V Ligi NHL se v novi sezoni obetajo nekatere spremembe. Foto: Reuters
V Ligi NHL se v novi sezoni obetajo nekatere spremembe. Foto: Reuters

Podaljški bodo v rednem delu sezone trajali pet minut, a namesto igre 4 na 4, kot je bilo to v praksi do zdaj, bodo hokejski navdušenci lahko spremljali igro 3 na 3. Spremembe so potrdili zaradi želje po tem, da bi se manj tekem odločalo s kazenskimi streli.

Bettman: Tu ni prostora za lahkomiselnost
V Ligi NHL se je tudi uradno začel proces razširitve lige na morebitnih 32 klubov. Novi morebitni klub bi lahko najprej zaigral v sezoni 2017/18, plačati pa bi moral 500 milijonov ameriških dolarjev pristojbine. Največ zanimanja so pokazali v Seattlu, Torontu, Las Vegasu in Quebec Cityju. "Širitev je zelo resna in pomembna poslovna odločitev. Tu ni prostora za lahkomiselnost," je poudaril komisar lige Gary Bettman.


Več prostora na ledu, več možnosti za gol

V igri 3 na 3 bo na ledu - razumljivo - več prostora, posledično bo tudi več možnosti za zadetek. V Ligi NHL so bili zadovoljni s statističnimi podatki iz Lige AHL, kjer so novo pravilo delno že vpeljali v prejšnji sezoni. Namreč, v AHL-ju podaljšek traja 7 minut in pol, začne se z igro 4 na 4, če zadetek ne pade v uvodnih treh minutah, se tekma nadaljuje z igro 3 na 3. V lanski sezoni se je zaradi tega v AHL-ju kar 75 odstotkov vseh tekem, ki so se zavlekle v podaljšek, tam tudi končale. Leto prej, ko se je igral podaljšek 4 na 4, je bil odstotek le 35,3. "Čeprav je izvajanje kazenskih strelov vselej zanimivo, si želim, da bi se tekme končale v podaljšku. Imamo dokaze, da se poveča možnost za zadetek, če imamo namesto igre 4 na 4 igro 3 na 3," je dejal generalni direktor Columbusa Jarmo Kekalainen.

Ekipa v podaljšku nikoli ne bo imela na ledu manj kot treh igralcev. V primeru powerplaya bo razmerje moči 4:3 ali 5:3.

Trener bo lahko zahteval pregled posnetka
Po zgledu Lige NFL bodo v novi sezoni med drugim uvedli tudi t. i. Coach's challenge oziroma pregled določenih spornih položajev, kot so prepovedani položaji in sporno dosojeni ali nedosojeni zadetki. Seveda bo moral imeti trener, ki bo želel zahtevati pregled posnetka, na voljo tudi minuto odmora.