Marcel Rodman je med elito najizkušenejši ris, saj je na SP-jih najvišje kategorije odigral 42 tekem, eno več od Tomaža Razingarja. Oba veterana ostajata kapetana moštva, drugi pomočnik kapetana pa je kot v Sočiju Anže Kopitar. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman je med elito najizkušenejši ris, saj je na SP-jih najvišje kategorije odigral 42 tekem, eno več od Tomaža Razingarja. Oba veterana ostajata kapetana moštva, drugi pomočnik kapetana pa je kot v Sočiju Anže Kopitar. Foto: www.alesfevzer.com
David Rodman in Tomaž Razingar
Slovenija ima skorajda popolno postavo, vse vratarje in obranilce, od napadalcev manjka le krilni napadalec David Rodman, ki je na olimpijskih igrah večinoma igral v 2. napadu s Kopitarjem in Janom Muršakom. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija 2015 - risi za SP elite na Češkem
Gasilska slika slovenske hokejske reprezentance za SP 2015. Z najmočnejšo postavo na svetovnih prvenstvih se Slovenija odpravlja na Češko, kjer se napoveduje eden najzanimivejših in tudi nepredvidljivih majskih turnirjev. Bodo svoj pečat pustili tudi risi? Foto: HZS

"Zelo nerad napovedujem. Smo sposobni in močni kot še nikoli poprej. Mislim, da je vseeno mogoče prav vse: od izpada, do tako želenega obstanka ali pa tudi četrtfinala in morebiti še kaj več," je bil pred odhodom v Nemčijo odkrit drugi najizkušenejši napadalec Slovenije in pomočnik kapetana Marcel Rodman, za katerega bo to že 14. svetovno prvenstvo.

Kapetan: "Največ šteje ekipni uspeh"
Na 14. članski SP kariere gre tudi kapetan Tomaž Razingar, ki je v soboto praznoval 36. rojstni dan in je med Slovenci tudi najučinkovitejši igralec med elito: na 41 tekmah je prispeval tako 14 golov kot 14 podaj. "Hokej je ekipni šport, zame je bolj verodostojen podatek moštveni uspeh," zavrača hvalo reprezentančna št. 9. "Moramo biti skromni, a tudi predrzni. Sistem tekmovanja je drugačen kot v Sočiju, a zakaj ne bi tudi na Češkem naredili nekaj velikega," razmišlja Razingar, ki se še zlepa ne misli posloviti ne od reprezentance, še manj od hokeja.

Prva dva napada naredila vsaj korak naprej
Prekaljena naveza RR sicer letos pogreša tretji R - Davida Rodmana, ki je sicer edini manjkajoči od jedra olimpijske reprezentance, ki je lani februarja v Sočiju senzacionalno prišla v četrtfinale. Ob tem je Marcel Rodman opozoril, da sta udarna napada od takrat še napredovala.

"Lahko rečem, da so naredili en korak naprej, če ne nekateri kar dva. S tem smo kot reprezentanca nevarnejši za gol. Svoje seveda mora narediti tudi naš 3. napad, ki je prestal že marsikaj in lahko razbremeni udarni dve trojki. Tukaj je še četrti napad, ki bo imel svoj del odgovornosti," je 33-letni Gorenjec, živeč na Štajerskem, prepričan o moči slovenskega napada.

Z obstankom izboljšati zdaj rekordno 13. mesto
Slovenija bo potrebovala ofenzivni presežek in predvidoma dve zmagi za izpolnitev osnovnega cilja, ki ga reprezentanti ponavljajo kot mantro: "Cilj je najprej obstanek." Dve zmagi in kar nekaj golov je bil recept, ki je po starem sistemu skupine za obstanek tudi prinesel edina prava uspeha med elito, ko je Slovenija prišla na SP-jih do rekordnega 13. mesta: Švedska 2002 in Avstrija 2005. Pred dvema letoma, ko se je že igralo v skupini osmih reprezentanc, je Slovenija osvojila dve točki, dosegla pa samo 12 golov na 7 tekmah.

Športni SOS: Dozdajšnji izkupiček risov med elito – sedem nastopov in šest zmag. V zadnjem desetletju samo ena zmaga nad Latvijo s 5:2 na SP-ju 2011.

Pomemben dejavnik - nove klubske pogodbe
Uspešne reprezentančne igre so hkrati priložnost tudi za same hokejiste, saj jih večina v teh dneh sklepa nove pogodbe ali pa še išče nova klube. Kot zadnji je v ponedeljek pogodbo za novo sezono podpisal Miha Verlič, ki je Gradec zamenjal za Beljak. Pred dnevi je vratar Robert Kristan govoril, kako pomembno je zanj, da ima klubsko prihodnost zagotovljeno že pred turnirjem, saj ni več motnje.

Po drugi strani seveda dokazovanje pred agenti in klubi na majski tržnici prinaša tudi dodaten motiv. In v slovenski izbrani vrsti so brez pogodb za sezono 2015/16 številni udarni napadalci: Jan Muršak, Rok Tičar, Žiga Jeglič in Jan Urbas so najbolj izpostavljeni, po vihravi sezoni je v takšnem položaju tudi Marcel Rodman.
SP pomaga pri pogodbi, a ni odločilen
"Če sem iskren, vsako leto imajo naši reprezentančni nastopi nekaj več teže pri opozarjanju klubov v tujini. A daleč najbolj pomaga moštveni uspeh. Zagotovo pomaga posamezniku pri sklepanju nove pogodbe igranje na SP-ju, zagotovo pa to ni odločilnega pomena,"
pojasnjuje pomembno obstransko dogajanje Rodman.