tretje tretjine izkoristil nezbranost švedskih hokejistov in sklenil finski preobrat. Po tem zadetku poti nazaj za Švede ni bilo več ... Foto: Reuters
Švedski hokejisti
Slavje švedskih hokejistov po edinem švedskem zadetku Magnusa Pääjärvija. Foto: Reuters
Finski hokejisti
Finci so naslov svetovnega prvaka proslavili z zvestimi navijači. Foto: Reuters
Hokejisti Češke
Hokejisti Češke so v tekmi za tretje mesto nadigrali Ruse in zasluženo osvojili bronasto kolajno. Foto: EPA
Finci prvaki po 16 letih

Švedi so se za naslov svetovnega prvaka potegovali osmič. Zadnji naslov so Finci osvojili leta 1995 prav na Švedskem, finalista pa sta se pomerila tudi na olimpijskih igrah pred petimi leti, ko so bili v finalni tekmi s 3:2 boljši Švedi.

Po dveh tretjinah 'le' dva zadetka
Prva tretjina je postregla z dobro obrambo obeh ekip, ki si jima ni uspelo priigrati večjih priložnosti. Švedi so v prvi polovici tretjine pokazali za odtenek boljšo igro, v nadaljevanju pa so se prebudili tudi Finci in na vrata Viktorja Fastha, sicer najboljšega vratarja elitne švedske lige, sprožili strel več od svojega tekmeca (13:12). V drugi tretjini se je igra končno razživela, prva resnejša priložnost se je ponudila Mattiasu Tedenbyju, ki pa mu ploščka ni uspelo spraviti za Fasthov hrbet. Fincem se je hip zatem ponudila še ena izjemna priložnost, a je po strelu Mikaela Granlunda ostalo pri izidu 0:0. Kdor ne da, dobi, pravijo, in to se je tudi zgodilo - finska mreža se je zatresla. Po strelu Magnusa Pääjärvija se je plošček nekoliko odbil od Lasseja Kukkonena in končal v golu.

Najboljša postava 75. svetovnega prvenstva elitne divizije v hokeju na ledu:
Vratar:
Viktor Fasth (Švedska; AIK Stockholm)
Branilca: David Petrašek (Švedska; Dynamo Minsk), Marek Židlicky (Češka; Minnesota Wild)
Napadalci: Patrik Berglund (Švedska; St. Louis Blues), Jaromir Jagr (Češka; Avangard Omsk), Jarkko Immonen (Finska; Ak Bars Kazan).


Immonen napovedal preobrat
Švedi so po zadetku zaigrali še bolje, v igri z igralcem več so zadeli tudi okvir gola, a so Finci njihove nalete preživeli. Proti koncu druge tretjine je hokejistom v rumenem malce padla zbranost, privoščili so si napako v obrambi, 'power play' pa je le nekaj sekund pred iztekom druge tretjine izkoristil Jarkko Immonen in s silovitim strelom pod prečko izid poravnal (1:1).

Izjemen finski začetek zadnje tretjine
Zadnjo tretjino so Finci začeli bliskovito, popolnoma so presenetili svojega tekmeca in v pičlih 46 sekundah zadeli še dvakrat. Švede je spet pokopala napaka v obrambi, plošček je na modri črti izgubil David Petrasek, Petteri Nokelainen pa je švedskega vratarja premagal ob bližnji vratnici. Že v naslednjem napadu je moral Fasth znova po plošček v svojo mrežo, potem ko je po lepi podaji Juhamattija Aaltonena na 1:3 povišal Niko Kapanen.

Popoln razpad sistema
Švedska igra je v zadnji tretjini popolnoma razpadla, Finci so svoje sosede v končnici srečanja popolnoma povozili, saj so jim v pičlih treh minutah nasuli prav toliko zadetkov. Najprej je v 57. minuti odbiti plošček v mrežo pospravil Janne Pesonen, 25 sekund pozneje je odjeknila 'petarda'. Mika Pyörälä je plošček pod vratarja poslal v mrežo, končnih 1:6 pa je slabo minuto pred koncem postavil Antti Pihlstrom.

Čehi osvojili bron
Češki hokejisti so v tekmi za tretje mesto pokazali bistveno več od Rusov. Obe moštvi sta sicer skupaj dosegli kar 11 golov, a kar sedemkrat je plošček končal v ruski mreži. Blestel je zlasti igralec tekme, Čeh Roman Červenka, ki je dosegel hat-trick. Mrežo Konstantina Barulina je zatresel že v 4. minuti, še dvakrat pa je bil uspešen v drugi tretjini. Rusi so se Čehom sicer dobro upirali. nato pa so šestkratni svetovni prvaki pritisnili na plin in v zadnjih 15 minutah srečanja zadeli še dvakrat - končni izid (7:4) je s strelom v prazno mrežo postavil Tomáš Plekanec. V čeških vratih je bil odličen vratar Ondřej Pavelec, ki je od 43 poskusov ubranil 39 strelov.

75. SP ELITNE DIVIZIJE, SLOVAŠKA 2011, Bratislava

Finale:
Švedska - FINSKA
1:6 (0:0, 1:1, 0:5)
9.300; Pääjärvi 27.; Immonen 40., Nokelainen 43., Kapanen 44., Pesonen 57., Pyörälä 58., Pihlstrom 60.

Streli: 33; 32
Obrambe: Fasth 26; Vehanen 32
Izključitve: 8 min; 4 min
Igralca tekme: Pääjärvi; M. Koivu

Za 3. mesto:
ČEŠKA
- Rusija
7:4 (2:3, 3:1, 2:0)
9.300; Červenka 4., 31., 36. Plekanec 59.,
Prucha 11., 23., Marek 47.; Kovalčuk
10., 19., Kulikov 10., Tarasenko 37.

Streli: 28; 43
Obrambe: Pavelec 39; Barulin 21
Izključitve: 4 min; 6 min
Igralca tekme: Červenka; Kovalčuk

Finci prvaki po 16 letih