Trg republike bo januarja gostil še dve tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Trg republike bo januarja gostil še dve tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Fabian Dahlem
Fabian Dahlem ni prav nič navdušen nad tekmami na prostem. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance
Žiga Pance je v zadnjem mesecu ujel pravo formo. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Bolzana
Navijači Bolzana so se veselili zmage na Trgu republike. Foto: www.alesfevzer.com
Bolzanu po podaljšku zmaga na Trgu republike

V Celovcu že odštevajo dneve do spektakla med KAC-em in Beljakom na stadionu Wörthersee, kjer se bo v soboto popoldne zbralo 30.000 gledalcev. Zanimanje navijačev in medijev je ogromno. KAC že jutri gosti Dunaj, prihodnji torek pa Linz, a obe tekmi bosta v zastareli sejemski dvorani. Koroški derbi je le en, zato bo ta tekma nedvomno pravi spektakel.

Sneg in nizke temperature so vsekakor odvrnili marsikaterega gledalca v nedeljo zvečer, ko je Telemach Olimpija izgubila proti Bolzanu po podaljšku z 1:2. Zbralo se je le nekaj več kot 1.000 gledalcev. Na tribuni za obema klopema, ki je bila na prejšnjih dveh tekmah sedišče, so umaknili sedeže. Tribuno za golom so podrli. Radovedneži, ki po navadi ne zahajajo na hokejske tekme v Tivoli, so prišli na tekmi proti Jesenicam (2:1) in Dornbirnu (3:5). 16. januarja bo nasproti parlamenta gostoval Beljak, 30. januarja pa še Salzburg.

Nesrečnika Chiodo in Selan
Trener Fabian Dahlem ni mogel biti zadovoljen z dvema velikima napakama, ki sta odločili tekmo. V drugi tretjini je plošček za vrati ušel vratarju Andyju Chiodu, v podaljšku pa je Maks Selan izgubil plošček na modri črti, kar je spretno unovčil Rick Schofield.

Dahlem: Ena tekma na prostem je še zabavna, več pa ...
"Proti Bolzanu nismo dobro igrali vso sezono. Na prvih treh medsebojnih tekmah nisem imel občutka, da lahko zmagamo, tokrat smo bili zares blizu. Najpomembneje je, da zdaj fantje verjamejo v zmago tudi proti tej ekipi, saj se bomo zelo verjetno še dvakrat srečali v drugem delu. Seveda smo razočarani, ker smo ostali brez druge točke. Mislim, da smo igrali zelo dobro," je pojasnil nemški strokovnjak.

Dahlema še vedno jezi petkova tekma v Salzburgu, kjer so rdeči biki zmagali s 3:1 po dveh ali treh zelo spornih dogodkih. "Pogovarjal sem se z odgovornimi Lige Ebel o spornih situacijah s tekme v Salzburgu. Zadetek gostiteljev za 2:1 bi moral biti razveljavljen, mi pa smo dosegli regularni gol za 2:2 v zadnji tretjini. Vseeno smo lahko zadovoljni, saj se lahko merimo tudi z najboljšimi v ligi. Precej smo se izboljšali v zadnjem času. Čaka nas še veliko dela do februarja, ko bo na sporedu deset odločilnih tekem," je poudaril trener zeleno-belih.

Nemec vidno niti malo ne uživa v tekmah na prostem. Že proti Jesenicam je bil bolj mrkega obraza, na zadnjih dveh srečanjih pa se počutje ni spremenilo: "Pred približno 40 leti so na odprtih drsališčih začeli graditi strehe, da bi bili pogoji boljši, mi pa se gremo zdaj prav nasprotno stvar. Če igraš eno tekmo na prostem, je še zabavno, več pa ..." Nadaljevati ni želel, uspelo se mu je ugrizniti v jezik, s tem pa je povedal vse.

So tekme 1. januarja res nujne?
Ta teden ga čakata še dve težki gostovanji, v torek v Linzu in v četrtek v Szekesfehervarju. "Ob koncu leta in na začetku novega bi si zagotovo zaželel kakšno tekmo doma. Ne vem, ali so tekme 1. januarja zares nujne. Vodstvo Lige Ebel se je tako odločilo in bomo pač igrali tudi na ta dan. Enkrat sem že igral na novega leta dan. Prav nič nismo spili za silvestrovo, pa je bilo vseeno težko igrati 1. januarja."

Bishop: Preprosto je treba doseči več zadetkov
Pri zmajih je razred zase Hunter Bishop, ki je v nedeljo dosegel že 16. zadetek v letošnji sezoni, ima pa tudi 12 podaj. "Led je bil že zelo slab proti koncu srečanja, priložnosti ni bilo veliko. Na takih tekmah ni prostora za lepe poteze in atraktivne zadetke, odločajo odbitki pred vrati. Bolzano igra zelo agresivno, tokrat smo bili še najbližje uspehu, priigrali smo si vsaj točko. Preprosto je treba doseči več zadetkov, z le enim golom ne moreš zmagovati," je povedal ameriški ostrostrelec, ki strelja z vseh položajev in je eden redkih pri zmajih s sijajnim občutkom pred golom.

"Prihajam z Aljaske, sneg me spominja na razmere pri nas doma. Navadili smo se že na razmere na Trgu republike, to moramo bolje unovčiti na naslednjih tekmah," je še dodal Bishop.

Pance in soigralci lovijo končnico
Dveh točk se je veselil Žiga Pance. "Najpomembneje je, da smo osvojili dve točki. Pogoji na prostem niso ravno idealni. Lepo je bilo v Ljubljani igrati tako tekmo. Upam, da jih bo še več," je bil vesel slovenski reprezentant, ki je v letošnji sezoni dosegel 12 golov in prispeval še osem podaj.

"Začetek sezone ni bil dober, malce smo zaspali na štartu. Zdaj stopnjujemo formo. Vsekakor se želimo prebiti med najboljšo šesterico po rednem delu. Treba je osvajati točke tudi v gosteh, kar nam v letošnji sezoni ne gre dobro," je še dodal Pance, ki podrobno spremlja tudi tekme nekdanjih soigralcev. "Tudi Olimpija se dviguje, igra zelo disciplinirano. Če bi že od začetka sezone prikazali take igre, bi bili precej višje na lestvici."

Naslednja domača tekma Olimpije bo v nedeljo. Na sporedu bo znova v dvorani Tivoli. Trener Dahlem bo zelo srečen, verjetno pa še marsikdo ...

33. krog, torek ob 18.30:
ORLI ZNOJMO - GRADEC

Ob 19.15:
LINZ - TELEMACH OLIMPIJA

DORNBIRN - VSV BELJAK

KAC CELOVEC - DUNAJ

INNSBRUCK - BOLZANO

SAPA FEHERVAR - SALZBURG

Lestvica:                *          
SALZBURG           32 23 3  6 +48 49
LINZ               32 19 3 10 +29 41
DUNAJ              32 19 2 11 +10 40
VSV BELJAK         32 18 1 13   0 37
ORLI ZNOJMO        32 17 2 13 +19 36
SAPA FEHERVAR      32 17 1 14  -4 35
BOLZANO            32 15 2 15  -3 32
GRADEC             32 14 4 14  -5 32
KAC CELOVEC        32 13 5 14 -17 31
DORNBIRN           32 14 2 16 -25 30
INNSBRUCK          32 12 5 15 -17 29
TELEMACH OLIMPIJA  32 11 2 19 -35 24
                                    
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih
    strelih prinaša eno točko       
Bolzanu po podaljšku zmaga na Trgu republike